Дихати над картоплею, користуватись небулайзером, пити пігулки... Чим краще лікувати кашель?

Дихати над картоплею, користуватись небулайзером, пити пігулки... Чим краще лікувати кашель?
  • В жовтні все змінює колір — жовтіє листя, жовтіють шмарклі.
  • Перше — перехоплює подих, друге — провокує кашель.
  • Краса хай залишається, з іншим варто йти до лікаря.

За словами лікаря Андрія Шиманського, саме в цю пору, коли діти починають відвідувати дитячі колективи починається круговерть з вірусних інфекцій. А ми, щоб хоч якось уберегтись, шукаємо магічну формулу, щоб цьому завадити.

— Але мушу вас засмутити, немає способу підняти імунітет чи якось попередити вірусняк. Жодні свічки-краплі-пігулки-припарки не ефективні та ще й можуть зашкодити, — говорить лікар. — Просто пам’ятайте: вірусна інфекція проходить самостійно. А наша задача створити комфортні умови для одужання хворого.

По-перше, це комфорт

— В кімнаті має бути прохолодно та волого, це перше правило комфортного існування хворого, — розповідає Андрій Шиманський. — Сьогодні зволожувач є мабуть у кожній квартирі, і з кожної лікарської сторінки ви чуєте: якщо є кашель і соплі — зволожуйте повітря.

Відео дня

За словами лікаря, це дійсно працює, але є великий і дуже важливий момент.

— Насправді, коли ми говоримо про атмосферу в кімнаті, ми вказуємо на два важливих пункти: прохолода та вологість. Але чомусь слово «прохолода» забувається, — говорить лікар. — І як тільки хтось в сім’ї захворів, рідні влаштовують вдома хамам: при температурі в кімнаті в 25-30 градусів, включають на максимум зволожувач. І дивуються, чому ж так погано падає температура. А якщо мова про малюка, то ще й пітничка виникає.

Андрій Шиманський пропонує дієвий алгоритм. Якщо вдома є діти або просто для себе, якщо ви хочете слідкувати за цим: спробуйте купити гігрометр — це пристрій, який вимірює температуру та вологість.

— І коли вдома хтось хворіє, в першу чергу зверніть увагу на температуру. Оптимальний рівень 18-22 градуси, — розповідає лікар. — Якщо при зниженні температури вологість менше 45-50%, включіть зволоження. Це ідеальні умови для шкіри та слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Слизові будуть зволожені, сопельки не будуть засихати, краще будуть відходити, кашель буде менш виражений. І пам’ятайте, від 100% вологості добре буде лише плісняві. Тому не перестарайтесь.

По-друге, менше ліків

— При вірусній інфекції маленькій дитині слід давати більше рідини, тепле пиття значно покращить стан, — розповідає лікар. — Дорослим і старшим дітям можна пропонувати жувальну гумку або льодяники, це допоможе зняти дискомфорт в горлі. Крім того варто промивати ніс сольовими розчинами, тому що кашель при ГРВІ, як правило, обумовлений подразненням горла та затіканням шмарклів.

Може подихаємо?

— Коли починається період частих вірусняків, соплів і кашлю. Так і хочеться чимось подихати, щоб швидше пройшло (за часів наших бабусь це була каструля з картоплею), останнім часом матусі часто почали використовувати небулайзер, кажуть «подихали фізрозчином чи пульмікортом і все проходить», так і лікуються, — розповідає Андрій Шиманський. — Але небулайзер — це лише пристрій для доставки препарату у нижні (легені, бронхи) дихальні шляхи. Лікувати кашель небулайзером, це як наїстися ложкою. Адже лікує не він, а те що ви туди наллєте.

За словами лікаря, кашель — це лише рефлекс очищення дихальних шляхів, а не хвороба. Причин кашлю десятки, і при більшості небулайзер не потрібен. Але є й такі, при яких без нього складно.

— Найчастіша причина кашлю при ГРВІ — нежить та запалення горла. Соплі стікають, горло перчить — от вам і кашель, тут небулайзер не має жодного впливу, адже соплі та горло не лікуються інгаляціями, — розповідає лікар.

Допоможе — не допоможе

  • Ларинготрахеїт — частий прояв вірусних захворювань. Характеризується осиплістю голосу, гавкаючим кашлем, може давати стеноз у менших діток.

— Тут можуть бути показані інгаляції з ГКС (будесонід) — у високих дозах за наявності ознак стенозу (задишка, шумний вдих), — розповідає лікар. — Гомеопатичні дози пульмікорту розведені в літрі фізрозчину — мертвому припарка. Не витрачайте час та гроші.

  • Звичайний бронхіт — не потребує інгаляцій. А от наявність обструкції — є показом до небулайзера.

— Тут використовуються бронхолітики (сальбутамол і т.д.), — говорить Андрій Шиманський. — Якщо є часті обструкції чи астма — небулайзер буде не зайвий вдома.

  • Бронхіоліт — запалення бронхів у маленьких діток (до 1-1,5 років). Може потребувати інгаляцій (бронхолітики, гіпертонічні розчини), але не у всіх випадках.
  • Легені (Пневмонія) — запалення легень потребує системного антибіотику. Тут небулайзер не використовується взагалі.

— Показів не так багато, 95% інгаляцій — це дві групи препаратів стероїди та бронхолітики, — розповідає лікар. — Препарати з ТЕЛЕреклами не використовуються в цивілізованій медицині. А тим більше інгаляції нестерильною мінералкою, як часто рекомендують.

  • І ось що важливо — якщо інгаляція з фізрозчином допомагає вам при кашлі, то це означає, що у вас вдома сухо і ви мало п’єте рідини. Провітрить та випийте чаю.


Читайте також:

Через хронічний стрес, ми всі «залиті» кортизолом і набираємо вагу

Як не захворіти в укритті та чи допоможуть у тому руханки? Запитали поради у лікаря

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Татьяна Коваленко

    Мені інгаляції дуже допомогли полегшити кашель. Краплі Проспана для небулайзера дають неймовірний ефект. Моментально стає легше дихати і кашель вже не так душить.
  • Анна Манько

    А я вже кілька разів робила інгаляції з краплями Проспаня при сухому кашлі. Найголовніше, що після першої процедури мені набагато легше стало кашляти стала рідше. Дитині беру у сиропі. Він теж чудово справляється із сухим кашлем.
  • Оксана Краско

    Давно відмовилася від дихання над картоплею. Вже кілька сезонів користуємося небулайзером та робимо інгаляції із Проспаном. Безпечно та дієво. До того ж рослинний препарат.
  • Людмила Колесникова

    Дякую за статтю, корисна інформація, бо кашель, особоливо сухий, то дійсно проблема. Нещодавно переїхали у Білу Церкву та вже знайшли собі тут педіатра у клініці ЦСМ https://klinika-bilacerkva.com.ua/pediatr/ На першу конкультацію ходили за порадами щодо профілактики сезонних захворювать. Сподобалося, що лікар не казав купити якусь купу недешевих вітамінів у аптеці. Натомість були поради щоденно багато часу проводити на свіжому повітрі, налагодити раціон так, щоб у ньому кожен були овочі, фрукти, забезпечити дитині помірні фізичні навантаження (зарядка вранці - це мінімум, що можна зробити), подбати, щоб дитина спала не менше 8-9 годин. З того, що можна придбати в аптеці - вітамін D

keyboard_arrow_up