«Єдине лікування раку яєчка — видалення його». Як вберегти своє, або отримати імплант, розповідає уролог

«Єдине лікування раку яєчка — видалення його». Як вберегти своє, або отримати імплант, розповідає уролог
  • Рак яєчка, не входить в топ онко-хвороб — це хороша новина.
  • Погана новина  — хворіють на рак яєчка, як правило молоді чоловіки від 25 до 35 років.
  • Ще гірша — лікується рак яєчка лише радикально.

 

— Яєчки це ендокринні залози, які виробляють чоловічий гормон тестостерон, а це база гормонального фону чоловіка, — розповідає Руслан Церковнюк, лікар-уролог медичного центру Інномед. — Тобто вони відповідають за те, що чоловік є чоловіком, за статеву функцію, за лібідо, за ерекцію, і в яєчках виробляються сперматозоїди — що є основою продовження людського роду.

В листопаді весь світ говорить про чоловіче здоров’я. Як правило про захворювання передміхурової залози. Але коли ми говоримо про рак простати, важливо говорити про яєчки теж.

— Статистика по області, та й в цілому по Україні така — з раком яєчка в середньому на рік, на облік стає 10–15 чоловік, — говорить уролог. — Тобто це не дуже розповсюджена хвороба, але головне в цієї хвороби те, що страждають на неї саме молоді чоловіки — віком від 25 до 35 років, хоча бувають і вікові пацієнти.

Що небезпечно

— По-перше, пухлина яєчок, дає метастази в лімфовузли, які знаходяться біля основних судин, — говорить лікар. — Звісно метастазування вважаються вже занедбаними випадками, але вони зустрічаються також. І вони дуже важко і не завжди вдало лікуються. Але на ранніх стадіях рак яєчка, в більших частинах випадків виліковується на 100 %. Якщо все зроблено вчасно і правильно.

Лікування одне

— Основне лікування при пухлині яєчка — це видалення всього яєчка, разом зі статевим канатиком, — говорить лікар. — Естетичну складову можна замінити силіконовим імплантом, ми таке теж робимо. Це коли яєчко видалили і на його місце імплантується штучне. Звісно воно не функціонує, але виглядати буде як повноцінне своє.

Тобто за словами лікаря варіантів при лікуванні раку яєчка — аж один — видалення. І це не залежно від стадії.

— Якщо дуже маленька пухлина, то можна в окремих випадках дозволити резекцію, тобто частину яєчка забрати, але це у виключних випадках, — говорить уролог. — Тому що рак яєчка, він дуже агресивний, і тут напівміри не проходять.

Тож, алгоритм лікування — видалити яєчко (на ранніх стадіях, коли не має метастазування), потім курс хіміотерапії. Це призводить до 100 % виздоровлення.

— Після операції, здорове яєчко повністю бере на себе всі гормональні функції, вироблення тестостерону, вироблення сперматозоїдів, — говорить лікар. — Тобто навіть з одним яєчком чоловік сексуально активний і репродуктивно.

Що робити до

— Самообстеження, це перше, що рекомендує Європейська асоціація онкологів, — говорить Руслан Церковнюк. — Так само, як жінка обстежує молочні залози, так чоловік має обстежувати яєчка. Хоча дуже часто це робить і знаходить якісь пухлини — саме дружина. Звісно це може бути банальна кіста, але все одно це привід для того, щоб звернутись до лікаря, пройти УЗД мошонки, і спеціальні онкомаркери до раку яєчок.

Фактори ризику

Є випадки коли, при народженні у хлопчиків не опускається одно яєчко в можонку, а залишається в черевній порожнині. Згодом яєчко може опуститися самостійно або ж його опускають в мошонку операційним шляхом. Такий стан — це один з факторів ризику раку в майбутньому.

— Якщо в дитинстві яєчко вчасно не опустили, а там є певні терміни для цього, і воно тривалий час знаходиться і іншому температурному режимі, там могла вирости пухлина, — говорить Русан Церковнюк. — Неопущення яєчка в дитинстві є фактором ризику раку в майбутньому. Хоча якщо все робити вчасно ці ризики мінімальні.

А от травми отримані в дитинстві, за словами лікаря, не являються факторами ризику виникнення раку яєчка. У всяк випадку це ніким ще не було доведено.

Спадковість, теж відносний фактор ризику, тому що офіційної інформації про це немає.

— Фактором ризику можуть бути перенесені хвороби, які вимагали гормонального лікування, тоді потрібно раз на рік робити УЗД мошонки, щоб попередити патологічний стан, — говорить лікар.

Коли ходити на профогляд

— Якщо чоловік молодий і здоровий, якщо немає ніяких скарг і при самообстеженні нічого не напальпували, то немає якогось певного графіку відвідування лікаря. Тобто молодь має приходити до уролога по факту, тобто коли є якісь скарги, — говорить Руслан Церковнюк. — Якщо чоловік старше 40 років, незалежно від стану здоров’я чи наявності скарг, раз на рік точно треба до уролога на профогляд.

Також раз на рік варто приходити чоловікам не залежно від віку та скарг, якщо в дитинстві була якась ситуація — типу не опущення яєчка. Або ж були хвороби, які вимагали вживання гормональних препаратів.

Бути обізнаним

— В США в чоловічих туалетах на стінах розклеєні наліпки, які розповідають про самообстеження, і про те, як правильно робити самообстеження яєчок, — говорить Руслан Церковнюк. — Таким чином чоловікам про увагу до власного здоров’я, і робиться це не лише в листопаді. І напевне найбільш підходящого місця важко для цього уявити.

Тобто не варто вкладати багато коштів у постійне обстеження всіх мас населення, а зосередитись на інформувані, та так би мовити просвітницькій діяльності. Зокрема кожен чоловік має знати, що наприклад раз на рік він має пройти те чи інше обстеження. І головне самообстеження — коли все ок, нічого не турбує — чекаємо наступного чергового візиту до лікаря.


Флешмоб "Вусатий листопад". Учасникам - подарунки

20minut.ua  разом з партнером медичним центром "Інномед" пропонують вінничан приєднатись до флешмобу: викладати "вусаті фото" і тим самим привертати увагу до проблеми. Взяти участь тут

Читайте також:

Починаємо мірятись вусами і бородою. Movember нагадує про мужність і чоловіче здоров’я

Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань. Яких саме розкажуть лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

keyboard_arrow_up