Немає такого діагнозу — метеозалежність. Але лікування від цієї хвороби є

Немає такого діагнозу — метеозалежність. Але лікування від цієї хвороби є
  • Зірвався вітер після тривалого затишшя, і в тебе болить голова — це метеозалежність, говорить подруга.
  • Пішов дощ, і тобі крутить ноги — це метеозалежність, киває досвідчений батько.
  • Повний місяць, а в тебе безсоння — це точно метеозалежність, якщо ти не перевертень ;).
  • А як ці реакції організму на природні зміни навколишнього середовища пояснюють лікарі?

Цієї ночі майже всі вінничани відчули себе метеозалежними. Дощ, вітер, блискавки щосекунди, грім безперестанку і повітряна тривога до світанку — на ранок ми сонні, з хворою головою, ломотою в суглобах і майже з депресією. Всі симптоми на лице. І як тепер лікуватись від цієї біди, адже погода і не думає нам поки що допомагати?

Терапевт Анна Крутько каже, що доказових препаратів від метеозалежності не існує. Хіба що від поганого сну можна спробувати мелатонін — цей гормон допоможе засинати.

Відео дня

— Але краще випити теплого чаю, не читати перед сном новин, вранці зможете надолужити. Якщо є головний біль, то є і знеболювальні препарати на зразок ібупрофену, — розповідає Анна Крутько. — А взагалі такого діагнозу, як метеозалежність, немає. І те, як людина почуває себе під час зміни погоди, залежить просто від стану її організму.

Наприклад, за словами лікарки, якщо людина схильна до низького тиску, то коли в навколишньому середовищі маємо зниження атмосферного тиску, тиск в людини буде теж знижуватися. І відповідно почуватися така людина буде недобре. Або коли в людини є мігрень, то будь- яка зміна погоди буде посилювати мігренозні болі в голові.

Що можна порекомендувати

— Хоч і діагнозу немає, та є проблема, яку потрібно вирішувати, і починати варто з витривалості, — говорить терапевт. — Щодня тренуйте кардіо витривалість, це можуть бути тренажери, біг, прогулянки не менш ніж 8-10 тисяч кроків на день. Звісно, здоровий спосіб життя — так, ця порада кліше, але працює. Хоча люди, які вважають себе метеозалежними, починають приймати якісь вітаміни, для покращення стану організму. Хочеться — приймайте, але жодних вітамінів чи пігулок від метеозалежності не існує.

Воно наче є, але наче немає

— Цікаво виходить, так? — сміється лікарка. — Наче діагнозу метеозалежність і немає, але є купа рекомендацій, щоб цю метеозалежність подолати. Це така сама історія, як з вегето-судинною дистонією, її насправді не існує, але всі масово від неї лікуються.

До речі, Анна Крутько каже, що діагнозу метеозалежність немає не через те, що немає препаратів, які б її лікували. Просто немає якихось точних критеріїв, за якими б цей діагноз лікарі могли оцінити.

— В нас же як серед людей: погода помінялась — болить голова — метеозалежність. Крутить суглоби — метеозалежність, сонливість — поганий стан — метеозалежність, — говорить лікарка. — І цей «діагноз» підв'язують потім до симптому. А насправді ці всі стани відбуваються з людиною через те, що в неї стрибає тиск. Поправка, не в кожної людини, а в тієї, яка має проблеми з тим самим тиском, тобто в гіпотоніків та гіпертоніків.

Погода впливає не на нас, а на рідину

Згадайте шкільний курс, про місячні фази, про припливи та відпливи, про дію атмосферного тиску на воду. Людина на 80 % складається з води, і напевне ми можемо вважатися частиною, так би мовити, світового океану, яка реагує на певні природні явища.

— Кров в наших судинах — це теж рідина, — говорить Анна Крутько. — Тож якщо зниження чи підвищення атмосферного тиску впливає на воду в морі, в річці і навіть в чашці, природно, що вплив буде і на людські судини також. Тобто якщо є підвищення атмосферного тиску, то в гіпертоніків тиск теж підвищується. Тому їм потрібно постійно приймати свої ліки, незалежно від часу, погоди, стану. Адже дуже часто такі пацієнти ліки приймають, потім їм стає легше — не приймають. А потім погода зіпсувалась, болить голова, поміряли тиск, він високий: о, я метеозалежний виявляється.


Читайте також:

Вимкни кондиціонер в авто — соплі дитині надуєш! Ще одна порада від бабусі, яку не варто слухати

Ноги як колодки, очі як щілини  — що робити з набряками влітку, розповідає лікар

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вова Діловий

    Спав як мерлець. Геть тривоги не чув...
  • Елена Постоловская

    Ага, звечора боліла голова, але коли вночі схопилась з ліжка, бо здалось, що то не грім, а прильоти - метеозалежність як рукою зняло! З'явилась валер'янкозалежність і корвалолозалежність😆

keyboard_arrow_up