«Подорожувати з твариною — не проблема». Що потрібно знати про мандрівки з домашнім улюбленцем

«Подорожувати з твариною — не проблема». Що потрібно знати про мандрівки з домашнім улюбленцем
  • Більшість власників тварин зустрічають з дилемою, коли хочеться кудись поїхати й водночас не залишати свого улюбленця вдома чи в спеціальному готелі. 
  • А до планування подорожі з домашньою твариною потрібно підходити відповідально і готуватися заздалегідь, аби забезпечити собі та тварині приємну мандрівку. 
  • Розповідаємо, як підготуватися до такої мандрівки й зробити подорож безпечною.

 

Власники домашніх улюбленців час від часу стикаються з проблемою, що їхні тварини не люблять спеціальних готелів, а друзі, наприклад, відмовляються приглянути за улюбленцем. У такому випадку нічого іншого не залишається, як пакувати додаткову валізу і брати тварину з собою. 

«Готуємося до подорожі так, наче їдемо з дитиною»

Такі мандрівки останнім часом постійно практикує вінничанин Іван. У нього собака породи мальтійська болонка, звати Айсік. 

— У нас він з'явився у віці десяти місяців і у зв‘язку з тим, що ми працюємо дома, він звик бути постійно з нами, — каже Іван. — Залишити його самого ми не можемо тепер. Пробували привчати, але все марно. Отож він завжди подорожує з нами.

Відео дня

За словами Івана, він вже двічі їздив з собакою на море, був в різних парках, кар‘єрах та скрізь, де можна гарно прогулятись на природі.

— У нас є можливість залишити домашнього улюбленця в батьків, але він сильно скучає. Перший день сумує і нічого не їсть. Отож часто нам легше його взяти з собою, — каже вінничанин. — Готуємось до подорожі так, наче їдемо з дитиною. Спершу дізнаємось, чи можна з собакою, а потім починаємо збори. Обов‘язково купуємо пелюшки, два варіанти корму, якщо один їсти не захоче. Крім того, різні смаколики, покривало та водичку. Він в нас дуже дзвінкий. А особливо, коли бачить собаку більшу, ніж сам, тому завжди боїмось, що буде заважати іншим. Але поки неприємних ситуацій не траплялося, всі його хочуть погладити і його гавкіт забавляє. 

За словами Івана, після крайньої подорожі на море, собака на наступний день був засмучений, бо в нього там була повна свобода.

«Залишати ми її не можемо, це для собаки сильний стрес»

Вінничанка Анна теж подорожує і з собакою, і з котом. Собака у неї поради мітельшнауцер, це середня порода собак. За словами власниці, собака, яку звуть Кора, грайлива, добра та сильно прив’язана до своїх господарів. 

— Наша собака привикла, що вдома з нею завжди хтось є, і вона не вміє залишатися сама. Для неї це шалений стрес, тому дуже складно залишити її на когось. Тим паче вона є членом нашої родини й подорожувати вона повинна з нами, — розповідає дівчина. — У нас вже був негативний досвід мандрівки без Кори, і більше повторяти я його не хочу. 

Як розповідає вінничанка, вона на кілька днів їздила у мандрівку в Карпати й залишила собаку з жінкою, яка бере чотирилапих на перетримку за гроші. Проте собака Ані постійно просто сиділа біля хвіртки, де її залишити, і чекала на повернення господарів. 

— Корі було дуже складно. Вона не їла, хотіла додому, не гралася з іншими собаками. Хоча наша собака любить комунікувати з іншими чотирилапими, обмінюватись енергією та емоціями, — каже Анна. — Після цієї ситуації, ми не подорожуємо без неї. Як готувалися до першої подорожі? Перше, що вияснили: які щеплення та інші медичні процедури ми маємо пройти у нашого ветеринара. Далі звернулися в ветеринарну клініку на Максимовича, де нам видали паспорт державного зразка, зробили фото у повний зріст. Підготували всі необхідні речі для собаки й поїхали. Їздили закордон. 

За словами Анни, найголовніше на що вона радить звертати увагу власникам тварин — це умови в'їзду в кожну країну і, звичайно, перевірити, чи у тварини зроблені всі щеплення. 

— У мене ще є кіт і з ним ми теж подорожували без жодних проблем. Ми поставили лоток в салоні машини позаду, він собі там робив всі свої справи й нікого не зачіпав. На кордоні його спершу навіть не помітили, — каже дівчина. — Якщо є свій автомобіль, то з тваринами подорожувати взагалі класно. Іншим транспортом — складніше. Але для того, щоб зменшити стрес для себе і тварини, то краще продумати подорож для вас обох. Особливо це стосується собак, які сильно сумують за господарями. 

Практичні поради ветеринара

Про те, як організувати безпечну подорож з домашнім улюбленцем ми поговорили з ветеринаром клініки «Айболит» Ігорем Гаврилюком.

Які документи та щеплення має мати тварина? 

— Якщо з твариною ви подорожуєте у межах України, то потрібно мати ветеринарний паспорт. Різні ситуації бувають і має бути документ, який засвідчує приналежність тварини господарю, — каже ветеринар Ігор Гаврилюк. — В Україні поки що немає обов'язкової вимоги, щоб всі тваринки були чиповані, але, для Європи — потрібно робити чіп. Він визначає приналежність тварини господарю. Якщо це країни Євросоюзу, то необхідно мати сертифікат титру антитіл проти сказу, відмітки у паспорті не достатньо. Це все можна зробити у будь-якій клініці. 

За словами лікаря, до подорожі потрібно готуватися не за день. Слід приходити до ветеринара за кілька місяців, якщо їдете у країни Євросоюзу. 

Як зменшити стрес від мандрівки?

— Ми інколи прирівнюємо тварин до людей. Особливо домашніх улюбленців, які мають тісний контакт з людьми. Люди ж різні за типом характеру та сприйняття навколишнього середовища. Тварини теж різні. Все залежить від того, який тип нервової системи у собаки чи котика, — пояснює ветеринар. — Одні — обожнюють подорожувати й це дуже добре для господарів, а інші — нікуди не люблять виходити з дому і за типом нервової системи надзвичайно збудливі. У таких тварин подорож супроводжується надмірними стресами. Ці стреси навіть можуть шкодити здоров’ю. Ось такі дві варіації. Визначити до якої групи належить тваринка — це легко зрозуміло й господарю. Але, якщо виникають складнощі, то можна звернутися до ветеринара чи кінолога. 

За словами ветеринара, якщо у вас тварина, яка важко переносить подорожі, то її обов'язково потрібно до них готувати. Каже, віддати у зооготель тварин, які прив'язані до власників — теж дуже стресова ситуація для домашнього улюбленця. 

— За кілька днів до подорожі можна, за рекомендацією лікаря, застосовувати заспокійливі препарати. Але це повинен радити ветлікар, — каже Ігор Гаврилюк. — Ветеринар буде враховувати всі фактори: природні особливості тварини, породні чи вікові. Можливо, потрібно й оглянути перед виїздом тваринку. 

За словами ветеринара, перед поїздкою господарю треба дізнатися максимально інформації, як безпечно подорожувати. 

Транспортні особливості

Локація 1: потяг

Для подорожі з домашнім улюбленцем залізничним транспортом у межах України необхідно мати багажну квитанцію і чинне ветеринарне свідоцтво. Для собак, котів та птахів правила різняться.

Ось перелік основних правил для собак, які ми знайшли на сайті перевізника: 

  • собаки великих порід (вище ніж 45 см у холці, не більше одного) перевозяться за наявності намордника та повідка (ланцюжка або ремінної прив'язки);
  • собак дрібних порід можна перевозити у поїздах та вагонах усіх категорій (крім вагонів більш високого класу) у спеціальних клітках або контейнерах;
  • у вагонах вищого класу типу «СВ» та «М» можна перевозити дрібних собак за умови викупу усіх вільних місць;
  • у регіональних поїздах великих собак дозволяють перевозити у крайніх тамбурах першого і останнього вагона. 

Ось перелік основних правил для котів, птахів та інших дрібних кімнатних тварин, які читаємо на сайті «Укрзалізниці»: 

  • дрібні кімнатні тварини та кімнатні декоративні птахи (не більше двох особин) перевозяться в ящиках, корзинах, клітках або контейнерах із водонепроникним абсорбуючим дном;
  • котів, птахів та інших дрібних тварин можна перевозити у вагонах вищого класу типу, якщо викупите усі незаймані місця;

Локація 2: літак

Подорожувати з домашніми тваринами літаками можна, проте у кожної авіакомпанії можуть бути свої нюанси у правилах. Тому перше, що вам потрібно зробити: переконатися, що авіакомпанія, яку ви обрали, може перевозити тварин. Це прописано на офіційному сайті авіакомпанії разом із вимогами до транспортування.

Ось, наприклад, МАУ перевозить лише собак та котів: у салоні літака до 10 кг/22lb (з контейнером). А в якості зареєстрованого багажу до 75 кг/165 lb (з контейнером).

Тваринки можуть подорожувати лише у супроводі повнолітніх пасажирів за попереднім погодженням з МАУ. Це дізнаємо з офіційного сайту авіакомпанії

А авіаперевізник SkyUp нещодавно збільшив вагу тварин, яких можна провозити в салоні літака. До перевезення приймають собак і котів. На сайті компанії зазначено, що на борт можна взяти кота або собаку, сумарна вага яких разом з контейнером не перевищує 10 кг. У авіакомпанії «Windrose» теж, як читаємо на сайті, до 10 кілограм перевозять у салоні, важчі — у багажному відсіку. 

Локація 3: авто 

У ПДР нічого не сказано щодо правил перевезення тварин, вони такі ж, як і перевезення вантажів: головне, щоб вантаж не створював перешкод водію під час керування транспортним засобом. Але очевидно, щоб тварина не заважала вам кермувати, краще використовувати клітки-переноски чи коробки, наприклад. 

Ветеринари ж радять робити часті, як це дозволяє мандрівка, зупинки. Так і ви зможете відпочити, і тварині буде легше переносити дорогу. 

Читайте також: 

«Ніколи б не подумала, що матиму свою ферму», — вінничанка, яка переїхала з міста в село

«Це масштабна афера від МВС», — активіст виклав схеми з утилізацією авто зі штрафмайданчика

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінницька обласна лікарня отримала новий апарат УЗД для кращої реабілітації пацієнтів photo_camera 20:08 «Цвітіння» водойм: основні причини та чим воно небезпечне 19:29 «Тато забирав мене з дитсадка і ми дивилися вручення «Оскара»... У Тульчині показали «Ядерне чаювання» 19:11 У Вінниці зупинили «ВАЗ», водій якого був під дією двох наркотиків photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 19:08 До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах 18:16 На Вінниччині за добу рятувальники ліквідували сім пожеж в екосистемах 17:39 Де та коли вінничани можуть освятити паски? Що та навіщо класти до кошика, — запитали священника 17:12 У Вінниці запрацював інтерактивний туристичний кіоск. Які його особливості? 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 4 та 5 травня 16:17 Їхали обидві — одна самокатом через «зебру», інша — дорогою. Про вчорашнє ДТП на Пирогова 15:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від «20 хвилин» 15:31 У Хмільнику під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо — здетонувала граната 15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up