Вінничанка зробила щеплення від правця, бо війна. Які ще вакцини зараз потрібні?

Вінничанка зробила щеплення від правця, бо війна. Які ще вакцини зараз потрібні?
  • Вінничанка Альона Чередніченко зробила щеплення від правця. Востаннє вона його робила в 16 років і навіть не думала, що цю вакцинацію потрібно оновлювати кожні 10 років.
  • Про таке взагалі мало хто думав, до останнього часу. Але на часі війна, і невід’ємні частини війни — болячки.

Гарна новина в тому, що більшість із цих болячок можна попередити вакцинацією.

— Про щеплення від правця я спочатку почула від знайомого, який працює на будівництві, там люди мають справу з подряпинами і травмами (так, техніка безпеки і все таке, але буває, чого там гріха таїти), — говорить Альона. — А потім мені на очі потрапила брошура про правець і війну. Що саме в цей час, коли існує вірогідність отримати поранення, травмуватись, можна підхопити і правець.

Тому вінничанка пішла до сімейного лікаря за вакцинацією. Там її оглянули і відправили в кабінет щеплення. Від правця Альону вакцинували безкоштовно, сказали через місяць прийти отримати другу дозу вакцини.

Відео дня

— Мене попередили про можливий біль у місці щеплення, і дійсно трохи при натисканні поболіло, на третій день з’явилося свербіння, але все пройшло, — розповідає Альона. — Тож тепер я спокійна і вважаю, що такі щеплення варто робити, навідміну від щеплення проти ковіду чи грипу. Я їх не робила й не буду, тому що це вірусні інфекції, які постійно мутують, до того ж не вивчені досконало. А є захворювання, які дійсно потребують вакцинації, і правець одна з них.

— Правець — це біль воєнного часу — говорить лікар Анатолій Власенко. — Через поранення. Якщо ти доросла людина, а в тебе немає вакцинації від правця останні десять років, то бажано це зробити.

Друге питання — гепатит

Тут теж мова про чисельні рани й за порадою лікаря, якщо у вас не закритий календар по гепатиту, його варто закрити. Взагалі кожна думаюча людина має бути вакцинована від гепатиту, тому що ця річ лікується погано й дорого. А вакцинація коштує копійки.

До того зараз тепло, під час війни й невідомо, в яких умовах будуть люди, які умови з вживання, води — тут може стати актуальною проблема гепатиту А. Тому його теж бажано попередити, є окрема вакцина від гепатиту В і гепатиту А, їх можна робити одночасно.

Нагадаємо про туберкульоз

— Туберкульоз вакцинами не запобігти. Те, що роблять у пологовому щеплення БЦЖ, то воно для того, щоб уникнути важких форм хвороби, — говорить лікар. — Не знаю, що зараз по БЦЖ у пологових, але це ті речі, які повинні бути зробленні. Тим паче в країні, де існує епідемія туберкульозу з ускладненням у вигляді війни. І тут, до речі, підвальні умови існування людей у зонах бойових дій дійсно негативно впливають. Тому що для того, щоби захворіти туберкульозом, потрібно перше — контакт із людиною, яка виділяє бацилу Коха, друге — погані умови життя, недоїдання, замерзання.

Загалом лікар радить усім дітям та дорослим за можливості зробити щеплення: АКДС (якщо не робили останні 10 років або невідомий вакцинальний статус), Гепатит, КПК.

Ковід не варто забувати

Про ковід зараз мало хто згадує в Україні, але в іншому світі, де немає рашистів, говорять про новий штам вірусу, який є більш заразний та стійкий до вакцин.

— В перші тижні війни в людей, які ховались у сховищах, прямо цілими підвалами хворіли ковідом, але переносили в цілому легко, — говорить лікар. — Хоча, минулого літа він спав, цього року теж сподіваємось.

За словами сімейного лікаря Анни Крутько, зважаючи на статистичні дані, дійсно складається враження, що корону ми перемогли, — але це не так. COVID зараз є, багато, і в Україні, і за кордоном — але в нас інфекцію ніхто не діагностує, бо не на часі.

— До речі, імунітет після перенесеної хвороби не такий тривалий, як нам здавалося, організм забуває про хворобу вже за два місяці, — говорить лікар. — В мене були пацієнти, які через місяць повторно хворіли короною.

Чому про вакцинацію слід подумати тим, хто її не зробив, і тим, хто зробив не повністю? Тому що тоді зовсім по-іншому працює імунна система. Саме після вакцинації вона на пів року дає антитіла, тобто імунітет, і це ми вже знаємо.

Коли проводили дослідження, виявилось, що після третьої бустерної дози антитіла зберігаються довше. Навіть існує варіант того, що за допомогою двох вакцин плюс додаткової бустерної — отримаємо імунітет на кілька років, як це сталося з вакциною АКДС.

Різниця між хворобою і вакцинацією

— Зробити щеплення й перехворіти, то дуже велика різниця, — говорить лікар. — Насамперед, після вакцинації немає побічних ефектів, як після хвороби. Тобто немає зниження працездатності, «ватного мозку», нервових розладів. Ковід взагалі дуже на нервову систему впливає. А зважаючи на ситуацію в країні, коли ми не зважаємо на нездужання, бо стрес — цю хворобу можна на ногах перенести й навіть безсимптомно, а потім мати проблеми з нервовою системою.

Зараз, до речі, за словами лікарки, корона дуже часто проходить саме безсимптомно. Мало хто звертає увагу на легке нездужання, а ще в нас прибрали маски і всі карантинні обмеження, бо дійсно не до того, але ковід нікуди не дівся. Саме тому уряд продовжив карантин до 31 серпня, хоч і з деякими послабленнями.


Читайте також:

Вінницький хірург провів надскладну операцію у мобільному госпіталі біля фронту

Чи безпечні сонцезахисні окуляри з переходів і ринків? Та десять інших питань до офтальмолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Електрик Вінниця

    З йо...з спросу немає

keyboard_arrow_up