Секс, дієта, вправи Кегеля — рецепти чоловічого здоров’я. Чи дійсно вони працюють?

Секс, дієта, вправи Кегеля — рецепти чоловічого здоров’я. Чи дійсно вони працюють?
  • Ще пару днів і чоловіки знову можуть голитися.
  • Добігає кінця чоловічий місяць — присвячений особливої увазі здоров’ю передміхурової залози.
  • А наостанок можна розвіяти кілька чоловічих міфів…

 

Протягом листопада, майже у всьому світі проходить акція Movember або Вусопад. Це коли чоловіки не голяться і цим закликають звернути увагу на чоловічі проблеми зі здоров’ям. Мова зокрема, про рак простати, рак яєчок, психічне здоров’я та профілактика самогубств серед чоловіків. В цей час звідусіль звучать поради фахівців і «фахівців» відносно профілактики чоловічого раку. Розберемось разом із лікарем, стосовно найпопулярніших…

Секс профілактика

Ясно, якщо ти будеш здоровий — то сексуальне життя буде здорове. Але чи має це правило зворотній зв’язок? Чи допомагає секс в профілактиці раку простати?

— Здорові, гармонійні, сексуальні стосунки, є запорукою здоров’я, як чоловіка, так і жінки, — говорить уролог Руслан Церковнюк. — Тому що в цьому процесі, приймають участь велика кількість гормонів, які стимулюють системи організму.

Відео дня

Але, лікар зауважує наступне — кількість статевих актів не профілактує рак і саме це варто зрозуміти. Тому що деякі чоловіки думають, якщо вони будуть частіше займатися сексом, вірогідність виникнення в них раку — мінімальна. Насправді це не доведено.

— За рахунок багатьох досліджень, є певна рекомендація, що статеве життя має бути регулярним, — говорить лікар.

Під словосполученням «регулярне статеве життя» береться до уваги середньостатистичний показник і мається на увазі — два рази на тиждень.

Це бажана кількість статевих актів. Звісно, в кожного свій потенціал, є чоловіки, які потребують більше статевих актів ніж зазначені словом — середньостатично — є чоловіки, яким потрібно менше.

— Можна сказати, що довготривале утримання від статевих стосунків може призводити до застійних процесів в передміхурової залозі, — розповідає Руслан Церковнюк. — А застій призводить до виникнення простатитів, а простатит — це такий фактор, який може сприяти виникнення раку. Варто також сказати про випадкові незахищені сексуальні стосунки. Такі можуть призвести до ризику інфекцій. А інфекція — дорівнює запалення — яке дорівнює виникненню потім раку простати.

Чоловіча дієта

Якщо поцікавитись в Гугла про спеціальну дієту для чоловіків, можна набратися купи порад. Наприклад, про те, що не варто зловживати томатами. Зокрема, в дослідженнях Каліфорнійського університету Лома Лінда та Норвезького Арктичного університету знайшли певний зв’язок між споживанням томатів і лікопіну (це ключова активна сполука, яка міститься в томатах) та ризиком раку передміхурової залози. А в іншому дослідженні, вчені вияснили, що вживання часника і цибулі суттєво знижує ризик раку передміхурової залози.
Про спеціальні дієти для чоловіків, уролог Руслан Церковнюк має дещо іншу думку.

— Варто просто звернути увагу на збалансоване і здорове харчування, — говорить лікар. — Звичайно, наскільки це можливо, враховуючи такі фактори сучасності як: гмо, фарбники, підсилювачі смаку і так далі… І знаєте вся ця їжа, призводить до другої, на сьогодн, проблеми чоловічого здоров’я — це погіршення якості сперми і запліднення.

Лікар зазначає, що не існує спеціальної дієти для профілактики раку простати. Існують правила здорового способу життя і відповідно харчування.

— Тому що, надмірна вага, це наприклад теж фактор, який сприяє виникненню раку простати, — розповідає уролог. — А усілякі канцерогени впливають на імунну систему загалом. Тому не можна говорити, що є певні продукти, які можуть захищати пацієнта від раку. Хоча дійсно, якщо вживати більше рослинної їжі, ніж тваринної, то це може бути профілактикою.


 

Вправи кегеля для чоловіків

Вправи Кегеля (зокрема стиснення і розслаблення м’язів тазового дна), це більше жіночі штуки. Але лікарі їх рекомендують і чоловікам, щоб підтримувати сечовий міхур, пряму кишку та простату. З віком і хлопчики можуть відчувати ослаблення м’язів тазового дна.

На думку лікарів, послаблення м’язів тазового дна, також викликають діабет, гіперактивний сечовий міхур і хірургічне видалення передміхурової залози.

Працювати інтимними м’язами, рекомендують чоловікам, також для покращення сексуальної функції і для профілактику раку.

— Особисто я їх рекомендую, коли в пацієнта була проведена якась операція на уретрі і в нього є стресове нетримання сечі — от тоді ця штука працює, — говорить Руслан Церковнюк. — Ці вправи впливають на сфінктер, на утримання сечі, але наукових досліджень, які б рекомендували вправи Кегеля для профілактики раку простати не існує.


 

Сheck up для чоловіків

Лікар Вікторія П’єц, рекомендує чоловікам наступні дослідження, які необхідно проводити раз на рік, або якщо є скарги то звернутися раніше.

До 40 років:

  • консультацію терапевта
  • консультацію уролога
  • стоматолога
  • УЗД (нирки, передміхурова залоза, сечовий міхур, калитка)
  • УЗД внутрішніх органів та щитовидної залози
  • забір урогенітальних мазків (ІПСШ)
  • флюорографія
  • ЕКГ
  • ЗАК (загальний аналіз крові)
  • ЗАС (загальний аналіз сечі)
  • Біохімічне дослідження крові (креатинін, сечовина, білірубін, АСТ, АЛТ, глюкоза)
  • коагулограма
  •  маркери вірусних гепатитів В і С.

Після 40 років:

Всі вище перераховані дослідження +

  •  PSA (простатспецифічний антиген)
  • ліпідограма
  • колоноскопія (раз на 5 років, якщо були випадки раку кишківника у сім’ї, то віднімаємо 10 років (наприклад помер у 50 років то робимо в 40)
  • фіброгастродуоденоскопія (1 раз на 3 роки)

Якщо є скарги треба звертатися швидше. Також, якщо є хронічні захворювання і ви знаходитесь на обліку у свого спеціаліста (наприклад кардіолога гематолога і тд) то потрібно дотримуватися рекомендацій спеціалістів. Якщо ви змінили сексуального партнера варто здати мазки на інфекції, що передаються статевим шляхом.


Читайте також:

«Єдине лікування раку яєчка — видалення його». Як вберегти своє, або отримати імплант, розповідає уролог

Починаємо мірятись вусами і бородою. Movember нагадує про мужність і чоловіче здоров’я

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач01

    Чудова стаття. Дізнався багато чого нового про Інстаграм і про те, як тут можна заробляти. Ваші поради, дуже корисні.

    До речі, недавно прочитав класну статтю: https://valerchik.top/soczialni-merezhi/yak-staty-blogerom-v-instagrami/, яка чудово допонить цю. Із неї дізнався, Що потрібно, щоб стати блогером в Інстаграмі; 4 питання, які потрібно собі поставити перед стартом блогу; 15 простих кроків як стати блогером в Інстаграмі; Як стати успішним блогером в Інстаграмі; Як уникнути помилок!

  • Сергей Васильевич

    Трахайтесь і залоза буде здорова!!!!
  • Павел Прис

    А,навіщо???

keyboard_arrow_up