Починаємо мірятись вусами і бородою. Movember нагадує про мужність і чоловіче здоров’я

Починаємо мірятись вусами і бородою. Movember нагадує про мужність і чоловіче здоров’я
  • Традиція осінніх вус почалася в Австралії майже 20 років тому, і вже років 10 її підтримують українські чоловіки, в основному лікарі, переважно урологи.
  • Вони відрощують вуса і бороду, нагадуючи іншим чоловікам про мужність і красу, якої не може бути без чоловічого здоров’я.

Щороку, протягом листопада проходить світова соціальна ініціатива — Вусопад, або Movember (від англ. moustache (сленг. австр. mo) — вуса; november — листопад).

Впродовж місяця чоловіки відрощують вуса, щоб привернути увагу до чоловічих хвороб — в основному це рак простати. Просто звертаючи на це увагу, Movember прагне збільшити кількість виявлень раку на ранньої стадії, прагне забезпечити раннє діагностування, та ефективне лікування. І відповідно це може знизити число смертей, яких можна уникнути. Творці називають своїх учасників «Братами Мо» (Mo Bros). Гасло та ціль Вусопаду — «Змінити обличчя чоловічого здоров’я».

Друге серце чоловіка

За словами уролога Владислава Кочури, передміхурову залозу називають другим серцем чоловіка. Без неї чоловік не буде чоловіком (коли є проблема чи патологія передміхурової залози — страждає чоловіче лібідо). А борода і вуса, це так би мовити вторинні ознаки мужності. Тож символіка доволі прозора.

— Борода і вуса це наче чоловічий символ, адже коли виробляється гормон тестостерон, за його рахунок йде оволосіння по чоловічому типу, — говорить лікар. — Як можна привернути увагу до чоловічого здоров’я — направити всі погляди на ознаки чоловічої мужності.

Чому ви не поголилися?

За словами Руслана Церковнюка, завідуючого урологічного відділення онкоцентру, Вусопад, це метод звернення уваги саме чоловіків на рак простати і на рак яєчок.

— Тому що коли лікарі, або інші відомі чоловіки відрощують в цей місяць вуса, які наприклад ніколи до цього не носили, це викликає запитання: «А чому ви не голились», у відповідь чують про щорічну акцію, про необхідність чоловікам звертатись до уролога, — розповідає лікар. — Тобто це так би мовити пропаганда профілактичних заходів. Це заклик суспільства звернути увагу на чоловіче здоров’я, особливо на здоров’я передміхурової залози.

Як каже лікар, ця акція була започаткована в Австралії, коли група людей вирішили підтримати свого друга. І їм вдалося зібрати кошти на лікування. І тоді весь світ подумав — чому б і ні.

Є навіть фундація, організована в 2004 році, в листопаді вони розпочинають свої освітні програми. А завдяки тому, що до акції щорічно долучається багато видатних постатей, серед яких відомі актори, спортсмени, політики — на дослідження цієї проблеми збирають великі кошти.

— Ми такі акції не проводимо, тобто гроші не збираємо, просто вже років десять, як почали підтримувати цей рух, і намагаємось доносити до людей інформацію, — говорить Руслан Церковнюк. — Чоловіки змінюють своє обличчя, щоб звертаючи на нього увагу, звертали увагу і на чоловіче здоров’я.

Профілактика понад усе

Якщо говорити про статистику, то рак передміхурової залози стоїть на першому місці серед всіх злоякісних утворень, якими хворіють чоловіки в світі.

— Він на першому місці в США, вже на першому місці в Європі, ми кілька років тому за раком простати були на четвертому місці, зараз на другому, після раку легенів, — розповідає уролог. — Тобто рак простати займає перші позиції по захворюванню серед чоловічого населення Європи, світу, України…. А найголовніше те, що пацієнти від цього захворювання доволі часто помирають.

І це дуже прикро, тому що в принципі на ранніх стадіях рак передміхурової залози — це не вирок, він лікується майже стовідсотково. Тому задача лікарів, вчасно його виявляти. Якщо так буде, то кількість онкохворих, в першій-другій стадії буде радикально лікована і такі пацієнти будуть жити довго.

— Нажаль, в зв’язку з ковідом, який вже три роки, з війною, яка триває вже вісім місяців, зменшилась кількість пацієнтів які вчасно звернутися до лікаря, — говорить Руслан Церковнюк. — Тому що не до цього зараз і це факт. Але тому виросла кількість занедбаних випадків — четвертих стадій раку простати. А на четвертій стадії все лікування направлено більше на паліатив, на те щоб покращити якість життя.

До речі, варто сказати що четвертих стадій, серед первинних пацієнтів, які кожного року стають на облік у Вінницькій області, реєструється приблизно 30–35 %. Тобто кожен третій виявлений пацієнт — це вже четверта стадія раку. І це дуже погана статистика, таких пацієнтів має бути менше 10 %, а більшість первинних пацієнтів мають бути з першою-другою стадією. Тоді можна буде говорити, що лікарям вдалось налагодити профілактику.

— Профілактика, це питання з якого віку чоловік має звернутися до уролога, і які аналізи має проходити, — розповідає лікар. — В стандартах прописано, що чоловік віком 45+ (раніше було 50+), має раз на рік здати онкомаркер ПСА (простат- специфічний антиген) і звернутись до уролога. Звісно бажано здати загальний аналіз сечі, зробити УЗД простати…, але навіть цього досить.


Приймайте участь у флешмобі - отримуйте подарунки (партнерський проект)

20minut.ua  разом з партнером медичним центром "Інномед" пропонують вінничан приєднатись до флешмобу: викладати "вусаті фото" і тим самим привертати увагу до проблеми. Взяти участь тут


Читайте також: 

Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань. Яких саме розкажуть лікарі

Заїдаєш та запиваєш стрес? Військовий психолог дав поради, від яких легше голові та шлунку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up