Як не захворіти в укритті та чи допоможуть у тому руханки? Запитали поради у лікаря

Як не захворіти в укритті та чи допоможуть у тому руханки? Запитали поради у лікаря
  • У вересні ми 28 разів спускались в бомбосховище і просиділи там майже 17 годин. З початку жовтня повітряних тривог було вже 9, і майже на 13 годин.
  • Лише сьогодні, 10 жовтня, вінничани перечікували в укриттях ракетну атаку 5 годин та 23 хвилини.
  • Тривалий час. Він може пройти комфортно і безпечно для здоров’я, якщо укриття обладнане за стандартами і нормами.
  • Якщо ж під сховище маємо переобладнаний напів мокрий підвал з усіма бонусами — пилюка, цвілі, прохолода?..

За словами лікаря Андрія Шиманського потрібно розуміти, що взагалі нас може очікувати в укритті.

— Укриттям може бути цілком обладнане підвальне приміщення, де ремонт, де чисто і є все необхідне, — розповідає лікар. — Звісно, що в таких приміщеннях комфортно перебувати і якихось основних ризиків для здоров’я немає. Якщо під бомбосховищ маємо сирий чи напів сирий підвал, де є пилюка, є цвільсть і прохолодно, то звісно тут ризики для здоров’я є.

Відштовхуючись від гіршого варіанту, лікар пропонує обговорити основні моменти про те що нас може чекати в такому бомбосховищі. Їх можна визначити чотирма пунктами:

Відео дня
  1. Тривала дія низьких температур.
  2. Контакт з іншими людьми.
  3. Пилюка, цвіль і все інше, що буде пересушувати слизові оболонки.
  4. Певні особливості людей (алергія на цвілість, пилок чи інших людей...).

Що робити з людьми?

Як каже Андрій Шиманський, перший пункт — тривала дія низьких температур, це найпростіше спрогнозувати і вжити заходів.

— Тобто можна подумати заздалегідь, і в підвалах провести електрику, поставити обігрівачі, а людям одягати термобілизну, — розповідає лікар. — Але перше, про що потрібно думати — це контакт з людьми, тому що зараз якраз сезон вірусів грипу і коронавірусу.

І за словами лікаря, з людьми все дуже складно, тому ми не знаємо, хвора людина поруч з нами чи ні. Піклується ця людина про власне здоров'я так само, як про здоров’я оточуючих? Тому в сховищі дуже важливі правила індивідуальної безпеки.

— Зокрема, це носіння масок, — говорить лікар. — Особливо якщо ви захворіли, обов’язково носіть маски, не наражайте інших на небезпеку. І по можливості тримайте дистанцію, не потрібно надто близько контактувати з іншими (знову ж таки, особливо, якщо ви хворієте).

Лікар радить: якщо ви тривалий час знаходитись в сховищі, бажано мати з собою антисептик, також індивідуальні засоби для харчування та пиття. Наприклад, варто мати при собі купу одноразових стаканчиків, щоб не пити всім колективом з однієї пляшки. Це такі базові правила.

— І звісно, якщо вакцинуватись від таких небезпечних зараз грипу та коронавірусу, то ризик підхопити їх у сховищі значно знижується, — говорить Андрій Шиманський.

Що робити з оточенням?

— Коли ми говоримо цвіль, пересушене повітря і багато пилу — все це буде пересушувати наші слизові оболонки, викликати дискомфорт, спричиняти чхання, кашель і так далі, — розповідає лікар. — Пересушені слизові оболонки значно гірше захищають нас від різних вірусів та бактерій, тому що немає природного фільтру. Також через сухість слизових є більший ризик захворіти. Тому якщо ви тривало знаходитесь в таких приміщеннях, варто брати з собою міні аптечку: сольові розчини, якими можна зволожити ніс і відчувати себе комфортніше.

Ну і звичайно, якщо у вас є алергія на пил, чи цвіль Андрій Шиманський радить мати при собі антигістамінні засоби чи інші засоби, які ваш лікар рекомендує приймати для полегшення цього стану.

Чи потрібні руханки?

Різні руханки у мережі стали дуже популярними і для підтримання бадьорого духу, і для того, щоб не сумувати, і щоб не замерзнути та не захворіти. Чи дійсно вони допомагають? 

— Ну дивіться, ми зараз говоримо про те, що більшість інфекцій від вірусу, а не від переохолодження, — говорить лікар. — Тобто від того, що ми промерзнемо, ми не можемо захворіти. На сьогодні є певні дослідження, які говорять, що тривале переохолодження дещо збільшує ризик інфікування (організм легше інфікується), але воно не є причиною хвороби.

Як каже лікар, звісно, нікому не комфортно, коли холодно, тому руханки — це гарна порада, так швидше і час пройде, і буде веселіше, і буде тепліше. Але повернемося до того, що ми маємо на увазі під укриттям.

— Якщо зробити масову руханку в підвалі з пилюкою, ніхто вам за це не подякує, — говорить Андрій Шиманський. — Але якщо це, наприклад, облаштоване за всіма стандартами укриття дитячого садочка чи школи, то буде суперово, що під час повітряної тривоги діти там будуть не просто сидіти, а рухатись.


Читайте також:

Чи варто гнати глисти людям, якщо обов'язково треба собакам і котам? Пояснює лікар

Раптом зачухалось і пчихнулось. Як вибрати протиалергічний засіб, запитали у лора

Погані зуби, погані ясна, погані кістки і погана смерть... Як люди вмирають від карієсу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Victoria Chan

    То хай всяке це блядство при любій владі в Україні відповідає за ті укриття, тому що їх або немає або якесь гімно
  • Віктор Королюк

    І що маски захищають від коронавірусу?
  • Larisa Kashchenko

    Якщо воно є

keyboard_arrow_up