«Концентруватися будемо на важких хворих»: як вінницькі лікарні готуються до блекауту

«Концентруватися будемо на важких хворих»: як вінницькі лікарні готуються до блекауту
Фото: міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги
  • Якщо росія й надалі продовжуватиме знищувати нашу енергетичну інфраструктуру, це може призвести до блекауту — знеструмлення всієї країни. Чи готові до цього медичні заклади нашого міста? На які послуги нам варто розраховувати за умови відсутності світла? Чи закуплені ліки, генератори та пальне для них?

Повністю знеструмлена енергосистема. Такий стан заведено називати блекаутом. І частково ми його переживали після російських обстрілів 23 листопада. Проте, знаючи, що росіяни не гидують «найбруднішими» методами досягнення своїх цілей, енергетичний терор може продовжуватися. Саме тому в Україні постійно говорять про повний блекаут, який може затягнутися на дні, а то й тижні. 

Однією з найважливіших ланок критичної інфраструктури є галузь медицини. Від її безперебійної роботи залежить наше життя та здоров’я. Ми маємо бути певні, що за будь-яких обставин зможемо отримати там допомогу, перш за все невідкладну, себто ту, яка загрожує життю та здоров’ю. Чи готові до блекауту вінницькі медичні заклади? Чим вони встигли запастися на такий випадок? Як довго зможуть продовжувати працювати? Та з якими захворюваннями у них прийматимуть пацієнтів? 

У керівництві усіх медичних закладів, що до них ми зверталися, нам повідомили про повну або часткову готовність до можливого блекауту. В усіх сказали, що наразі працюють у штатному режимі. 

Відео дня

До лікарень вже закупили потужні генератори, зробили запас необхідних медикаментів та харчів. Побудували логістичні шляхи доставлення води та пального. Вирішили, які відділення працюватимуть, а які тимчасово закриють. Та, врешті, які медичні послуги продовжать надавати за умови відсутності централізованого електропостачання. 

У департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради нам розповіли, що медична галузь міста безперебійно працюватиме навіть за умови повного блекауту. Мови про закриття окремих відділень або загалом медзакладів, з тих, що знаходяться на балансі ВМР, не ведеться.

— Планова допомога, зокрема, планові операції безумовно будуть скасовані. Що стосується невідкладної допомоги — її вінничани, звісно, отримуватимуть, — пояснює очільник міського департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. — Медичні послуги на кшталт МРТ чи КТ також можна буде отримати. Однак лише у тих випадках, коли пацієнти матимуть у них нагальну потребу. 

У департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА нашому журналісту розповіли про алгоритм дій в умовах блекауту. Його розробили в МОЗ, а вже звідти  направили в регіони. За словами очільниці обласного департаменту охорони здоров’я Ольги Задорожної, моніторинг усіх лікарень Вінниччини вже проведено. 

— Нами розроблений наказ, яким керуватимуться медичні заклади області у разі надзвичайних ситуацій, що пов’язані з тривалою відсутністю електропостачання, теплопостачання та зв’язку, для безперебійного надання медичної допомоги пацієнтам у невідкладних станах, — пояснює Ольга Задорожна. — Розроблений маршрут пацієнта для надання екстреної та невідкладної медичної допомоги, за яким транспортуватимуть хворих, також визначені заклади, які надаватимуть допомогу.  Визначені заклади мають альтернативні джерела живлення і працюють над створенням запасу пального. Медицина Вінницької області готова до будь-яких викликів.

Директор міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Фомін розповідає, що їхній медзаклад забезпечений усім необхідним на випадок тривалої відсутності світла. 

— У нас досі не було жодного випадку, коли б ми не прийняли хворого. Не буде таких випадків і за відсутності світла, — обіцяє лікар. — Хірургія з травматологією працюватимуть стовідсотково. Маємо чотири генератори, потужності яких має вистачити, щоб закрити усі важливі потреби нашого медзакладу.

Заступниця головного лікаря з медичної частини клінічної багатопрофільної лікарні Тетяна Катілова також запевнила, що вони продумали свої дії на випадок тривалого знеструмлення. 

Якщо почнеться блекаут, у цій лікарні почне працювати генератор. Його потужності вистачить для живлення реанімаційних відділень, операційних блоків, кухні, відділення невідкладних станів, підтримки роботи освітлення, розеток та апаратури. 

— Ми також продумали питання із забезпеченням пацієнтів харчуванням швидкого приготування. Будемо робити це на електричних пічках, які живляться від генератора. Також, ймовірно, у нашому медмістечку з’явиться дві польові кухні, які працюють на дровах. Запасу пального нам вистачить мінімум на два тижні, медикаментів — щонайменше на місяць, — говорить Тетяна Катілова. — Якщо дійсно буде блекаут, ми направимо планових пацієнтів на амбулаторне лікування, ургентних прийматимемо й надалі. 

Про готовність до роботи в умовах блекауту говорить й директор обласної клінічної лікарні імені Пирогова Олександр Жупанов. За його словами, до генераторів підключені три корпуси: 14-й — з опіковим відділенням, гінекологічними операційними, торакальним відділенням; 17-й — терапевтичний, з відділенням гемодіалізу, нефрології, онкогематології; а також новий хірургічний корпус. 

— Це ті відділення, що будуть працювати безперебійно. Пацієнтів з інших відділень, якщо вони потребуватимуть екстреної госпіталізації, прийматимуть саме в них. Планових госпіталізацій проводитись не буде, — пояснює Олександр Жупанов. — Ми готуємося навіть до того, що може з’явитися потреба приймати пацієнтів з інших населених пунктів. Наше завдання — витримати та забезпечити медичною допомогою усіх, хто цього потребуватиме. Поки що працюємо без особливих змін. Тимчасові відключення світла на роботу лікарні не впливають. 

Надавати медичну допомогу продовжать й маленьким пацієнтам в обласній дитячій клінічній лікарні. Директор медзакладу Василь Паненко каже, що ними вже продумане можливе харчування, зроблений запас води, пального та необхідних медикаментів.

— Задля економії електроенергії та пального, в разі блекауту працюватиме лише один корпус, — пояснює директор лікарні. — Концентруватися будемо на ургентних хворих та невідкладних станах. Планову допомогу надавати не будемо. 

Про комфорт та безпеку породіль та новонароджених вінничан також подумали.  За словами директора міського клінічного пологового будинку №1 Олександра Банаха, наразі вони мають кілька генераторів, найбільший з яких має потужність 75 кВт. З їх допомогою світлом можна забезпечити весь медзаклад. 

— Перш за все живлення подаватиметься на операційні та пологові зали, працюватиме й стерилізаційна. Проблема може виникнути з централізованим теплом, тому ми закупили обігрівачі й запаслися теплими ковдрами. Наявних медикаментів вистачить на 2-2,5 місяці, — говорить Олександр Банах. — Зараз ми працюємо в штатному режимі. Однак вже склали графік чергувань адмінперсоналу та медиків. Усього передбачити неможливо, але найбільш критичні моменти, що можуть виникнути, ми передбачили та закрили. 

Директор клінічного центру інфекційних хвороб Ігор Матковський розповідає, що у разі відсутності світла усіх пацієнтів зосередять в одному корпусі. Саме цю будівлю живитиме наявний генератор. Лікар також розповів, що ними підготовлене укриття, закуплені буржуйки та дрова. Тож, каже він, теоретично блекаут має минути для них досить безболісно.

— Якщо раптом вирішать закрити нашу лікарню, то поліклініка все одно буде працювати, хоча й в обмежених умовах, — говорить Ігор Матковський. — Запасу медикаментів нам вистачить на кілька місяців наперед. Антиретровірусної терапії взагалі на 6-9 місяців. 

Склали перелік медичних послуг та підготувалися до можливого блекауту й в обласній психоневрологічній клінічній лікарні імені Ющенка. Директорка медзакладу Софія Кучерук каже, що вони обов’язково надаватимуть допомогу пацієнтів з гострими інсультами, гострими нейрохірургічними станами та гострими станами психіатрії. 

 — Відділення, де будуть лікуватися наші пацієнти, живитиметься від генератора. Кухня також працюватиме, усі питання з ліками — закриті, — продовжує лікарка. — Планові госпіталізації та планові операції доведеться перенести, деяких пацієнтів відправимо на амбулаторне лікування. Однак це лише гіпотетичний сценарій, зараз ми працюємо у штатному режимі.

У Подільському регіональному центрі онкології на випадок блекауту придбали три генератори. Їх, за словами в. о. директорки Ганни Слободянюк, вистачить, щоб безперебійно живити операційну та реанімації, інші відділення — за потреби. 

— У нас чимало пацієнтів після операцій, тому багатьох, звісно, відправити на амбулаторне лікування не буде можливості. Але для деяких, більш здорових, ліжко-день буде скороченим, — говорить Ганна Слободянюк. — Хімієтерапію та променеву терапію ми можемо проводити амбулаторно, медикаментів та виробів медичного призначення маємо достатньо.


Читайте також:

На Вінниччині значно зросла кількість використання генераторів. Як вберегтися від чадного газу?

Секс, дієта, вправи Кегеля — рецепти чоловічого здоров’я. Чи дійсно вони працюють?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Чорна

    Борони ,Боже,від такої навали.

    Вдячна всім,хто турбується за здоров'я наших людей.
  • Люба Павельчук

    Не Дай , Боже.

keyboard_arrow_up