Медична довідка для школи — як, де і за скільки її можна взяти

Медична довідка для школи — як, де і за скільки її можна взяти
Кіріл вже готовий до школи, довідку взяв. Йому сім років, тож можна було обійтись простим оглядом у сімейного лікаря.
  • За тиждень школа, і якщо раніше медичну довідку 086 школярі мали приносити в першій половині вересня, тепер термін подання такої залежить від епідеміологічного кольору регіону.
  • А ще від бажання батьків відвідувати медзаклад в умовах епідемії.
  • Змінилися умови отримання довідки 086, а ще з'явилися нові пропозиції від приватних клінік.

Через пандемію коронавирусу порядок проходження медогляду змінили. Якщо раніше школярі повинні були отримати довідку форми 086, пройшовши огляд у вузьких фахівців, то тепер достатньо лише записатися на консультацію до сімейного лікаря. За словами лікаря-педіатра Андрія Шиманського, таку довідку батьки можуть отримати в свого сімейного лікаря, або в будь-якій іншій медичній установі, де приймає педіатр.

— Перед навчальним роком у 2020 році у сімейного лікаря є можливість самостійно вирішувати, чи направляти дитину до вузьких спеціалістів — окуліста, кардіолога, стоматолога, ендокринолога, — говорить педіатр. — Тобто лікар спочатку огляне дитину, а вже при необхідності направить або не направить її на консультацію до іншого лікаря чи додаткові обстеження. Це значно знижує ризик виникнення скупчення людей в поліклініках. Але є ще одна постанова, коли огляди спеціалістів потрібні, і залежить це від віку дитини.

Якщо ви в червоній чи помаранчевий зоні

Якщо Вінницьку область раптом занесуть до червоної чи помаранчевої зони (зважаючи на останні дані по короні, це цілком ймовірно) терміни перевірки здоров’я можна посунути. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко каже, що медичний огляд можна пройти через місяць або півтора, коли ситуація з короною стабілізується. Тож йти чи не йти до лікаря за довідкою, вирішують батьки разом з сімейним лікарем. Більш того, медичний огляд необов’язково робити прямо перед школою, адже за новими правилами його потрібно робити щороку в будь-який час. Головне, щоб це відповідало новій схемі «періодичності медичних оглядів».

Відео дня

Перед школою перевірка на COVID-19

Чутки про те, що вчителям та учням потрібно пройти тестування на коронавірус перед школою, поки що не спростували і не підтвердили. За словами головного санітарного лікаря, вже затвердженні рекомендація про медогляди для школярів можуть переглянути та змінити. Це буде відомо після конференції Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка має відбутись днями. Саме там розглянуть питання тестування школярів та вчителів.

Про щеплення

Про щеплення в цьому році якось все заплутано. По-перше, відповідно до нових правил проходження медогляду, учням, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення, можуть відмовити у видачі довідки форми 086.

По-друге, за словами Максима Степанова, міністра охорони здоров’я, в цьому році карта щеплень дитини до школи не обов’язкова, якщо дитину вакцинували згідно з календарем щеплень. По-третє, разом з тим, в освітньому закладі можуть попросити надати довідку про календар щеплень. Тобто тут, як завжди, працюватиме принцип «як карта ляже» або, як домовитесь.

Періодичність обов’язкових профілактичних медичних оглядів

  • Якщо дитині 6 чи 11 років — потрібна консультація дитячого хірурга, офтальмолога, стоматолога, загальний аналіз крові (інші спеціалісти - за показами)
  • Якщо дитині 7, 8, 9, 10, 12, 13 років — достатньо консультації сімейного лікаря чи лікаря-педіатра (інші спеціалісти та додаткові дослідження - за показами)
  • Якщо дитині 14, 15 років — потрібна консультація стоматолога, дитячого хірурга, ендокринолога, флюорографія, аналіз крові (за показами: дитячого психолога та гінеколога)
  • Якщо дитині 16, 17 років — потрібна консультація стоматолога, флюорографія (за показами консультація дитячого гінеколога).

Незалежно від віку дитини, щороку (на медогляді в сімейного лікаря) потрібно перевірити в неї гостроту зору, слуху, постави та плантографію (перевірка на плоскостопість). Результати медичного огляду дійсні упродовж року. За результатами огляду видається довідка для загальноосвітніх навчальних закладів.

Скільки коштує медична довідка 086 в приватних клініках

У приватних клініках міста також можна отримати довідку 086, її вартість буде залежати від віку дитини. Наприклад, якщо це дитина 6 років, то необхідні будуть консультації вузьких спеціалістів, і це вплине на вартість довідки. Якщо це дитина, наприклад, від 7 до 10 років, то потрібна лише консультація педіатра, кардіограма і аналіз крові, і це буде набагато дешевше, ніж довідка для першачка.

  • «Мама врач», вул Івана Богуна, 2 — прийом педіатра коштує 250 грн, після огляду всіх необхідних спеціалістів за віком, він видає довідку.
  • «Альтамедіка», вул. Пирогова, 45 — вартість довідки від 650 грн, її можна отримати після консультації вузьких спеціалістів відповідно до віку дитини.
  • «Оксфорд Медикал», вул. Пирогова, 34 — 300 грн коштує прийом сімейного лікаря, який видає довідку після консультації необхідних спеціалістів.
  • «MedOk», вул. Ващука, 20, оф. 5 — довідка коштує 600 грн, яку видає сімейний лікар після огляду спеціалістів та окремих досліджень залежно від віку дитини.
  • «Омеда», вул. Антонова, 29 — довідку можна отримати від педіатра лише після проходження всіх необхідних за віком спеціалістів та досліджень і вартість її може коливатися від 750 до 1000 грн.

 

Читайте також:

МОЗ озвучило нові рекомендації для школярів та вчителів

Як працюватимуть школи Вінниці за різних зон «кольорового» карантину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Софія Богданська

    Без проблем, пройшли комісію, здали аналізи, прийшли до сімейного лікаря, послухали, обдивились і взяли довідку... На комісію записались за місяць все в один день.. Ніяких проблем,головне не в останній момент робити
  • Игорь Горбань

    Черги до сімейного лікаря місяць.На початку серпня записали аж на 2 вересня.
  • Татьяна Дидур

    А чому лікарі не прийдуть до школи?Як було колись.
  • Василий Жуков

    340 гривень заплатили мої знайомі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up