Навіщо брати медичну довідку 086 для школи, якщо можемо навчатися онлайн? Запитали лікарів

Навіщо брати медичну довідку 086 для школи, якщо можемо навчатися онлайн? Запитали лікарів
  • Ще не знаємо, як будемо навчатись, а довідку про стан здоров’я 086 треба нести. В батьківських чатах це тема №2, після теми про офлайн чи онлайн навчання.
  • Чи потрібно довідку від лікаря, якщо дитина точно буде на онлайні? Чи варто витрачати час на вузьких спеціалістів, коли нерви натягнуті й без черг у медзакладах?
  • Які є шляхи отримання такої довідки й навіщо вона необхідна? Давайте розберемося. 

За пару тижнів новий навчальний рік, і в батьків школярів гаряча пора. Цього року вона особлива, бо всі питання під питанням: Форма навчання? Шкільна форма? Шкільний рюкзак? В шкільний рюкзак?

Але одне питання поки що стале — медична довідка 086. Її потрібно отримати, і до останнього року було три шляхи, для трьох видів батьків.

Відповідальні батьки — завчасно

— Я весь час, відколи мої діти ходять в школу, цю довідку роблю в кінці травня, — розповідає вінничанка Наталя, мама двох школярів. — Закінчився навчальний рік, всі шкільні хвости закрили, записуємось до сімейного лікаря. В цей час тут дуже мало пацієнтів навіть у вузьких спеціалістів, ніхто особливо не хворіє, нікому довідок не потрібно. Нас швидко записують до лікаря, той дає необхідні нам по віку, та призначенням направлення до спеціалістів, майже в один день всіх проходимо і отримуємо довідку на наступний навчальний рік.

Відео дня

Комунікабельні батьки — по-хорошому

— В мене класний сімейний лікар, — розповідає мама шестикласника Ольга. — Вона сто років знає мене, мою родину, мого сина. Я в онлайн режимі кажу, що нас турбує (роблю фото, знімаю відео, коли потрібно, і надсилаю) лікарка дасть пораду, запише при необхідності на прийом, направить до відповідного спеціаліста, призначить лікування. Коли приходить час для медичної довідки в школу, я просто телефоную, кажу в чому суть, лікарка знаючи всю медичну історію моє дитини просто виписує бланк. Мені лише треба прийти і забрати.

Безтурботні батьки — за гроші

— Коли моя дитина хворіє, тоді ми йдемо до лікаря, і саме тоді лікарі консультують, лікують або кажуть нічого страшного нема, — розповідає мама десятикласника Олена. — Якщо дитина гарно себе почуває, ходити до лікарів не бачу потреби. Тому, коли приходить час брати медичну довідку, я йду максимально коротким шляхом — в приватну клініку — даю гроші, мені дають довідку.

Але цього року стосовно довідок 086, виникає ще одне питання — навіщо взагалі їх брати батькам, які, наприклад, точно не відпустять дітей на офлайн навчання?

Нічого невідомо

«Нагадую батькам, до 15 серпня вам необхідно принести до школи довідку форми 086», — таке повідомлення від класних керівників навчальних закладів гуляє по всім батьківським чатам. Ну, може, в когось терміни трошки інші.

На запитання батьків: «Планується офлайн чи онлайн навчання?».

Відповідь: «Нічого невідомо».

На запитання батьків: «Для дистанційного навчання довідка напевне не потрібна?».

Відповідь: «Нічого не відомо, рішень ніяких не прийнято. Школа налагоджує інтернет, готує техніку. Але прийде комісія по прийомці школи, санстанція вимагає, щоб вчителі і діти пройшли медогляд».

Будуть вивчати питання навчання і довідок

Не можуть класні керівники відповісти нічого про довідки, тому запитаємо в директора міського департаменту охорони здоров'я Олександра Шиша.

— А в чому проблема отримати довідку про здоров’я дитини, якщо до школи ще купа часу? — запитує головний лікар міста.

— Проблем немає, але під час війни, можливо, існує якась спрощена процедура або можливість отримати довідку онлайн? — запитую у лікаря.

— Ну, як можна, не бачачи дитину, зробити довідку про стан здоров’я? — в свою чергу запитує Олександр Шиш.

— Телемедицина, відео, вайбер, — кажу.

— А потім на фізкультуру дитина пішла, померла, і хто винен? — говорить лікар.

— Але я особисто не відпущу свою дитину до навчального закладу, допоки не закінчиться війна. Навіщо довідка для школи, якщо дитина буде вчитися онлайн? — запитую головного лікаря міста.

— Я думаю, що на тижні будуть засідати педагоги і ми, і будемо вирішувати це питання, як воно все буде, — говорить головний лікар міста. — І стосовно довідок теж. 

Тобто потрібно буде визначити, де можна налагодити офлайн навчання, де не можна. Яка частина учнів може навчатись онлайн, яка офлайн. Коли ми будемо розуміти всю картину — будемо бачити підхід.

Але за словами Олександра Шиша, довідка про стан здоров’я дитини — це ж не тільки для того, щоб вона могла відвідувати школу, але й щоб з’ясувати, який у неї стан здоров’я. Можливо, дитина потребує оздоровлення чи лікування. Адже так просто ніхто по лікарням не ходить, не вивчає ні стан зору, ні стан серцево-судинної системи дитини.

Безкоштовно, але трошки довго

За словами сімейного лікаря Михайла Легкуна, немає нічого особливого і складного і тому, щоб отримати довідку для школи. Головне записатися на прийом. В центрах первинної медико-санітарної допомоги за отримання довідки форми 086–1, платити не потрібно. Це послуга сімейного лікаря, яка входить в перелік безкоштовних. Хіба що на реєстратурі у вас можуть попросити «скільки не шкода» за бланк. А ще це може зайняти трошки часу, бо запис до лікаря може бути на тиждень вперед.

— На прийомі сімейний лікар перевіряє вагу, зріст, зір дитини, якщо здорова — виписуємо довідку, якщо потрібно до когось із вузьких спеціалістів, то пишемо направлення, — розповідає Михайло Легкун.

До речі сімейний лікар сам визначає, чи потрібно направлення до спеціалістів.

— Якщо дитина на щось скаржиться, наприклад, погано бачить або погано чує, або при огляді ми побачили сколіоз, тоді, звісно, пишемо направлення, — говорить сімейний лікар.

Швидко, але трошки за гроші

Терапевт приватної клініки «Мама — врач» Анна Крутько не розуміє, навіщо потрібні ці довідки для школи взагалі. Особливо, коли велика ймовірність навчатись онлайн.

— По суті для цієї довідки ми оцінюємо фізичний стан дитини, в основному для того, щоб з’ясувати групу для занять на уроках фізкультури, — розповідає Анна Крутько. — Хоча не знаю, які там можуть бути фізичні навантаження на онлайн уроках фізкультури. Тобто якщо реально дивитись на речі.

Але, це єдиний варіант для лікаря хоча б трішки оглянути дитину. Скрінінгово, раз на рік, щоб не пропустити якесь захворювання. Тобто зайвий раз показати дитину лікарю не завадить.

— Взагалі ця довідка 086, коли запрацювали сімейні лікарі, стала такою досить суб’єктивною, — говорить Анна Крутько. — Тому що зазвичай до мене приходить дитина, я її послухаю, горло подивлюсь, вуха перевірю, з мамою поспілкуюсь. І все. Ніяких додаткових обстежень не потрібно, ніяких консультацій лікарів, якщо дитини без хронічного захворювання вона не потребує.

Вартість такої довідки в приватній клініці «Мама-врач» коштує — 550 грн.

За словами лікаря, раніше для того, щоб виписати таку довідку для школи, потрібно було спочатку отримати «візу» від вузьких спеціалістів. Зараз того вже не має.

— Тільки при наявності хронічних патологій, або інвалідності, або диспансерної групи, тоді сімейний лікар направляє до вузького спеціаліста, — говорить Анна Крутько. — Або якщо лікар щось запідозрив на момент огляду.

Що в довідці зараз заповнюють

— В довідці форми 086 заповнюють прізвище і по-батькові дитини, в яку школу і клас вона йде. На момент заповнення довідки проводиться бесіда про наркозалежність, про алкоголізм, про інші шкідливі звички, — розповідає лікарка. — Запитуємо, чи є скарги, чи не має, якщо все добре, пишемо, що дитина здорова. Якщо дитина йде в перший клас, потрібна також карта щеплень, і якщо якісь щеплення не зробленні, дається рекомендація їх зробити.

А ще проводять проби Руф’є-Діксона — щоб оцінити фізичні можливості школяра і адаптацію організму дитини до інтенсивних навантажень. Для того, щоб визначити, в яку групу вона піде на уроках фізкультури.

— Для цього вимірюється пульс в стані спокою (за 15 сек), потім дитина робить 30 присідань одразу ж проводиться вимірювання пульсу — частоти серцевих скорочень, а також вимірюється артеріальний тиск, — розповідає Анна Крутько. — Після чого дається перерва на кілька хвилин — дитина відпочиває. Через одну-дві хвилини знову вимірюється частота серцевих скорочень. Потім по формулі вираховується коефіцієнт, і чим він нижчий тим краще дитина тренована, тим вище можна давати їй фізичне навантаження. І це вказується в довідці. Але самі розумієте, які групи та уроки фізкультури, будуть на онлайн навчанні. 
 

Читайте також:

Лікарі з Вінниці та Ізраїлю навчать справлятися з хронічним болем і подолати його

За постіки «Приєхалі асвабадітєлі» на два роки саджають. А як будуть визначати і карати колаборантів?

«Люди перестануть звертатися — значить ми свою місію виконали». Про п’ять місяців волонтерства

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марина Егорова

    І що ж буде, якщо не надати цю довідку?
  • Читач57

    Шановні Кабінет Міністрів України в школі для ДИСТАНЦІЙНОГО навчання потребують довідку від лікаря форми 086. Як її отримати якщо дитина закордоном? Посилаються на те, що не було змін до постанови Кабінету міністрів України про проходження обов'язкового щорічного медогляду не було.

    Кажуть "Звертайтеся до своїх сімейних лікарів!" Тобто просити у сімейного лікаря довідку без огляду, чи огляд по ЗУМУ?

    Це дійсно турбота про здоров'я дитини чи окозамилювання?

    Андрей Куликов reply Читач57

    Просто не надавайте цю довідку, вони нічого не зроблять!
  • Denis Satrochisius

    в цьому плані, наша медицина показує себе з хорошої , правильної сторони. плановий огляд, звичайний аналіз крові, кардіограма . це не для школи, а для батьків навіть більше потрібно. закордоном такої практики немає. і, як виявилося, без показань ніхто на аналіз крові направлення не дає, не кажучи вже про кардіограму
  • Olexandr

    це ж здоровя ваших дітей, просто раз в рік навіть для себе пройти огляд потрібно. За здоровям дітей потрібно слідкувати.

keyboard_arrow_up