Як позбутись рубців після віспи — звичайної і мавпячої, розказує дерматолог

Як позбутись рубців після віспи  — звичайної і мавпячої,  розказує дерматолог
  • Симптоми та прояви мавпячої віспи дуже схожі до натуральної, втім як і наслідки.
  • Зокрема така доволі неприємна штука, як висипка, а після неї — шрами на шкірі.
  • Ці шрами можуть на все життя залишитися після хвороби, але дерматолог каже, що їх можна позбутись.

Так як, уже дві сусідні країни — Польща й Румунія, зафіксували в себе мавпячу віспу, незабаром вона добереться і до нас. Це логічно й так вважав головний санітарний лікар Ігор Кузін. Хоча він наголошував на тому, що епідемії в країні не буде, і з ним згодні лікарі інфекціоністи. Але хворіти люди будуть, а значить потрібно знати як лікуватися й позбавлятися наслідків. Зокрема наслідків висипу.

Адже за словами інфекціоніста Євгена Щербина після інкубаційного періоду, який і у звичайної, і у мавпячої віспи становить біля 12 днів, на 2–3 день виникають плямисто-папульозні пустули, що згодом перетворюються на пухирці.

— Потім ці похирці лопаються, та покриваються кірочками, — розповідає лікар. — Все як у натуральної віспи. І шрами залишаються такими ж.

Відео дня

За словами лікаря — дерматолога Катерини Зацерковної, з наслідками мавпячої віспи нашим лікарям ще не доводилось працювати. А от зі звичайною віспою мають справу.

— Зокрема з такою проблемою звернулась жінка, яка нещодавно перехворіла на вітряну віспу, — розповідає дерматолог. — А чим відрізняється висипка звичайна від висипки через вітряну віспу — тим що вони глибока. Тобто вражає не лише верхні шари шкіри — епідерміс. Вона вражає ще й дерму. І саме через це — вона по собі залишає рубцювання.

Чухаться чи ні, все одно буде шрам

Як каже Катерина Зацерковна, не має значення чи здирав хворий кірочки висипки, чи ні все одно залишаться рубці. Якщо дерли, то рубець буде більший, а ні — то менший. Та все одно він буде.

— Рубчики на шкірі з’являються на місцях, там де великі висипання, — говорить дерматолог. — Тобто розмір висипання говорить про те, що рубчик там буде, чим більший розмір — тим глибший рубець.

Лікувати це можна

— В аптеці є крема, для загоєння ран, для загоєння рубців, наприклад Солкосерил Гель, і застосовувати такі крема варто одразу після того, як ця висипка гоється, — говорить лікар. — Але якщо ми говоримо про максимально дієвий результат, то це ін’єкція полінуклеотидів (структурні одиниці ДНК, які виділяють із репродуктивного матеріалу частіше лосося) і вони дають регенерацію в цій зон, і куди відбувається ін’єкція. Другий варіант допомогти при таких проблемах зі шкірою це плазмотерапія. Береться власна кров пацієнта центрифугується, і колеться ця плазма крові з тромбоцитами в місце пошкодження.

За словами лікаря і крема, і ін’єкції варто робити, коли рубці «свіжі». Тобто, як тільки хворий перестає бути заразним.

— Якщо під час хвороби вживалися антибіотики, то конкретно для ін’єкцій плазми потрібно зачекати два тижні, а от полінуклеотиди можна одразу не зважаючи на ліки. Якщо рубцям більше двох — трьох місяців, уже ані креми, ані ін’єкції не будуть мати сенс.

У випадку застарілих рубців, дерматолог радить лазерну шліфовку СО2 лазером.

— Скільки це займе часу й по кількості процедур, цілком залежить від шкіри пацієнта, — говорить лікар. — комусь за один сеанс стане краще, комусь знадобиться кілька сеансів. І лазер дуже допомагає при рубцях на шкірі, але краще його не чекати.
 

Читайте також: 

Про мавпячу віспу: чому нам не загрожує ця епідемія, пояснює інфекціоніст

Вінничанка зробила щеплення від правця, бо війна. Які ще вакцини зараз потрібні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач16

    То як ж позбутися рубців ? 🤔
  • Олег Каськов

    А що,в когось вже є рубці від мавпячої віспи?
    "Все одно буде шрам"? В мозгах у неї буде шрам. За умови їх наявності (мозгів).
  • Електрик Вінниця

    Послати вас на...й
  • Руслана Рудникова

    Досить нас шугати!!!

keyboard_arrow_up