Чи безпечні сонцезахисні окуляри з переходів і ринків? Та десять інших питань до офтальмолога

Чи безпечні сонцезахисні окуляри з переходів і ринків? Та десять інших питань до офтальмолога
Лікар-офтальмолог Віктор Бондаренко
  • Більшість із нас мають вдома пару окулярів, яку ми дістаємо влітку, щоб врятуватись  від шкідливого впливу сонячних променів. Чи може нам лише здається, що вони нас рятують? А може навпаки шкодять?
  • Як дізнатись, що окуляри якісні? Чи підходять одні й ті самі для прогулянки містом і для відпочинку на пляжі? Що таке поляризація?
  • Чому не можна забувати про окуляри взимку? На ці та інші питання відповідає лікар-офтальмолог Віктор Бондаренко.  

Вікторе, поясніть для початку, навіщо нам потрібні сонцезахисні окуляри?

— Тут усе банально просто. Сонцезахисні окуляри захищають наші очі від ультрафіолетового випромінювання. Убезпечують внутрішні і зовнішні шари ока від негативного впливу сонця. В свою чергу, це є профілактикою можливих ускладнень, які часто виникають у людей, які впродовж тривалого часу знаходяться на сонці без сонцезахисних окулярів. 

Що відбувається з нашими очима, коли ми довго дивимося на сонце?

Відео дня

— Нещодавно читав статтю, що в ній автор радить дивитись на сонце без сонцезахисних окулярів. На його думку, це позитивно впливає на око. З точки зору медицини, зокрема офтальмології, це абсолютно неправильно. 

Вплив ультрафіолету негативно позначається на оці і, на жаль, нерідко це призводить до страшних захворювань. Наприклад, макулодистрофії, коли уражається сітківка ока. Таке захворювання важко піддається лікуванню, а вилікувати його повністю майже неможливо. 

Крім того, доведено, що УФ-випромінювання може призводити до швидшого прояву катаракти — помутніння кришталика ока. 

Якщо говорити про зовнішні зміни, то варто пам’ятати про захворювання пінгвекула і птерігіум. Це доброякісні розростання кон'юнктиви, які з однієї сторони роблять вигляд наших очей не естетичними, а з іншої — негативно впливають на зір. 

Існують різні види затемнення лінз окулярів. Розкажіть про різницю між ними. 

— Є п’ять різновидів затемнення, або світлопропускання. Але основними з них є лише три. Слабке — 15% — від ультрафіолету такі лінзи майже не захищають. Середній рівень затемнення — 50% — такі окуляри більше підійдуть для використання в міських умовах. Сильне затемнення — 75-80% — такі більше підходять для відпочинку на природі або пляжі. 

Тобто на пляж потрібні одні окуляри, а, наприклад, в гори — інші?

— На пляж, як я вже сказав, потрібні окуляри з сильним затемненням, а для високогір’я ліпше взагалі вибирати окуляри з мінімальним світлопропусканням, себто 90%+. 

Що таке поляризація в сонцезахисних окулярах?

— Поляризація — це спеціальне покриття, нанесене поверх лінзи, яке затримує УФ-випромінювання та поглинає горизонтальне світло. Через окуляри з поляризацією може проходити лише вертикальне світло. Як результат, маємо чітке зображення предметів без сліпучих відблисків. 

Повертаючись до попереднього питання, додам, що багато людей, які ходять в походи, гори, рибалку, або просто люблять довго гуляти під сонцем, розповідають, що їм більш комфортно саме в тих сонцезахисних окулярах, які мають поляризацію. 

Давайте перейдемо до того, як вибрати хороші сонцезахисні окуляри?

— Перш за все потрібно зрозуміти, що конкретно і для яких потреб ви шукаєте: вам потрібні лінзи з діоптріями чи без, якої вони мають бути форми, який рівень їх затемнення, чи потрібна поляризація, чи потрібне антиблікове покриття тощо. 

Якщо з цим ви вже визначились, то обираємо такі, що в них вам буде комфортно. Ніде не має тиснути, нічого не має бентежити. Перед тим, як придбати окуляри, я часто пропоную людям одягнути їх і вийти на вулицю, пройтись, подивитись на сонце. Можливо, вони виявляться занадто темними, або навпаки. 

Обов’язково звертайте увагу на ультрафіолетовий фільтр. Він є в будь-яких окулярах, навіть найдешевших, проте не всюди він якісний. Є таке поняття, як «UV400» або «UV420». Такі фільтри можуть блокувати УФ-промені з довжиною хвилі до 400 та 420 нанометрів відповідно. Якщо ви бачите на окулярах такі позначки, значить вони мають якісну лінзу. 

Я думаю, що більшість вінничан ходять в сонцезахисних окулярах, куплених в підземних переходах або ринках. Навряд вони відповідають всім вимогам, про які ви говорите. 

— Мені би хотілось сказати, що всі окуляри, які продаються в торговельних центрах чи на ринках погані. Але не завжди це дійсно так. Може пощастити. Одного разу я побачив окуляри за сто гривень, але з точки зору якості вони були крутими. Ті окуляри мали хороший фільтр, поляризацію, та й виглядали вони, як дорогі окуляри з оптики. Але так повезе з одними зі ста. 

Більшість дешевих окулярів дійсно мають неякісні фільтри, але мало хто думає про це. Наприклад, коли у людини є певні травми ока, я не раджу їй купувати знеболюючі краплі в аптеках. Звісно, при знеболенні очі перестають боліти і людина думає, що все добре, вона продовжує робити все те, що роблять у повсякденному житті. Однак причина виникнення болю залишається невирішеною. 

З окулярами приблизно той самий принцип. Людина купує сонцезахисні окуляри і одразу перестає боятись дивитись на сонце, не відчуває при цьому ніякого дискомфорту, тому думає, що її очі захищені. Проте негативний вплив є і в значній мірі. 

Наслідки стануть відчутними мінімум через кілька місяців. У гірших випадках вони матимуть прояв згаданих на початку макулодистрофії та катаракти. 

Добре, викреслюємо цінники у 100 та 200 гривень. Скільки ж тоді мають коштувати якісні сонцезахисні окуляри? З яких позначок стартує їх вартість?

— Думаю, що вартість якісних сонцезахисних окулярів починається від 700 гривень. Але багато залежить від бренду. Є люди, яким хочеться продемонструвати іншим, що у них Gucci або Dolce & Gabbana. Такі можуть коштувати як 10, так і 15 тисяч гривень. В середньому хороші окуляри обійдуться в півтори-дві тисячі гривень. 

Неодноразово бачив, як люди носять сонцезахисні окуляри з жовтими, червоними та іншими кольорами лінз. Це на щось впливає?

— Базовими кольорами є коричневий та сірий, сюди ще можна додати синій. Зрозуміло, що більшість якісних сонцезахисних окулярів матимуть лінзи саме таких тонів. Більш «екстремальні»: рожевий, яскраво-зелений, червоний тощо. Вони також можуть бути якісними, але головне тут — можуть. Тобто зазвичай вони такими не є. Часто їх виготовленням займаються фірми з не найвищими показниками якості. 

У хороших брендів 90-95% продукції мають стандартні кольори, але людей, які хочуть придбати окуляри з нестандартними відтінками набагато більше. Тому на ринок виходять фірми з трішки нижчою якістю виробів, ніж цього потребують офтальмологічні стандарти. 

Сонцезахисні окуляри для дорослих — це звична річ, а як щодо дітей? З якого віку батькам потрібно починати думати про це?

— Це доволі дискутабельна тема. Одні офтальмологи кажуть, що маленьким дітям не варто купувати сонцезахисні окуляри, бо їх очі лише формуються. Інші, серед яких і я, вважають, що їх потрібно використовувати вже з народження, але обов'язково якісні. 

Не ходити в них постійно, тому що для розвитку ока ультрафіолет в певній мірі має потрапляти, але одягати при яскравому сонці. На морі або в горах — окуляри однозначно мають бути. 

Більшість із нас звикли використовувати сонцезахисні окуляри лише влітку, а що ви скажете про зиму? 

— Ультрафіолет добре відбивається від яскравих поверхонь. Особливо таких, як сніг. Плюс до цього, взимку світловий день коротший, а значить ми з більшою ймовірністю будемо потрапляти на ранкове та вечірнє УФ-випромінювання, яке є максимально небезпечним для наших очей. 

Саме в цей час сонце знаходиться під найбільш прямим кутами по відношенню до наших очей. Через це, на мою думку, використовувати сонцезахисні окуляри взимку ще більш доцільно, ніж влітку. 

Останніми роками серед українців спостерігаються позитивні зрушення у багатьох напрямках. Наприклад, у культурі споживання алкогольних напоїв або питаннях екології. Давайте закінчимо наше інтерв’ю тим, що ви розкажете, які зрушення відбуваються в питаннях культури захисту очей?

— На жаль, очі більшості українців досі залишаються незахищеними від УФ-випромінювання. Тому говорити про глобальні зрушення у цьому питанні поки зарано. 

Проте сьогодні все набагато краще, ніж було, скажімо, дев’ять років тому, коли я лише починав працювати. Можу сказати, що ми рухаємось в правильному напрямку. Люди поступово приходять до розуміння, що вони мають лише два ока, які потрібно берегти.

 

Читайте також:

У близького — рак: як говорити, підтримувати і триматися самому. Поради онкопсихологів

«Подорожувати з твариною — не проблема». Що потрібно знати про мандрівки з домашнім улюбленцем

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ілля Кучеренко

    І.....?
  • Константин Карачун

    Идите в жопу со своей авторизацией!

keyboard_arrow_up