Погані зуби, погані ясна, погані кістки і погана смерть... Як люди вмирають від карієсу

Погані зуби, погані ясна, погані кістки і погана смерть... Як люди вмирають від карієсу
  • Що таке карієс? За словами стоматолога Нюти Окружко, це мікроби, які їдять наш наліт на зубах, і в цьому місці ходять в туалет кислотою.
  • Нічого магічного не відбувається, просто багато кислоти, яку боїться емаль.
  • І начебто нічого страшного. Хоча це може бути смертельно.

Перед тим, як говорити про карієс та важливість гігієни рота, розглянемо буквально два випадки від лікаря патологоанатома Вікторії П’єц.

Дано: Жінка 61 рік. Поступає у стаціонар з діагнозом флегмона порожнини рота, за 30 хвилин помирає, незважаючи на всі лікувальні заходи.
Розтин: масивна тромбоемболія судин шиї і легеневої артерії та флегмона порожнини рота, майже всі зуби зруйновані карієсом.

Флегмона — гнійне ураження м’яких тканин, що не має чітких меж. Тобто може вражати будь яку ділянку, але особливо небезпечна вона в ділянці обличчя і голови (через велику кількість кровоносних судин інфекція легко поширюється у мозок).

Які причини?

Відео дня
  • Перша і найголовніша — занедбаний карієс, не ліковані зубки.
  • Пульпіти, пародонтоз, радикулярні кисти.
  • При прорізуванні зубів мудрості, якщо їм не вистачає місця.
  • При неповному видаленні зуба (якщо у лунці залишився шматочок).

Які скарги?
У пацієнтів з флегмоною спостерігається припухлість ясен, далі стає важко відкривати рот (через набряк і біль), підвищується температура тіла (38-41 С), обличчя стає асиметричним. Часто процес поширюються на очні ямки. Язик теж набрякає і просто не поміщається у роті, слиновиділення посилюється.

Що робити?

Бігом звертатися до щелепно-лицевих хірургів у стаціонар для проведення хірургічного лікування (розкриття флегмони, обов’язково антибіотикотерапія та ін.).

Отже, від флегмони можна померти:

  • Через тромбоз вен.
  • Через набряк гортані.
  • Через сепсис.

Профілактика:

Обов’язково відвідувати стоматолога двічі на рік, це стосується і дітей. Молочні зубки теж можуть стати причиною флегмони.

Інший випадок

Дано: дівчина 20 років.
Діагноз клінічний: інфекційний ендокардит мітрального та аортального клапанів (запальне ураження клапанів серця, внаслідок інвазії збудників на них). Двічі протезовані клапани (механічний протез), 13 каріозних зубів.
Розтин: сепсис, множинні абсцеси нирок, селезінки, мозку та нашарування на протезах.

Чому так сталося?

Вогнище інфекції (у даному випадку) — зуби, що уражені карієсом та пародонтитом.
Бактерія, посмертний посів крові це Streptococcus mutans (бактерія, що відіграє роль в утворенні зубного нальоту і в подальшому утворенні карієсу). Через пульпу, яку пронизують нерви та кровоносні судини інфекція потрапляє в кровотік.

Далі для неї немає перешкод, вона може вражати будь який орган (серце, нирки, суглоби тощо).
У цієї дівчини стрептокок осів на серцевих клапанах. Їй робили протезування, проте, ні лікувати каріозні зуби ні видаляти їх вона не хотіла. Наступив рецидив, бактерія осіла на протезі клапана, і це був показ до повторного втручання на серці. На жаль, навіть потужні антибіотики вже не працювали. Стрептококи з течією крові осіли і у нирках, і в селезінці, і в головному мозку.

Як цьому всьому запобігти?

  • Регулярно відвідувати стоматолога (2 рази на рік).
  • Робити гігієну ротової порожнини.
  • Лікувати карієс (і дітям теж, навіть якщо зубки молочні).
  • Ретельно чистити зуби (з використанням монопучка і зубної нитки двічі рази на день).

Не шкодуйте часу, деколи можна померти і від карієсу, тому звертайтесь до лікарів вчасно, аби не зустрітися з патологоанатом.

А регулярно ви відвідуєте стоматолога?

За словами стоматолога Нюти Окружко, яку знають у місті як «Зубну фею, карієс не смертельний, смертельні наслідки карієсу.

— Не важливо, говоримо ми про дітей чи дорослих, є карієс — він переходить в пульпіт, потім в периодонтит, потім в периостит (це коли гній виходить в кістку), звідти йде у флегмону дна порожнини рота, розливається і людина помирає, — говорить лікарка. — Від цього помирає дуже багато дітей і дорослих, але про це ніхто не говорить, ніхто не говорить що це почалось з карієсу, з поганої гігієни рота.

Тож, як каже «Зубна фея», ротова порожнина дійсно найбрудніша частина в організмі людини, там більше 400 видів мікробів, є латентна мікрофлора, є активна мікрофлора, є така, яка не шкодить, а є патогенна. Стафілококи, стрептококи, синьогнійні палички, їх мільярд видів. Але суть в тому, що вони всі є аероби і анаероби, які собі «класно тусять». Чому бактерії під пломбами живуть? Тому що вони анаероби, їм для існування не потрібне повітря.

— В мене є пацієнти, вони поїхали в Австралію, а там взагалі не лікують карієс. Там зуби дітям накривають коронками і кажуть: «Все гуд, а все що не гуд, під коронкою без кисню помре». Ага, звісно, — говорить стоматолог. — Анаеробам плювати на коронку, вони і далі будуть їсти і руйнувати. Карієс ніколи не спиняється. Якщо він почався — це деструктивний процес, він завжди має наслідки, і вони завжди глибшають. Тобто починається з маленьких поверхневих шарів — емаль, потім дентин, потім нерв. А нерв — це кровоносні судини, лімфатичні судини, і ось це все по лімфатичним судинам розноситься по кровостоку всюди.

Маленький пуск великої біди

За словами стоматолога, ця 20-річна дівчина, про яку розповідала патологоанатом Вікторія П’єц, померла, бо в неї в крові, в серці осіли всілякі стафілококи.

— Зрештою ми все те побачили в зрізі патогенетичного розсічення, — говорить стоматолог. — Просто в крові, в серці воно все акумулювалось. І воно може осісти де хоч. Може спричинити будь-який септичний стан, тому що сепсис «голова/шия» — це смерть, сепсис в трикутнику Пирогова (анатомічна ділянка, що розташована в підщелепному трикутнику в межах нижньощелепної ямки та під під язиково-язиковим м’язом), і людину не врятувати, хоч ти стій і жонглюй над неї повітрям. Тому зуби, якби їх не дооцінювали, — це те, що може стати маленьким пусковим елементом великої біди. І не лікуючи карієс, ми будемо мати поширення цього процесу на здорові зуби. Тому що в роті це все гуляє.

Санована/несанована

— Є таке поняття — санована ротова порожнина і несанована ротова порожнина, — розповідає стоматолог (грубо кажучи здорова/не здорова).

  • Наприклад, в людини три лікованих зуба, дуже класно лікованих за багато грошей ще й з вінірами, але є кілька карієсів — ця ротова порожнина несанована.
  • Або все проліковано і два «гниляка», чи зуби мудрості, які далеко стирчать, і людина боїться їх видаляти — ротова порожнина несанована.
  • Або зуб мудрості десь вперся в сьомий зуб, в кутку щелепи якийсь гній набирається, під десною «двіжуха» — ротова порожнина несанована.

Потім може бути набряк на пів лиця, піде флегмона і буде смерть. А це все — це просто зуби. Тобто звичайний зуб може дійсно спричинити смерть.

Зараз у дітей дуже погані зуби

— Зуби закладаються в першому триместрі вагітності, на третьому — четвертому тижні, розповідає стоматолог. — А хто з дівчат в цей час в курсі, що вагітна? Ніхто. В цей час ще навіть менструальний цикл не покаже, що дівчина вагітна, а зуби в дитинки вже заклалися. А от які ці зубки будуть, залежить від того, що мама/папа пили, їли, а ще є генетика, гігієна.

Тому так необхідно, щоб мама ще будучи вагітною прийшла до стоматолога і дізналася, як убезпечити свою дитину від проблем з зубами у майбутньому.

— Якщо цього не зробити, потім починаються танці з бубном, коли в дитини проблеми. Це стосується і мами в тому числі, якщо в неї ротова порожнина несанована, є карієс, неліковані періодонтити і так далі — все це може почати «штормити» під час вагітності, і в неї може бути викидень, загроза вагітності, токсикоз через те, що в неї весь час стафілокок в порожнині рота «робить вітер», — говорить Нюта Окружко. — А потім в дітей проблеми. Спочатку передаються внутрішньоутробно, потім дитинка народилась — мама її цілує і передає свої мікроби зовнішнім шляхом. А далі тьоті/дяді, бабусі/дідусі всі з гнилими зубами, всі лізуть до дитини і автоматично роблять там великі проблеми.

За словами Нюти Окружко, дітки народжуються зараз з дуже крихкими зубами, і це біда нашого часу, а ще винна відверто погана гігієна.

— А ще діти вживають легкі вуглеводи (печиво, сухарики, кукурудзяні палички, чіпси), а мамам що: «дякую Богу, що хоч щось їсть», — говорить стоматолог. — А все це має у своєму складі клейковину і лягаючи на зубки вона просто прилипає і цілий день там лежить. І якщо карієсний зуб з’явиться, ми його не чистили як слід, не слухали лікаря, той зуб потім розвалиться. До речі, нашим найменшим пацієнтам рік-два. В них зуби тільки-но прорізалися, вісім штук, і вже немає жодного. Ми багато разів пацієнтам рятували те, що врятувати неможливо, лікували канали, відновлювали зубки, тому що дитина просто через гній на нурофені жила кілька місяців. Звісно ми можемо не лікувати, бо є такі мамочки, які кажуть: «Молочні зуби не потрібно лікувати, вони все одно випадають». Але потім в дитячій обласні ці періостити вскривають, аж гай шумить.

Періостит — це коли гній під кісткою, і її потрібно розсікати, давати гною відтік. Тому що гній починає набухати кістку з середини, інфікуючи все навколо. А там сепсис, і відповідно — смерть.

Ефект доміно

За словами стоматолога, карієс має ефект доміно. Тобто не може такого бути, щоб карієс лише на одному зубі. Він завжди перекидається на інші зуби, це все справа часу і гігієни.

— Правша завжди не дочищає одну сторону, лівша — іншу. Якщо ми неправильно користуємось зубними щітками, обираємо не ті засоби гігієни, то те, що ми як усі нормальні люди чистимо зуби, не означає, що ми їх дійсно чистимо, — каже лікарка. — Тому, скажімо так, планово, раз на пів року, всі живі люди мають прийти до стоматолога на огляд, почистити зуби, заполірувати або просто отримати гігієну рота.

За всіма європейськими стандартами і протоколами, це маст хев — кожні шість місяців.

Якщо пацієнт має пародотологічну проблему (оголення коренів, рухомість зубів) або в анамнезі цукровий діабет, серцево-судинні захворювання (це стани, що роблять ясна більш вразливими), такі пацієнти мають приходити до стоматолога частіше — раз на три місяці. Дітки приходять раз на три місяці. Якщо людина не з’являється на огляд в певний визначений період, за цей час в її роті відбувається «діскотєка вєка».

Якщо ж ми робимо профгігієну, поліровку зубів, забираємо камінь в міжзубних проміжках — ми профілактуємо карієс і його ускладнення.

Стоматологічна культура

— В нас стоматологічна культура трішки кульгає, — говорить Нюта Окружко. — Якщо говорити про Європу, там страхова медицина, і це спонукає людей завжди і вчасно проходити усі медичні огляди. Інакше величезні штрафи. (І ще це дуже дорого, якщо в тебе немає страховки). А якщо в тебе є страховий поліс, але ти неслухняний пацієнт, тебе викреслюють із страхового обслуговування і ти взагалі до стоматолога не потрапиш ніколи, ні по якій страховці. Я працювала в Австрії, то бачила той кіпіш, коли люди пропускали свій огляд в стоматолога. Адже вони за це платять штраф, а крім того можуть потрапити в чорний список і їх потім ніхто не прийме.


Читайте також:

Через хронічний стрес, ми всі «залиті» кортизолом і набираємо вагу

Чому дитина длубається в носі, на велику вуха болять і у застуду зникає голос? Питання до лора

Без хлорки і додаткових приладів. Хлопці на фронті можуть отримати питну воду просто з калюжі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вова Діловий

    Погана смерть? А хіба смерть може бути хорошою?

keyboard_arrow_up