Ковідні госпіталі в спортзалах: вінницький фейк чи правда?

Ковідні госпіталі в спортзалах: вінницький фейк чи правда?
В Італії госпіталі розгорнули в спортзалах. Чи буде таке у Вінницькій області?
  • В інтернеті з’явилась інформація про розгортання в області ковідних госпіталів в спорткомплексах.
  • В департаменті охорони здоров’я Вінниччини цю інформацію спростовують.
  • Кажуть, ліжок для хворих  на коронавірус область має з запасом.
  • А італійський сценарій з сортуванням хворих нам не загрожує.

Одне із місцевих онлайн видань повідомило днями про розгортання в області ковідних госпіталів в спорткомплексах навчальних закладів Вінниці і районів. В облдержадміністрації цю інформацію не підтвердили. Кажуть, що таке можливе лише під час надзвичайних ситуацій. І хоча дані свідчать, що станом на 17 листопада на Вінниччині зафіксовано 14 103 випадки захворювання на коронавірус, з яких 155 нових, але область, на щастя, до краю ще не дійшла.

— Госпіталів на стадіонах чи в спортзалах області ми розгортати зараз не збираємося, бо у нас є достатньо стаціонарних ліжок в лікарнях, - пояснює директор департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОДА Ольга Задорожна. — На сьогодні ми вже розгорнули більше двох тисяч ліжок, і ще півтори тисячі можемо долучити до кінця грудня. Це достатньо великий резерв. Якщо ж цього не вистачить, то в області є ще сім тисяч ліжко місць, які можуть бути використані як коронавірусні.

Госпіталі в спортзалах на час «Н»

В той самий час Ольга Задорожна пояснює, що розмови про розгортання тимчасових госпіталів на стадіонах чи в спорткомплексах не безпідставні. Ці заклади розглядаються як мобілізаційний резерв на випадок надзвичайних подій чи ситуацій, якщо на Вінниччині закінчиться резерв стаціонарних ліжок. В Україні є такі області, де дуже маленький стаціонарний ліжко фонд. Тому вони будуть змушені розгортати такі тимчасові госпіталі. Поки що на Вінниччині такої необхідності немає. 

Відео дня

— Ми дбаємо, аби пацієнт знаходився в умовах лікарні, де є підготовлений персонал, достатній ресурс електроживлення для підключення ШВЛ, де є реанімаційні зали і палати, дефібрилятори і решта необхідного медичного обладнання. На стадіонах чи в спорткомплексах це все зробити непросто. Але якщо буде вкрай важка ситуація, то будемо розгортати госпіталі і там, - каже головний лікар.

Коронавірусне відділення для психічно хворих

Ольга Задорожна розповідає, що Вінниччина сьогодні активно створює нові ліжко місця там, де це необхідно. Зокрема, до відкриття ковідних відділень готуються обласні стаціонарні заклади. В їх числі лікарня ім.Ющенка, яка має підготувати ліжка для психічно хворих з діагнозом «коронавірус». Для хворих на цукровий діабет з аналогічним діагнозом відкриють відділення в ендокринологічному диспансері. Також, поетапно, будуть відкриті 160 ліжок в обласному Центрі СНІДу, 60 додаткових ліжок в обласному медичному об’єднанні «Фтизіатрія». Повністю буде перепрофільовано під ковідний пологовий будинок №1 міста Вінниці, де є 110 ліжок. 

Нові ковідні лікарні запрацюють в п’яти районах

Паралельно з обласними лікарнями на лікування хворих на коронавірус налаштовуються ряд районок. Це лікарні Теплика, Погребища, Іллінців і Тиврова. Можливо, залучать ще Томашпільську лікарню, якщо там вирішиться питання з кадрами. 

— Ці медзаклади не були включені до переліку як опорні лікарні по ковіду, - каже Ольга Задорожна. — Сьогодні ми їх уже розглядаємо, бо нам потрібні такі лікарні там, де є спалах захворювання. 

Коронавірусних хворих з Тиврова лікуватимуть в районі

Кажучи про Тиврівський район Ольга Задорожна наголошує, що в області він сьогодні на першому місці по рівню захворюваності на «Ковід-19». Тому вирішено більше не возити тиврівчан з таким діагнозом у Вінницю, Жмеринку чи в інші райцентри, як це було раніше. Мешканців району хворих на коронавірус відтепер будуть лікувати лише в тиврівській лікарні. Тут готуються розгорнути додаткові інфекційні ліжка. Задля цього частково можуть перепрофілювати відділення терапії і неврології. Там є фахівці, які можуть надавати необхідну медичну допомогу хворим. 

У Вінниці теж збільшують кількість корона ліжок

Вінниця, як і область, активно розгортає нові ліжка для хворих на ковід. Перших хворих уже приймає вінницька міська лікарня №1. Всі 285 ліжок закладу перепрофільовані під коронавірусні. Для надання допомоги хворим на цю недугу вагітним і породіллям з міста і області відкрито 25 ліжок в пологовому будинку №2.

— Ми працюємо над тим, аби збільшити кількість ліжок в лікарні №3, для дорослих пацієнтів, їх буде 130, - розповідає директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Олександр Шиш. — Уже з 19 листопада має розпочати прийом хворих перший поверх пологового будинку №1. Там буде 25 ліжок стаціонару і 8 ліжок реанімації.  

Сортувати людей як в Італії у нас не будуть

В інтернеті поширюється дискусія, чи дійде Україна до повного локдауну, що у нас як в Італії будуть сортувати хворих на ковід, вибираючи кого лікувати, а кого залишати помирати. Ольга Задорожна каже, що в Україні передумов для такої ситуації немає.

— В Італії інша система охорони здоров’я ніж у нас. В порівнянні з Україною й іншими країнами Європи, в Італії багато соціальних ліжок, і дуже мало стаціонарних, госпітальних, таких як у нас є зараз. Тому приклад Італії не може бути застосований до нас, - зауважує Задорожна. — Ми не дійшли до такого скорочення і такого мінімуму стаціонарних ліжок, як у них. В Італії багато лікарень соціального спрямування на зразок наших будинків інтернатів, пансіонатів для людей похилого віку. Вони йшли цим шляхом, суттєво обмеживши свій стаціонарний ресурс. В нас він достатньо високий. 

Втім, каже Ольга Задорожна, наші санаторії, пансіонати теж можуть бути використані як тимчасові госпіталі в разі критичної потреби. Ресурс такий на Вінниччині є, наприклад, Немирівський санаторій «Авангард», комплекс санаторіїв у Хмільнику, які найбільш підготовлені, де є необхідний медичний персонал.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Natalya Suvertok

    То пологове відділення у Тиврові не закриють?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up