Понад 300 днів стійкості та незламності. Якою для вінничан була хронологія великої війни

Понад 300 днів стійкості та незламності. Якою для вінничан була хронологія великої війни
  • Вранці 24 лютого усі українці дізналися про початок повномасштабного вторгнення. Далі хронологія подій у кожному регіоні була своєю.
  • Ми зібрали усі ключові події цієї війни, що стосувалися безпосередньо Вінниці та Вінницької області, включно з рішеннями влади, обстрілами наших територій, затриманнями ворогів, нагородженням Героїв, прощанням з Героями, початком перебоїв з електропостачанням та першим у нашій історії блекаутом. 

Один з останніх матеріалів на нашому сайті напередодні початку великої війни, був про воєнний стан в Україні. Усі ми жили тоді в передчутті чогось жахливого, але до кінця відмовлялися вірити в те, що ось-ось почнеться. 

У тій публікації наводиться цитата секретаря РНБО Олексія Данілова: «У разі потреби воєнний стан буде запроваджено миттєво. Наразі такого рішення немає, але ми готові до будь-яких речей». 

24 лютого

Відео дня

І ось ранком наступного дня росія розв’язує повномасштабну війну. Зі зверненням до нації виступає Президент України Володимир Зеленський: «Вранці путін оголосив про ведення спеціальної військової операції на Донбасі. росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та наших прикордонниках. У багатьох містах України було чутно вибухи. Ми вводимо воєнний стан по всій території України». 

Згодом до вінничан звертаються міський голова Сергій Моргунов та очільник облдержадміністрації Сергій Борзов. Обидвоє закликають до зберігання спокою, обіцяють регулярно інформувати про усі важливі події. Сайт «20 хвилин» запускає хроніку, де з 06.00 публікується усе найголовніше

Тим же ранком вінничани у різних куточках області чують вибухи. З’являється інформація про ракетні удари по військових частинах та арсеналах у Бохониках, Тульчині, Калинівці. З останньої починається часткова евакуація населення. 

З гучномовців на вулицях лунає заклик до усіх військовозобов'язаних та резервістів негайно прийти до терцентрів. З собою просять брати лише документи. Багатьох в той самий день відправлять на захист країни. 

З’являються повідомлення про комплектування тероборони. Готових захищати Вінницьку область просять з’явитися на точці збору якомога швидше. З собою радять мати документи та змінну білизну.

Керівництво міста та області організовує перший брифінг по ситуації. Розповідають про поранених та загиблих цивільних та військових. Про переведення лікарень на посилений режим роботи. Попереджають про можливі перебої з мобільним зв'язком на інтернетом. Просять без нагальної необхідності не покидати домівок. 

Тим часом у місті помітна паніка. Сотні людей вишукуються перед банкоматами, в супермаркетах, аптеках, на АЗС. Вокзали переповнені охочими виїхати. У західному напрямку тягнеться велика кількість автівок. Більшість перехожих намагаються додзвонитися до близьких в інші регіони. 

Люди починають невідривно стежити за новинами. Суттєво зростає попит на публікації про правила збору тривожної валізи, надання домедичної допомоги, поведінки під час обстрілів. Чимало вінничан ще не розрізняють сигналів тривоги: довгого про початок і короткого про кінець. У деяких населених пунктах області сигнал тривоги замінюють церковним дзвоном. Люди вперше спускаються в різного роду укриття: підвали, цокольні поверхи, «бомбосховища».

Ввечері 24 лютого вінничани дізнаються про запровадження комендантської години. Вона діяла з 22.00 до 07.00. Під охорону беруть всі об’єкти критичної інфраструктури. Вулиці під пильним наглядом військових, ТрО та правоохоронців. 

Вночі ми дізнаємося про підписання Президентом указу про загальну мобілізацію. Очільники різних відомств закликають українців ставати до зброї. Усі процедури спрощено. Для отримання зброї вінничанам достатньо мати паспорт. Тоді ж чоловікам до 60 років забороняють виїжджати за кордон. 

25 лютого

Ранком у Вінниці відкривають чотири перших пункти для переселенців. Так наше місто починає перетворюватися на транзитний хаб для людей з постраждалих регіонів. Наступними місяцями місто надасть притулок, нагодує, одягне сотні тисяч українців. 

Тоді ж росіяни обстрілюють військову частину у Калинівці. Міський голова розповів про трьох поранених військових, який госпіталізували до Вінниці.

Містян починають попереджати про диверсантів, які видають себе за місцевих. У соцмережах з’являються світлини з так званими «мітками», які нібито допомагають ворогу коригувати свої цілі. Поліція закликає знищувати такі за першої ж нагоди. Згодом правоохоронці повідомляють про перших затриманих, які займалися розставленням таких міток. 

Починаються дискусії про світломаскування: потрібно воно чи ні. Проте більшість вінничан все ж дотримується рекомендацій й вимикає яскраве світло у темну пору доби. Голови деяких ОСББ примусово відключають живлення у квартирах мешканців, які ігнорують заборону. Тоді ж з’являється народний метод виявляти росіянин — славнозвісна паляниця.

Проходить сесія міської ради. Влада виділила 69 мільйонів гривень на зміцнення

Сил тероборони та посилення соціального захисту населення. Під час виступу Сергій Моргунов переповідає розмову зі своїм маріупольським колегою: «Маріуполь тримає оборону. Дали бій танковій дивізії. Знищили 22 ворожі танки, які їхали колоною. Підняли байрактари у західному напрямку в бік Маріуполя. Ворожа техніка також знищена. Тримаємо кулаки за український Маріуполь».

В області створюють військову адміністрацію. Її очолює губернатор Сергій Борзов. 

Вінницькі ресторатори починають безплатно годувати військових, тероборонців та правоохоронців. Багато хто приймає охочих поїсти у своїх закладах, інші — розвозять гарячі обіди по місцях дислокації військових. 

Росіяни збільшують свій психологічний тиск на українців через соціальні мережі за ЗМІ. З’являється чимало неправдивої інформації, зокрема, про висадку російського десанту у Бохониках, спроби підірвати Київський міст у Вінниці, замінування переходу на ринку «Урожай» тощо. Українців закликають довіряти лише перевіреним джерелам інформації. 

Українські військові пілоти знищують ворожий СУ-25 під Калинівкою. Про це розповів очільник ОВА Борзов. Своєю чергою МВС України повідомили про обстріл однієї з частин Нацгвардії у нашій області. Члени ДРГ приїхали на автівці та відкрили вогонь по КПП. 

27 лютого

Повідомляють перші імена загиблих внаслідок повномасштабної війни вінничан: 18-річний Андрій Савченко з Бершаді, батько двох дітей з Літина Віктор Ільченко, 22-річний Дмитро Коваль з Глухівців.

Пересічні вінничани готуються давати відсіч ворогові, якщо той дістанеться міста. Багато хто робить коктейлі Молотова, які з легкої руки міського голови Львова незабаром називатимуть «Бандеросмузі». Свій майстер-клас з виготовлення цього «напою» навіть провів експрем'єр-міністр України Володимир Гройсман. 

На території всієї області заборонили продаж алкогольних напоїв. Відповідний наказ видав очільник ВОВА Сергій Борзов. Того ж таки дня він попередив, що вночі у місті проводитимуть спецоперацію: «Ми попереджаємо всіх. У комендантську годину буде проводитися спецоперація. Без перевірки документів. Це вже неможливо. Будуть стріляти». 

У Вінницькій області на виїздах із міст почали працювати блокпости. Впродовж кількох наступних місяців перевірятимуть усіх, хто в’їжджав та виїжджав. 

28 лютого 

На п’ятий день великої війни та героїчного спротиву сил оборони, оркестр Повітряних Сил влаштував у Вінниці патріотичну акцію перед Будинком офіцерів. З автоматами за спинами та інструментами в руках, музиканти намагалися підбадьорити перехожих вінничан своєю грою. 

Від 24 лютого перед центрами комплектування можна було помітити довжелезні черги охочих стати на захист України вінничан. Вже 28 лютого стало відомо, що бригада тероборони повністю укомплектована. 

1 березня

В Україні запустили застосунок «Повітряна тривога». Ним і досі активно користуються вінничани. 

3 березня

У Вінниці вже працюють десятки пунктів приймання переселенців з Києва, Херсону, Харкова тощо. Розгортаються волонтерські штаби, до міста прибувають перші вантажі з гуманітаркою. Чимало людей почали «варити» протитанкові їжаки, робити шипи для зупинки колісної техніки, плести маскувальні сітки тощо.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння звання Героя України 15 захисникам України. Серед них — наш земляк, 23-річний командир взводу танків лейтенант Євген Пальченко, який прикрив вихід бригади з оточення. 

«За диверсію та держзраду каратимуть довічним ув’язненням», — Верховна Рада голосує за низку важливих законів. 

6 березня

росіяни обстріляли аеропорт у Гавришівці. «Ракетний удар по Вінниці. Вісім ракет. Проти нашого міста. Нашої мирної, доброї Вінниці, яка ніколи не загрожувала росії. Жодним чином. Ракетний удар. Жорсткий, цинічний, повністю зруйнований аеропорт», — повідомив Володимир Зеленський. Згодом стало відомо, що загинули 6 цивільних і 4 військових.

7 березня

За перші 12 днів війни у Вінниці одружилися 90 пар. «Настрій, звісно, не особливо святковий, а церемонії — не урочисті», — розказали тоді у ДРАЦСі. Тоді ж Уряд дозволив укладати шлюби з військовослужбовцями за їхньої відсутності. 

За даними ООН, близько двох мільйонів українців стали внутрішніми переселенцями. Ще близько 2,5 мільйонів залишили Україну. Найбільша кількість виїхала до Польщі. У Варшаві та Крокові ситуація близька до міграційної кризи.

15 березня

«На Вінниччині зранку був ракетний обстріл. Ракета впала в поле. На щастя, ніхто не постраждав. Закликаю усіх: у кого є чим — пробуваймо збивати. Летять вони невисоко — майже завжди в один і той самий час», — сказав у своєму зверненні Серій Борзов. За його словами, ракету збили звичайним кулеметом.

Воєнний стан в Україні продовжили ще на 30 діб. 

16 березня

Вночі росіяни обстріляли Вінницьку телевежу. Через пошкодження деякий час не працювало ефірне мовлення. Без жертв.

У перші тижні війни, за даними соціологічної групи «Рейтинг», 64% українців виступали за переговори з окупантом, задля завершення війни. Водночас більшість людей не були готовими відмовлятися від Донбасу і Криму.

18 березня

До України почали прибувати термінали Starlink. Першочергово їх використовували для забезпечення зв'язку на передніх лініях фронту та безперебійної роботи критично важливої інфраструктури.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав не ігнорувати сигнали про повітряну тривогу: «Адже наші ППО збивають тільки 10% ракет». 

Через прикордонний пункт пропуску у Могилів-Подільському намагалися вивезли три елітні автівки Rolls-Royce. Машини, ймовірно, вивозили за підробленими документами. Загальна вартість автомобілів — близько 50 мільйонів гривень. 

19 березня

Поліція почала просити вінничан не розбирати і не здавати на брухт запчастини та уламки збитих ракет. 

В Україні заборонили використовувати відеореєстратори.

Українців просять не прив’язувати мародерів до стовпів, щоб не нести за це юридичну відповідальність. 

20 березня

СБУ у Вінниці виявили німецьку журналістку, яка працювала на користь росії. Йшлося про працівницю московського бюро німецької телерадіокомпанії.

29 березня

У Вінницькі області заборонили відвідувати ліси. Таке рішення прийняв очільник ОВА Борзов для мінімізації лісових пожеж. 

У Вінниці викрили ботоферму, яка працювала на користь росіян. «Штучно створені підконтрольні «боти» використовувалися зловмисниками в інтересах ворога для поширення неправдивої інформації, провокування панічних настроїв, а також поширення ворожих інформаційних наративів задля дестабілізації суспільно-політичної обстановки в Україні», — повідомляли в СБУ.

На цей час в області понад 60 тисяч переселенців, релокувалося кілька великих підприємств з постраждалих регіонів. Місцевий бізнес поступово відновлює роботу, відкрито чимало закладів харчування. Люди менше реагують на сигнали повітряної тривоги. 

Однією з найбільш обговорюваних тем є можлива мобілізація у Придністров’ї. Очільник ОВА Борзов каже на це: «Звертаюсь до тих, хто може зайти на нашу територію: самі здавайтесь в полон, шансів вижити — нуль!»

Містяни у цей час все частіше гадають, чи наважиться путін на застосування ядерної зброї. Також у Вінниці починають працювати міжнародні організації, які допомагають переселенцям та містянам.

6 квітня

Приліт ракети у Козятин. «Не обговорюємо злочин, не допомагаємо ворогу. Жертв немає. Все буде Україна», — написала керівниця міста Тетяна Єрмолаєва. 

Будинок офіцерів прикрасили плакатами з містами-героями. На них можна побачити місто до наступу росії й після. Загалом їх десять: Волноваха, Херсона, Миколаїв, Харків, Чернігів, Маріуполь, Охтирка, Ірпінь, Гостомель, Буча.

«русский военный корабль иди на…!» Укрпошта випустила марку, яка викликала небувалу доти цікавість в українців. Наступні кілька днів перед відділеннями пошти можна було спостерігати довжелезні черги з охочих придбати марку. 

13 квітня

Відтепер впродовж доби з моменту приїзду у Вінницьку область, чоловіки-переселенці від 18 до 60 років мають ставати на військовий облік. 

У Вінниці, як і по всій країні, починається дефіцит з пальним. Чимало АЗС стоять порожніми. На інших відпускають лише за спеціальними талонами. Треті — продають лише по 20 літрів в одні руки. Ціни на пальне зростають. 

22 квітня

У Вінницькій області зняли заборону на продаж міцного алкоголю та скоротили комендантську годину.

25 квітня

Об’єкти критичної інфраструктури у Жмеринці та Козятині під ракетними обстрілами. Начальник військової адміністрації області повідомив про те, що є загиблі та поранені. Пізніше в обласній прокуратурі скажуть, що загинуло 5 людей, а поранено 18. 

26 квітня

«Російські спецслужби взяли курс на розхитування безпекової ситуації у так званій Придністровській республіці. Про це свідчать не лише вибухи на території невизнаної ПМР, але й низка інформаційних повідомлень, які розповсюджують пропагандисти рф», — повідомляли в управлінні СБУ Вінницької області.

Силовики СБУ у Вінницькій області затримали трьох осіб, які можуть бути причетні до коригування ракетного обстрілу або інформування російських окупантів про результати ударів біля Жмеринки та Козятина.

Відтепер у Вінниці є кілька видів сигналів тривоги, що мають сповіщати про різні види небезпеки. До сирени про повітряну тривогу додались ще три: сигнал хімічної небезпеки — це звук церковних дзвонів; сигнал радіаційної небезпеки — це дзвін набат; сигнал евакуації з міста звучить як гудок потягу.

Вінницька область прийняла понад 162 тисячі переселенців.

5 травня

До Вінниці з-під Ірпеня та Бучі привезли кілька одиниць знищеної російської техніки. БМП та БМД розмістили на Європейській площі. Містяни сприйняли таку ініціативу неоднозначно.

6 травня

З Європейської площі прибрали спалену техніку росіян. Всередині неї діти знайшли пістолет. 

18 травня

У небі над Вінницею кружляли винищувачі. Це перелякало багатьох містян. Очільник Нацполіції у Вінницькі області Іван Іщенко заспокоїв їх, написавши, що таким чином прощаються з загиблим пілотом. «Літаки у небі, які бачили вінничани — остання шана загиблому, — написав Іщенко. Тоді загинув 25-річний Сергій Пархоменко. Президент Зеленський надав йому звання Героя України посмертно. 

22 травня

На Запорізькому напрямку загинуло одразу дев’ять бійців вінницького підрозділу поліції КОРД. Усіх дев’ятьох в останню путь пізніше проводжало понад десять тисяч вінничан. 

23 травня

У Будинку офіцерів прощалися з двома військовими пілотами з Вінниччини. Вони успішно виконали 13 бойових вильотів, знищили чимало окупантів та ворожої техніки. З 14-го — не повернулися. Героїв звали Ігорем Хмарою та Іллею Негаром. Їх також проводжала авіація над небом Вінниці.

27 травня

Три вулиці Вінниці перейменовані у пам’ять про захисників України цієї війни: вулиця Блока — на вулицю Героїв поліції; вулиця Тімірязєва — на вулицю Захисників Неба, вулиця Некрасова — на вулицю Героїв Нацгвардії.

Вінниччина уже прийняла понад 170 тисяч переселенців із гарячих точок.

4 червня

Вплив війни. Новонароджену вінничанку назвали Аделіною-Джавеліною.

7 червня

У Жмеринській громаді оголошено День жалоби. Там вшановували 11 загиблих Героїв, які віддали свої життя за Україну. 

10 червня

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє відправляти на фронт підрозділи територіальної оборони ЗСУ для виконання бойових завдань. 

11 червня

Росіяни заявили, що буцімто потопили український корвет «Вінниця». «Списаний аварійний корпус корвет ліг на лівий борт внаслідок того, що цей шмат брухту нікому не потрібний», — написав тоді очільник фонду «Повернись Живим» Тарас Чмут. Ще до початку повномасштабного вторгнення росії було відомо, що корвет справді списаний і що його планують перетворити на музей.

23 червня

П'ять років вʼязниці отримав вінничанин, який закликав до ракетного удару по телевежі. 

14 липня

росіяни кількома ракетами «Калібр» атакували Вінницю, влучивши у площу Перемоги. Внаслідок цього 28 людей загинули, 89 — госпіталізували в лікарні. Понад півсотні будинків зазнали руйнувань, зокрема, Будинок офіцерів та будинок побуту «Ювілейний». 

Кирило, Максим і Ліза. Це імена дітей, які загинули під час ракетного обстрілу. До місця загибелі маленьких ангелів вінничани принесли сотні іграшок.

Правоохоронці затримали десятки осіб, серед яких може бути навідник ворожого вогню по Вінниці.

«Щодня росія нищить мирне населення, вбиває українських дітей, спрямовує ракети по цивільних об’єктах. Де немає нічого військового. Що це, як не відкритий терористичний акт? Нелюди. Країна-вбивця. Країна-терорист», — написав тоді Президент Зеленський.

15 липня

У Вінниці оголошено День жалоби.

На околицях міста знайшли уламки двох ворожих ракет, які, завдяки роботі нашої ППО 14 липня, не долетіли до своїх цілей.

Пуск трьох ракет типу «Калібр», що влучили по Вінниці, робили з малого ракетного корабля з окупованого Криму, — оперативне командування «Південь».

Теракт у Вінниці потрапив на перші шпальти світових ЗМІ.

17 липня

Батько плакав і не вимовив ані слова. Бабуся продовжувала звертатися до своєї онуки: «Скільки тобі квітів принесли, скільки іграшок. А ти всього цього не бачиш». Так у Спасо-Преображенському соборі прощалися з маленькою Лізою Дмитрієвою, яка загинула під час російського обстрілу Вінниці.

Після ракетного обстрілу велика кількість вінничан знову почала спускатися в укриття. У місті з’явилося більше покажчиків, що ведуть до сховків. З перевіркою стану міських укриттів до Вінниці приїжджав заступник керівника Офісу Президента. У підсумку він сказав, що вони знаходяться у занедбаному стані. 

26 липня

На Старому місті місцева малеча спорудила блокпост, щоб збирати з водіїв гроші на ЗСУ.

27 липня

Міноборони рф опублікувало офіційну інформацію про буцімто скупчення військової техніки ЗСУ на території вінницької психоневрологічної лікарні імені Ющенка. Це виявилося черговим їхнім фейком.

Близько 240 мільйонів гривень орієнтовно складають збитки внаслідок ракетного удару по Вінниці, не враховуючи зруйновані приміщення будинку побуту «Ювілейний» та Будинку офіцерів, — повідомив Сергій Моргунов.

7 серпня

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило про ракетний удар. «На жаль, маємо прильоти кількох ракет по військових об’єктах у Вінницькій області. Є постраждалі». Система оповіщення про повітряну небезпеку спрацювала вже після того, як пролунала серія вибухів. 

Сергій Борзов пояснив, що росіяни застосували гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М «Кинджал». Такий тип ракет важко виявити та знищити нашим ППО. Саме тому сигнал про небезпеку всі почули із запізненням.

11 серпня

Вінницю відвідали представники дипломатичних місій країн Європи та Азії: Великої Британії, Норвегії, Іспанії, Грузії, Молдови, Туреччини, Китаю. Дипломати вшанували пам'ять загиблих 14 липня та оглянули місце ракетного обстрілу.

16 серпня

З’явилася нова онлайн-мапа з найпростішими укриттями.Вона містить затверджений ДСНС перелік приміщень, які можна використовувати для тимчасового перебування під час сигналу «Повітряна тривога». На мапі показано адреси 1339 укриттів. Пізніше виявиться, що частина укриттів непридатна для використання. 

21 серпня

У Вінниці відбувся автопробіг вшанування загиблих дітей під час ракетного обстрілу 14 липня.

24 серпня

На День Незалежності повітряна тривога лунала 189 разів. У Вінницькій області в цей день лунало сім тривог, які загалом тривали сім годин 19 хвилин.

2 вересня

У Вінниці арештували компанію, що спеціалізується на виготовленні побутової хімії. Її власником є російський олігарх Володимир Плесовських. Вартість арештованого бізнесу оцінили у понад два мільярди гривень. Мова про підприємство «Вінницяпобутхім», яке виготовляє продукцію під маркою «Ушастый нянь».

22 вересня

Наймолодшого захисника «Азовсталі», вінницького парамедика Назарія Гринцевича, який чотири місяці перебував у полоні росіян, обміняли. Разом із ним додому повернулося ще двоє вінничан: Віктор Цебрик та Євгеній Дзись.

29 вересня

Військовий оркестр Повітряних Сил ЗСУ зіграв в зруйнованому Будинку офіцерів. Цей концерт був сумним, але все одно вселяв надію на відбудову.

10-11 жовтня

Дронами-камікадзе «Shahed-136» росіяни двічі атакували Ладижинську ТЕС. Відомо про пошкодження обладнання та будівель. Внаслідок атаки постраждали шестеро осіб, загиблих немає.

Вінничан вперше попросили зменшити споживання електроенергії з 18.00 до 23.00.

12 жовтня

На Вінниччині 242 населених пункти залишилися без світла. Енергетики запроваджують тотальний режим економії. Це, на їхню думку, допоможе уникнути аварійних відключень.

15 жовтня

Вінничанам показали фото пілота, який знищив дрони-камікадзе над Вінницею і відвів від міста свій пошкоджений винищувач, — ним виявився льотчик з позивним Karayа.

7 листопада

СБУ повідомила про підозру митрополиту Тульчинському і Брацлавському УПЦ московського патріархату Іонафану. Його підозрюють у виправдовуванні збройної агресії рф проти України, розповсюдженні матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України тощо. 

12 листопада

Кілька сотень херсонців зібралися на Європейській площі, щоб відсвяткувати звільнення рідного міста. Вони сміялися, плакали, співали гімн України, фотографувалися біля вежі на згадку, дякували ЗСУ та Вінниці за гостинність. 

20 листопада

З’явилася мапа із закладами, де завжди є електроенергія та які не закриваються під час вимкнення світла.

23 листопада

На випадок довготривалих відключень світла, Президент повідомив про розгортання пунктів Незламності. Пункти працюватимуть обов'язково при всіх обласних і районних адміністраціях, також при школах, будівлях ДСНС тощо. На Вінниччині облаштували 93 пункти. У самій Вінниці — 30.

Вінниця та область залишилась без світла. Аналогічна ситуація по всій території України. У цей день зафіксували перший і наразі останній блекаут. 

25 листопада

Через складну ситуацію з електроенергією, у місті призупинили рух трамваїв та тролейбусів. У мерії повідомили, що на маршрути випустять додаткові автобуси. Повністю рух електротранспорту досі не відновлено. 

Депутати Вінницької обласної ради звернулися до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів з проханням заборонити діяльність УПЦ московського патріархату.

28 листопада

Через обстріли Ладижинської ТЕС, у місті виникла надзвичайна ситуація. Майже 18 тисяч його жителів залишилися без тепла.

30 листопада

У лікарні Вінниці повністю або частково готові до можливого блекауту.

3 грудня 

У міській раді попередили, що у випадку надзвичайної ситуації та аварійного відключення централізованого водопостачання у Вінниці діятимуть 34 пункти розливу води. 

6 грудня

Пілот з позивним Karaya отримав почесну нагороду «За заслуги перед Вінницею».

8 грудня

Один із машинобудівних заводів у Вінниці викрито в експорті складників до рф для ремонту їхньої військової техніки.

Вадим Ворошилов, пілот з позивним Кaraya, який захищав небо над Вінницею, отримав звання Героя України з врученням ордену «Золота зірка».

У Вінниці відкрили Консультаційний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. У ньому родинам полонених та безвісти зниклих допомагають розв'язувати юридичні та соціальні питання, надають консультаційну та психологічну допомогу. 

20 грудня

На Вінниччині облаштували вже 527 Пунктів незламності. За словами очільник ОВА Сергія Борзова, нові пункти відкривають щодня.

Медзаклади Вінниччини отримали 29 станцій супутникового інтернету StarLink. Тепер безперебійний супутниковий зв'язок є майже у всіх закладах охорони здоров'я вторинного та третинного рівнів на Вінниччині.

21 грудня

На своїх сторінках в соцмережах Вінницький міський голова опублікував перелік закладів, аптек, магазинів і банків, які зможуть працювати в умовах блекауту, а також додав алгоритм дій для вінничан у разі надзвичайної ситуації з електропостачанням.

Технічний директор «Вінницяобленерго» розповів, що ситуація з електропостачанням в області критична. Наразі ми забезпечені електроенергією лише на 40% від загальної потреби. 

Читайте також:

«Більшість гине від кровотеч». Головний хірург ЗСУ розповів, як рятують пацієнтів з бойовою травмою

«Тут бачила таке, що в голові не вкладається». Вінничанка працює на деокупованій території

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ми всі пам'ятатимемо той день, 24.02. Я весь день не могла до рідних додзвонитися, не було зв'язку...🥲 а наступні 2 тижні, останні 2 тижні вагітності, провела на дивані перед телевізором і з телефоном в руках. Так страшно за всіх було...
    Дякую за статтю.
  • Віта Шевчук

    Україна вистоїть!
  • Люба Павельчук

    Господи ,нехай ця війна скінчиться назавжди..
    Амінь.

keyboard_arrow_up