Чому дитина длубається в носі, на велику вуха болять і у застуду зникає голос? Питання до лора

Чому дитина длубається в носі, на велику вуха болять і у застуду зникає голос? Питання до лора
  • Коли горло болить, коли вуха закладає, коли ніс чухається і тече — ми питаємо поради в лікаря. 
  • Але цікавість пацієнтів набагато ширша, ніж «вухо — горло — ніс»
  • Вінницький лор Анатолій Власенко, відповідає на актуальні питання пацієнтів.

В мене постійно болить горло. Колись дужче, колись менше — я викладач. Що робити?

— Викладацька професія характерна тим, що в таких людей буде постійно пересихати горло. Це характерно для викладачів, співаків, але з цим можна боротися. Як мінімум поставити на викладацьку трибуну міні зволожувач. Можна пити під час виступів або використовувати льодяники. Є такі пастилки Ісла-мінт, їх можна смоктати, приліпити до піднебіння, вони будуть потрошки танути у вас в роті і зволожувати голосові зв’язки. Але тут ще є момент, що під час викладацької діяльності — коли постійно говориш — можуть перенапружуватися м'язи горла, і це знімається за рахунок тренувань. Тобто це має бути робота з викладачем вокалу, який навчить розігріватися перед виступом/уроком і знімати напруження після.

Після видалення аденоїдів дитина продовжує спати з відкритим ротом. Як перевчити?

Відео дня

— Тут питання в тому, що тривалі проблеми носового дихання дуже часто призводять до змін в щелепно-лицевому скелеті (які генетично передаються або набулися за час закритого носа і відкритого рота). Якщо ми видаляємо аденоїди, то звільняємо дихальні шляхи, але зміни в щелепі це не відміняє. Тому дуже часто видалення аденоїдів є першим кроком до ортодонта. В ортодонта ми вже маємо вирішувати це більш серйозно, або за рахунок кап, або за рахунок екстрактора верхньої щелепи — це такий пристрій, який двома гвинтами кріпиться до твердого піднебіння. Там є упор на бічні зуби, кожен раз цей пристрій підкручується, щелепа розсувається, випрямляється і стає на своє місце. А потім уже нормально на постійній основі закривається рот, і в стані спокою, і в стані сну.

Чухається всередині вуха. Що робити, хочеться йоршиком почухати?

— Роздерти можна, а потім буде зовнішній отит. Хоча дійсно буває, що чухаються вуха просто тому, що вони чухаються. З цим треба обережно. Якщо немає лусочок на шкірі, то скоріш за все там все нормально, і це може просто така реакція вашого організму на стрес або на зміну вологості. Якщо поруч з тим, що чухаються вуха, є ще утворення лусочок на шкірі — це може бути проявом або атопічного дерматиту, або екземи шкіри вуха. Тут можуть знадобитися емоленти.

Вони мають наноситися тонким шаром, двічі рази на добу, хоча б десять днів. Ми беремо ватну паличку, якою ми зазвичай не користуємось, тонким шаром наносимо емолент і намащуємо вухо, але обережно, не варто засовувати далеко в середину. Не варто класти на палочку велику кульку, бо просто заб’єте собі вуха. І бажано, щоб це вухо було побачене лікарем, щоб в ньому не було сірчаної кірки, бо вони теж можуть давати подразнення і викликати свербіж.

Сухі кірки в носі протягом кількох тижнів. За що і що робити?

— Це може бути через сухість повітря. Якщо дуже потужний кондиціонер і постійно закриті вікна — вологість у приміщенні буде зменшуватись (вона зливається з кондесатом через ту трубку на вулицю). Також ці кірки можуть бути через травмування слизової.

Якщо були кірки, їх здерли, пошкодили слизову, на ній буде утворюватись набагато більше цих кірок. Тому треба дати слизовій зажити. Тут можуть допомогти сольові розчини (гіпотонічні, наприклад, Носоль, або Аквамаріс). Також можуть допомогти турунди з індиферентним (тобто тим, який не вступає у взаємодію) масляним розчином.

Як приклад, я зазвичай раджу взяти ретинол — масляний розчин вітаміну А. Мочимо шматок вати в той ретинол і вставляємо в кожну половинку носа на дві-три хвилини двічі на день. І нічого не здираємо, тільки висякуємо. За два-три дні зазвичай ці кірки сходять, а під ними ціла, зажила слизова.

Зелені соплі і козявки — то завжди вірус? Чи потрібно лікувати?

— Якщо воно закінчується до двох тижнів — не потрібно. Якщо ні — потрібно лікувати. Відповідно до діагнозу — вірусний нежить чи застуда.

Дитина колупається в носі. Психологічна проблема чи, може, потрібно перевірити на бактерії?

— Не потрібно, скоріше за все. Бо коли є бактеріальна проблема, наприклад, така штука, як сікоз носа (це бактеріальне враження стафілококом шкіри носової ділянки) — носова порожнина набрякає, шкіра червоніє і покривається щільною кіркою, яку дуже важко здерти. Якщо ви таке бачите — треба до лікаря. Тому що це, скоріше за все, бактеріальна інфекція, яка потребує місцевого антибіотику.

Якщо дитина просто длубається і виймає кози — ну хай собі длубається і виймає кози, добре, що не їсть. Якщо їсть — теж нічого страшного.

Казеозні пробки на мигдалинах. Їх треба постійно діставати чи видаляти мигдалини?

— Спочатку потрібно відповісти на запитання, чим вони заважають. Можливо вони несуть відчуття стороннього тіла в мигдалинах, що дійсно неприємно. А ще вони можуть викликати неприємний запах з рота. Якщо щось з того є, треба вирішувати, якщо цього немає — то нічого не потрібно робити.

Якщо казати про самовидалення цих пробок, це можна робити, але дуже обережно, не травмуючи слизову. Але краще звернутись до лікаря. Що може бути помічником: полоскання слабким сольовим розчином (пів чайної ложки солі на 200 мл води). Що цей розчин робить? По-перше, за рахунок механічного виполіскування у відповідній позі з витягнутою шиєю — ми вимиваємо ці пробки з мигдаликів. А по-друге, цей розчин буде зволожувати слизову мигдаликів, що в цьому випадку дуже на користь.

До речі, варто уникати спиртових полоскань горла, бо вони висушують слизову і нічого хорошого з того не буде.

Постійно закладає вуха, постійна нежить. Що робити?

— Це дуже широке питання, тут по-перше, потрібно розібратися з причиною нежитю. Адже, якщо ми говоримо про дійсно постійний нежить, тобто коли більше трьох місяців тече, причини можуть бути різними: це може бути хронічний алергічний риніт, хронічний не алергічний риніт. Нічого приємного в жодному з цих діагнозів немає. Окремо можна виділити риніт вагітних, віковий риніт, хронічно атопічний риніт. Тобто тут спочатку питання діагнозу.

Серозний отит, що робити?

— Це стан, коли в середньому вусі постійно накопичується рідина і не виходить звідти через порушену вентиляцію, яка відкривається у носоглотку. Якщо говорити про серозний отит у дітей, тактика така: три місяці ми спостерігаємо, якщо рідина не зменшується, ми маємо провести шунтування. Це коли підрізається барабанна перетинка і через дірочку вставляється пластикова катушка з порожнім центром, яка забезпечує гарну вентиляцію, але не через природні шляхи (носолголотку), а через «спілкування» з зовнішнім світом. Така катушка стоїть 6-12 місяців, потім сама випадає звідти. Але проблема може і пройти сама собою, особливо, якщо це питання про літній сезон.

Дитина 11 років, кожні пів року має сірчану пробку. Чому так?

— Є така штука, порушення сірковідведення. Це патологія, яка у дітей до 10 років зустрічається в близько 10-20% випадків, потім поступово зникає.

Але ця патологія може бути і в дорослих. Тобто сірка має неправильний стан, вона може бути або сухою, або кам’янистою і нормально не виводиться. В такому випадку треба використовувати розчини і спреї для профілактики сірко утворення.

Рекомендації для попередження сірчаних корок:

  • не длубатись ватними паличками у вухах,
  • не сунути в вуха нічого, меншого за вказівний палець.

Але бувають ситуації з порушенням сірковідводення, тому можна використовувати розчини КлінТон, Ваксол, які просто зволожують сірчаний корок і допомагають сірчаній масі виводитись зовні. Якщо і це не допомагає — періодично потрібно буде мити вуха в лора.

Як розпізнати алергічний риніт?

— Одна дуже характерна ознака алергічного риніту, якої майже немає при інших ринітах, — це сверблячка. Якщо свербить і чухається ніс, або ніс та очі, то дуже вика ймовірність, що цей риніт — алергічний.

Але треба ще сказати, що алергічний риніт — то є хронічний процес, який триває більше, ніж принаймні 10-14 діб. Якщо менше — навряд чи це алергічний риніт. Якщо довше і ще й чухається, то так.

Також по алергічному риніту є фактори ризику. Наприклад, це атопічна історія у дитини і батьків (атопічний дерматит, бронхіальна астма), це паління матері, це чоловіча стать, це народжені в сезон пилкування.

Раз чи два на рік при хворобах зникає голос, мінімум на тиждень. Як полегшити стан?

— Не говорити. Принаймні в цей момент. Дійсно інфекції горла можуть доповзати і розповсюджуватись по епітелію до голосових зв'язок, тому що цей епітелій однаковий. Якщо повзе, треба помовчати і сказати домашнім: «Вибачте я два три дні з табличками», — а потім буде легше.

Чому болять вуха під час катання на велосипеді?

— Біс його знає. Але насправді, є така ситуація, коли нерви проходять досить поверхнево по відношенню до шкіри. І задування повітря — тобто вітер у вухо — може викликати біль. В такому випадку використовуйте беруші, навушники чи шапочку.

 

Читайте також:

Без хлорки і додаткових приладів. Хлопці на фронті можуть отримати питну воду просто з калюжі

Немає такого діагнозу — метеозалежність. Але лікування від цієї хвороби є

Навіщо брати медичну довідку 086 для школи, якщо можемо навчатися онлайн? Запитали лікарів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Natalia Oleynik

    Для виявлення та усунення проблем потрібно звертатися до лікаря тому що одного разу моя донька сказала що болить зуб а виявилось що в носі запалення таке сильне що дитина не спала в ночі від болю хотіли робити операцію на щастя курс антибіотиків допоміг
  • Елена Руденко

    Цікава інформація. Дякую)

keyboard_arrow_up