Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань. Яких саме розкажуть лікарі

Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань. Яких саме розкажуть лікарі
  • «Комок у горлі» — з цим відчуттям зустрічаються практично всі.
  • У більшості цей комок, сам як з’являється, так сам і пропадає.
  • Але якщо скарги зберігаються довше двох тижнів, то це проблема і треба до лікаря або навіть до двох: гастролога та психіатра (або психолога).

Комок в горлі — дуже розповсюджена скарга і її не можна прив’язати до чогось одного. Це як температура — може бути проявом безлічі захворювань.

За словами лора Анатолія Власенко звичай відчуття комка в горлі викликають два моменти: напруга в м’язах шиї, як наслідок проказ мозку при стресі, або закид із стравоходу в горло (рефлюкс).

— Найкращий варіант (як на мене), якщо питання можна вирішити з психологом, говорить лікар. — Психіатр може призначити антидепресанти, наприклад, амітриптилін. Гастроентеролог може або обмежитися пробним лікуванням блокаторами протонової помпи (пантопразол, омепразол тд), або направити на сім кіл пекла з ендоскопічним дослідження стравоходу, порожнини шлунка і дванадцятипалої кишки. Тут уже як пощастить.

Відео дня

Якщо діло в голові

За словами психіатра Ольги Чайки, ком в горлі, це як правило психосоматичний симптом, який виникає при тривожному розладі і підвищенні рівня адреналіну (гормону, який відповідає за нашу реакцію «бий або тікай» у випадку небезпеки, для того щоб цієї небезпеки якнайшвидше позбутися).

— Ком в горлі з’являється через те, що адреналін впливає на відділи нервової системи, які відповідають за спазм м’язів. Щоб його позбутися потрібно виясняти причину тривоги, стресу, — говорить психіатр. — І тут треба мати на увазі наступне — чим більше ми акцентуємо увагу на комі в горлі тим більше посилюється адреналін, ще більше спазмуються м’язи і нам здається, що ком в горлі стає більшим.

Якщо говорити про медикаментозну допомогу, то з комом в горлі справляються транквілізатори і антидепресанти — тому що за рахунок них, знижується рівень адреналіну.

Якщо діло нижче

За словами лікаря гастроентеролога Анастасії Конопліцької, варто зрозуміти шо комок в горлі це не захворювання, а симптом патології, яку для початку потрібно знайти.

— Спочатку потрібно звернутися до сімейного лікаря, який спробує проаналізувати, які чинники могли призвести до такого відчуття. Тому що причини цього можуть бути — соматичні — тобто ті які викликані захворюванням органів і систем тіла. І психогенні — спровоковані різними психологічними факторами, — розповідає гастроентеролог. — Але все ж таки переважна більшість причин відчуття кому в горлі, притаманна психогенному фактору.

Якщо ком в горлі не минає

— Це можуть бути захворювання лор органів, такі як тонзиліт, фарингіт, може бути варіант вірусного ураження слизової оболонки, люди можуть відчувати дискомфорт при ковтанні, але при лікуванні основної патології даний симптом і такі скарги мають зникати, — говриить Анастасія Конопліцька. — Паралельно це може бути проблема ендокринологічної частини — наприклад різні захворювання щитоподібної залози (в народі звуть зоб) коли є збільшення залози і людина буде відчувати стиснення в горлі. Ао таке відчуття можуть провокувати збільшені лімфатичні вузли в ділянці шиї.

Якщо говорити про гастроентерологічну причину, кому в горлі, це може бути пов’язане з такою штукою як — рефлюкс езофагіт.

— Як варіант прояву гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, це коли кислий вміст шлунку разом з їжею при неспроможності бао запаленні стравохідного сфінктера повертається назад в стравохід, — розповідає гастроентеролог. — А для стравоходу така кислотність як для шлунка не є притаманною, вона менша. І при тривалій дії кислого середовища виникає запалення слизової оболонки стравоходу, це порушує роботу сфінктера і сприяє вищому закиду цього кислого вмісту, навіть з ураженням голосових зв’язок.

Лікар говорить, що це наче хімічне подразнення. Навіть вночі під час сну, люди можуть мати рефлюкс, закид кислого вмісту може досягати більш високих відділів стравоходу. І під час дихання, люди можуть вдихнути цей кислий вміст в бронхіальне дерево, як наслідок може виникати щось схоже на бронхообструкцію — надсадний кашель, задишка — вона дуже схоже на приступ бронхіальної астми.

— Ми маємо розуміти, що дані патології успішно лікуються вузькими спеціалістами, — говорить Анастасія Конопліцька.

Через травми

За словами лікарки, ще однією з причин відчуття комка в горлі може бути враження хребта, переважно в ділянці шийного відділа і грудного.

— Це може супроводжуватися відчуттям здавленості в горлі, задишкою, мускулатура нашої глотки напружується і з’являється відчуття грудки, і допоможе в цьому випадку вертебролог, — говорить лікар. — Але переважна частина, це буде все ж таки психогенный фактор, з яким потрібно буде працювати з психологом, психіатром можливо навіть з призначенням заспокійливих, тому що це може бути ознакою хронічного стресу.

Фактично, навіть більшість гастроентерологічної патології, яка несе в собі органічні ураження — це функціональні враження, і в своєму підгрунті несуть наявність психогенного фактору, вважає лікар.

— В принципі вся робота нашого підшлунково-кишкового тракту залежить від роботи нашого мозку, нашої нервової системи, відповідно через зростання відсотку стресу ми будемо мати більший відсоток пацієнтів, які через свою надмірну стурбованість можуть мати ті чи інші варіанти соматичної патології, — говорить Анастасія Конопліцька. — А такі випадки вилікувати важче ніж просто органічні патології, адже фактично треба виключити все, підключити до роботи психолога, переконати людину, що в неї все добре і щоб людина зрозуміла — це не страшно.


Читайте також: 

Через хронічний стрес, ми всі «залиті» кортизолом і набираємо вагу

Дихати над картоплею, користуватись небулайзером, пити пігулки... Чим краще лікувати кашель?

Як не захворіти в укритті та чи допоможуть у тому руханки? Запитали поради у лікаря

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Оксана Марковская

    А де приймає лікар Анастасія Конопліцька.
  • Vladyslav Myshynskyi

    Психосоматика в 90% випадків.

keyboard_arrow_up