Раптом зачухалось і пчихнулось. Як вибрати протиалергічний засіб, запитали у лора

Раптом зачухалось і пчихнулось. Як вибрати протиалергічний засіб, запитали у лора
  • Правильна відповідь є в лікаря, але антигістамінні навіть в Європі та США відпускаються без рецепту.
  • Тож йдемо в аптеку і серед вражаючого різноманіття препаратів пробуємо щось від того зуду купити.
  • Ще більше плутаємось, бо обираємо ще й з препаратів першого та другого покоління.
  • Або ж — користуємось порадами лора Анатолія Власенка.

Гістамін — винуватець більшості алергічних реакцій, був відкритий в 1928 році, а перші антигістамінні вже в 1930 році. У нас в аптеках це такі препарати: Тавегіл, Димедрол, Діазолін, Супрастин, Феністил тощо.

— Антигістамінні препарати першого покоління мають виражений седуючий, як побічний ефект, — розповідає Анатолій Власенко. — Тобто вони сильно пригнічують діяльність і викликають сон, тому що дуже добре проходять з крові до мозку і «вирубають».

Найкращий приклад, за словами лікаря, — Атаракс, який є протиалергічним препаратом, але використовується ще як легкий транквілізатор при тривожних розладах. Більш того, його майже не використовують як протиалергічне, і завжди як заспокійливе через побічні сильно виражені побічні ефекти.

Відео дня

— В принципі ці препарати першого покоління рекомендуються в ситуаціях, коли нам потрібно паралельно і заспокоїти пацієнта, — розповідає Анатолій Власенко. — Наприклад, в педіатричній практиці, якщо в дитини виражений зуд, то краще хай дитина спокійно спить, ніж чухається.

Також у нас люблять ці препарати призначати під час кашлю, від шмарклів, але це може призвести до пересихання слизової бронхів і посилити проблему, особливо у дітей схильних до бронхообструкції. Звісно, і за кермо після прийому таких препаратів сідати не варто.

— Можна сказати, що антигістамінні препарати першого покоління застарілі, але вони мають доцільність, — каже лікар. — Наприклад, Димедрол, це теж препарат першого покоління. Але коли, наприклад, є виразний зуд, і у дітей, і у дорослих, Димедрол рекомендовано. А от з алкоголем його не можна змішувати, тому що Димедрол і алкоголь мають седуючу дію, разом вони підсилюють один одного і можуть просто «вимкнути» людину.

Антигістамінні другого покоління

Друге покоління антигістамінних препаратів, як правило, мають приписку — неседуючий. Тобто препарат, який не впливає на центральну нервову систему і не викликає сонливість, загальмованість і т.д.

У 1981 році запатентували перший антигістамінний препарат, що погано проникає до мозку — Лоратадин. Потім Цетиризин, Фексофенадин, Дезлоратадин. Усі ці чотири речовини мають більш менш схожу ефективність і побічні дії. Але:

  • Дезлоратадин є «покращеним» варіантом лоратадину.
  • Цетиризин краще і довше справляється з свербінням шкіри.
  • Безпечність цетиризину краще вивчена у годуючих мам, при вагітності можуть на рівних використовуватись всі три препарати.
  • Побічні ефекти препаратів є схожими, але та ж сама сонливість є дуже індивідуальною реакцією, і зміна препарату може допомогти

— У своїй практиці я починаю з цетиризину, якщо є небажані побічні ефекти, то рекомендую дезлоратадин, — говорить лікар.  — Для дорослих є ще один варіант: Біластин, він ефективний як і Цетиризин, але має менше ризику побічних реакцій. Але то все насправді відносно, тому що, в тій чи іншій мірі, препарати той ефект мають. Серед препаратів другого покоління найменш седуючий ефект має Ніксар. 

А тепер найважливіший момент

— Антигістамінні дуже класні помічники, коли симптоми алергії почались раптово, вони швидкі та ефективні. — говорить лікар. — Але лікування алергічного риніту з них тільки починається, а паралельно мають використовуватись місцеві гормони. При шкірних хворобах так само, можна самостійно прийняти антигістамінні, якщо свербить, але потім треба до лікаря.

  • Тобто якщо ти почав чухатися, пчихати, то ти п’єш або Цетрин, Цетиризин, Алерзин, Зодак або препарати дезлоратадину, той самий Еріус, Едем. Випив, стало краще — добре.
  • Якщо ситуація повторюється наступного дня, то одними антигістамінними вже не обмежишся.
  • Звісно, можна повторити прийом препарату, але бажано звернутися до лікаря, тому що має бути базове лікування.

Це можуть бути місцеві гормони в ніс. Ламанальні препарати в легені, якщо це питання астми. Місцеві краплі антигістамінні в очі. Тобто це має дивитись лікар.

Коротка інструкція

  1. Раптово почали пчихати, заклало ніс, чухаються ніс очі або тіло?
  2. Можна застосувати Цетиризин або Дезлоратадин. Від них сильно хилить в сон? — Біластин.
  3. Але якщо через добу симптоми вертаються — показатися лікарю.
  4. Якщо це повторилося наступного тижня, знов випив таблетку, попустило — ну ок.
  5. Чекаємо наступного випадку, але не на завтра — бо це точно вже треба до лікаря.


Читайте також:

Погані зуби, погані ясна, погані кістки і погана смерть... Як люди вмирають від карієсу

Через хронічний стрес, ми всі «залиті» кортизолом і набираємо вагу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up