Ноги як колодки, очі як щілини — що робити з набряками влітку, розповідає лікар

Ноги як колодки, очі як щілини — що робити з набряками влітку, розповідає лікар
  • Ноги й руки наче колодки, пальці сардельки, а очі щілини — таку красу ми спостерігаємо влітку досить часто.
  • Набряки під час спеки — типовий стан нашого організму. Але це не завжди може бути таким безпечним, як здається.
  • На що варто звернути увагу, запитали у лікаря. 

За словами лікаря Анни Крутько, важкість у кінцівках, набряки влітку — не рідкісний стан, від якого страждає більшість людей. Тобто хоч це типова ситуація, але вона приносить дискомфорт, а значить із нею потрібно щось робити.

— Причиною набряків є накопичення рідини в тканинах, і щоб зрозуміти, як із цим боротися, необхідно розібратися, що є причиною цього накопичення, — говорить лікарка. — Тому що вони можуть бути як абсолютно безневинні, так і доволі серйозні та вимагати лікарського втручання.

Як каже лікар, перш за все це може бути через таку прикру річ, як розширенні судини кінцівок.

Відео дня

— Спека й сила тяжіння відіграють свою роль, а рідина рухається в руки й ноги під силою тяжіння, — розповідає Анна Крутько. — Особливо це помітно при тривалому стоянні або сидінні на спеці. Рідина накопичується у венах і капілярах, кров застоюється і виникає набряк. Як правило, подібні набряки виникають в області рук і ніг — там кровоток не такий інтенсивний, як в інших частинах тіла.

Особливо сильно від набряків кінцівок у спекотну погоду страждають сердечники, гіпертоніки й люди з проблемними венами на ногах. Неполадки із серцем і тиском підсилюють порушення кровообігу, а розширені вени ніг сприяють застою крові в нижніх кінцівках.

Забагато чи замало води

Іншою причиною набряків лікар називає недостатню або надлишкову кількість випитої рідини.

— Влітку ми втрачаємо велику кількість рідини через шкіру — з потом, з диханням, — говорить лікарка. — Здавалося б, набряки, то ж вода? Але ні. У цьому випадку в організмі підвищується вміст солі (натрію) і це призводить до затримки рідини в тканинах. — А ще зіткнувшись із дефіцитом вологи, організм робить запаси. Не випадково в багатьох мішки під очима з’являються саме в спеку.

До того ж, якщо ж у спекотну погоду ви п’єте занадто багато (зазвичай до цього призводить захоплення солодкими напоями, які не втамовують спрагу, а лише посилюють її), нирки не справляються й не встигають вивести зайву рідину з організму. А це теж загрожує набряками, які з’являються переважно на обличчі й руках.

Не варто відмовлятися від м’яса

За словами лікаря, набряки, наприклад, на обличчі може також спровокувати нестача білків в організмі.

— Влітку часто люди сідають на різноманітні дієти, і завдяки спеці дуже легко відмовляються від білкової їжі на перевагу овочам та фруктам із ягодами, — говорить терапевт. — Але цього не можна робити, адже коли тканини відчувають нестачу протеіну, вони стають менш еластичними і пропускають вологу в міжклітинний простір, а це знову ж таки набряки.

У кого найчастіше виникають набряки в жару?

— Не можна сказати, що прямо всі страждають від набряків, — говорить Анна Крутько. — Як завжди, це певні категорії, зокрема люди із зайвою вагою, люди із хворобами серця та судин, вагітні жінки або ж люди, які звикли до більш холодного клімату та не адаптовані до спеки.

І що з усім цим робити?

  • Не вживати самостійно сечогінні препарати. Вони повинні застосовуватися лише за призначенням лікаря.
  • Якомога частіше змінювати позу, рухатись у випадках, коли ви вимушені тривало сидіти або стояти на спеці.
  • Вдома можна застосовувати прохолодні ванночки. Також ефективним є піднімати ноги вище рівня серця (підкладати валик або подушку під ноги в положенні лежачи на спині).
  • Зменшити вживання солі.
  • Застосовувати достатню кількість рідини.

— Також важливо знати, коли все ж таки варто звернутися по допомогу до лікаря, — говорить Анна Крутько. — А це слід робити, зокрема, коли набряки трапляються не лише через спеку. Тому що тоді набряклі ноги й руки, а також мішки під очима, можуть свідчити про хвороби, з якими просто ванночками та масажем не впораєшся.

Наприклад, якщо у вас проблеми з нирками, то набряки вас вітають прямо зранку. Ниркові набряки можна відрізнити за зовнішніми ознаками — вони м’які, водянисті, рухливі. А ще спочатку припухають повіки, потім набряк поступово спускається вниз, набрякає все обличчя, руки.

Якщо у вас проблеми із серцем, набряки виникають ближче до вечора і розпочинаються з ніг. Потім набряк поширюється вгору, а до нього приєднується задишка, посилене серцебиття і слабкість.

Якщо у вас порушення кровообігу в ногах, тобто варикоз — набрякають в основному ноги й дуже чітко можна побачити кордон між набряклою частиною ноги й нормальною.

— Обов’язково варто йти до лікаря, коли набрякає лише одна кінцівка, — говорить Анна Крутько. — Коли набряки з‘явилися на тлі прийому ліків. Коли набряк сильний, болючий, почався раптово, стан погіршується. Коли набрякла кінцівка червона та гаряча на дотик. А також коли маєте загальні прояви: температуру, слабкість, задишку, біль у грудях.

Набряки не завжди видно неозброєним оком. Про їх наявність говорить будь-яка з цих ознак:

  • На ногах з’являються сліди від гумок шкарпеток.
  • Після натискання пальцем або долонею на шкірі залишається ямка. Найкраще місце для перевірки — щиколотка.
  • Обручки і взуття починають тиснути.
  • Відчувається поколювання й печіння в пальцях.
  • Пальці рук важко зігнути, на пальці ніг боляче наступати.
  • Обличчя стає більш круглим, губи — пухкими, а форма носа — розпливчатою.
  • Шкіра пальців рук і ніг виглядає натягнутою, іноді — синюшною.
     

Читайте також:

Після війни буде вал пацієнтів з діабетом, щитовидкою… Нас скосить стрес, — вважає ендокринолог

Як позбутись рубців після віспи — звичайної і мавпячої, розказує дерматолог

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Іван Демченко

    І що зробиш з тим набряком (особливо ніг)
    Коли звертаєшся до сімейного лікаря то почуєш: "та воно пройде". От і все лікування???!!!
  • Читач00

    І до кого порадите звернутися?

keyboard_arrow_up