«Ніколи б не подумала, що матиму свою ферму», — вінничанка, яка переїхала з міста в село

«Ніколи б не подумала, що матиму свою ферму», — вінничанка, яка переїхала з міста в село
  • Село не вирок — з такими переконаннями на початку карантину Анна зі своїм чоловіком Тарасом переїхала за 70 кілометрів від Вінниці у село, де всього шість житлових будинків. 
  • Там вони вирощують корів у власній екофермі, варять та продають крафтовий сир, і приймають туристів. Поговорили з Анною про те, як вони наважилася змінити своє життя так кардинально і що з цього вийшло. 

Пандемія коронавірусу перевернула життя багатьох людей з ніг на голову, а для Анни і Тараса Нечепоруків стала поштовхом до зміни діяльності, оточення та пріоритетів. Вони змінили міські турботи на користь роботи на городі, великого господарства і стада корів. І ні краплі про це не шкодують. 

Не офіс, а ферма

Анна й Тарас за освітою історики, вчилися на одному факультеті, там й познайомились. Після здобуття однієї освіти Анна вступила в юракадемію та працювала помічником адвоката у Харкові. Із селом та домашнім господарством її ніколи нічого не пов'язувало. У Вінниці вона працювала на різних роботах, поки не прийшла пандемія.

— Коли почався карантин ми з чоловіком почали їздити на ферму допомагати його батьку. Ферма розташована у селі Згар на Хмельниччині, й була започаткована ще у 1992 році. Вона належала бабусі Тараса, — розповідає Анна. — Якось так ми часто їздили й допомагали, що вирішили переїхати туди. Десь з травня минулого року ми тут постійно живемо, а батько чоловіка тепер навпаки лише приїздить допомагати нам. 

Відео дня

За словами Анни, любов до природи й тварин — перемогла всі страхи та незнання. А інтернет і місцевий ветеринар їм допомагають у правильному догляді за тваринами, і завжди на зв'язку. 

— Так вчимося на практиці кожного дня виховувати та вигодовувати телят. Я виросла у місті, села у мене не було. І я в житті не могла подумати, що буду тусуватися з коровами. Але життя цікаве і повертає у різні боки. Після роботи в офісі помічником адвоката я зараз господарюю на фермі «Згар Фарм», — продовжує Анна. — Ферма не типова, раніше вона була м'ясного спрямування, а ми цілком відійшли від цього. Ми відлучаємо телят від корів, годуємо їх окремо. Пізніше переводимо на замінник. Далі зі свого молока починаємо варити сир. Ми більше займаємося саме вирощуванням телят. 

Як розповідає вінничанка, їхні корови та телята не стоять на припонах чи в сараях. Вони постійно на вільному випасі. Зараз у господарстві вісім корів, десять телят, сім телиць і чотири бики.Також є кінь, кози та птиця. 

— У нас своїх 15 гектарів, де спокійно пасуться корови та телята. Є електропастух, з ним простіше. Він б’є не сильно, не боляче. Корови — розумні тварини, вони бачать дріт і не йдуть далі. Також на тварин прикріплюємо трекери, щоб з телефону дивитися, де вони знаходяться, — пояснює Анна. — У нас є доїльний апарат, але цим займається виключно чоловік. Я займаюсь телятами, а він коровами. 

Не лате, а парне молоко

— Моє життя змінилося кардинально. Почати можна хоча б з того, що я щодень прокидаюся набагато раніше, ніж у місті. Вранці чоловік йде доїти корів, а я йду годувати телят. Далі годуємо всіх тварин, і коли всі довольні, то ми йдемо снідати. Ранок починається не з кави, — каже фермерка. — Після ранкових ритуалів ми йдемо на город чи заготовлюємо сіно, дрова. В обід знову годуємо телят. Далі ще робота по господарству і знову треба доїти корів і годувати телят. Далі працюємо з молоком: або переробляємо або на продаж готуємо. 

Крім роботи на фермі, Анна попутно веде подкаст на радіо та розвиває «Інстаграм». Каже, вона дуже хоче, щоб до них приїжджали люди, цікавились екотуризмом. 

— У нас всі дуже контактні тварини. Я, як цілковито міська людина, була в захваті, коли вперше сюди приїхала. Тут неймовірна природа: ліси, поля, ставок, — каже дівчина. — Зараз я вже чекаю гостей з Києва і Миколаєва, вони приїдуть зі своїми наметами. А на майбутнє ми з Тарасом купили гостьовий будинок. 

Восени на «Згар Фарм» проводили фотодні. Фотографиню запрошували з Вінниці. Анна каже, що у них на подвір'ї є багато реквізиту, на кшталт возу чи веретена. Вінничанка розповідає, що за кілька тижнів знову анонсуватиме тепер вже літні фотодні. 

— Через деякий час у нас виникла ідея трохи переформатувати ферму і влітку ми спробували варити крафтові сири, — каже Анна. — У мене є невеличка сироварня на 30 літрів, яка мені дуже вже допомагає. Бо минулого року був «суперкрафт», я просто в каструлях варила. Цьогоріч багато замовлень перед Великоднем були на м'який сир та вершки. А зараз буду варити моцарелу, фету, халлумі. Не вистачає поки умов, треба окреме приміщення. 

Анна каже, що про заробіток говорити поки зарано. Пояснює, якщо заробляти на молоці, то потрібно мати породисту корову, яка даватиме у день 30 літрів молока. А у них м'ясні корови та вони дають 10 літрів. 

— Але у мене є надія, що наші телята виростуть і будуть давати більше молока, відповідно, ми будемо більше заробляти, — каже вінничанка. — Щиро кажучи, я думаю більше над варіантом туризму, на цьому можна заробити більше й легше. 

Для того, щоб замовити сир чи інші молочні продукти, ви можете звернутися до Анни в «Інстаграм». Замовлення вона привозить у Вінницю. Контакти: 067 37 94 807. 

Де ще можна купити крафтові сири?

Як читаємо на ФБ-сторінці крафтової сироварні, Kozzzimonі — це маленьке сімейне господарство. Вони знаходять у Літині. Виробляють та продають сири та кисломолочні продукти з козиного молока. Продукція, як пишуть, виготовляється лише під замовлення зі свіжого та пастеризованого молока. Сири всі вакуумного упаковування, буханці від 250 г до 800 г.

Контакти: 0968795560. 

Як читаємо на сайті сироварні, це сімейне підприємство по виробництву крафтових сирів з цільного коров’ячого молока від фермерів Житомирщини. В асортименті: качота та халумі з різними наповнювачами, брюност, рікота, сулугуні та авторський сир П’яний Кум. Використовуються тільки натуральні індігрієнти. Доставка по всій Україні. 

Контакти: 097 602 74 26. 

Як читаємо на ФБ-сторінці, це кооператив крафтових сироварень та фермерських господарств. «Ми виготовляємо натуральні, авторські сири з якісного молока без застосування консервантів, барвників, тощо», — пишуть власники. Доставка по Україні. 

Контакти: 098 562 6060

Реміснича сироварня, яка займається виробництвом натуральних молочних продуктів та сирів. Як читаємо на ФБ-сторінці, продукція представлено в «Сільпо» та роблять доставку. В 2013 році «Козачка» розпочала своє життя як домашня сироварня. 

Контакти: 097 565 5991. 

Як читаємо на сайті сироварні, вони виготовляють сири з козиного та коров’ячого молока – за французькою технологією, з українською душею. Це невеличка сироварня, розташована на околиці Києва. Доставка по усій Україні. 

Контакти: 097 534 4093

Читайте також: 

Ніби з Голлівуду. Навіщо вінничанин виготовляє яскраві костюми відомих кіногероїв? 

«Це масштабна афера від МВС», — активіст виклав схеми з утилізацією авто зі штрафмайданчика

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Зинаида Шпортак

    Супер!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up