На Вінниччині значно зросла кількість використання генераторів. Як вберегтися від чадного газу?

На Вінниччині значно зросла кількість використання генераторів. Як вберегтися від чадного газу?
  • Генератори, каміни, пічки, газові котли — це не лише тепло та світло, але й прихована небезпека у вигляді чадного газу. Як не допустити його появи? Як запобігти отруєнню? Що робити, коли відчули симптоми інтоксикації? 

Від середини жовтня об’єкти енергетичної інфраструктури України залишаються ласою мішенню для росіян. Ворожі ракети й дрони-камікадзе вдаряють з такою інтенсивністю, що в країні майже не лишилося ТЕС, ГЕС та вузлових підстанцій «Укренерго», що в них не поцілила б росія. Через це усі ми маємо часті перебої зі світлом, а подекуди його немає зовсім.

Чимало українців вже замислилися про підготовку до зими, за умови, що цього року вона може бути холоднішою за попередні: через можливі блекаути, електроенергії для простих споживачів може просто не вистачити. Відтак актуальності набуло питання придбання та регулярного використання портативних генераторів, дров’яних/газових/вугільних печей, камінів, гасових обігрівачів тощо. 

Однак окрім тепла вони несуть приховану від очей небезпеку, — під час роботи вони можуть виділяти чадний газ (Отруйний газ без запаху, що утворюється через неповне згоряння пального в  опалюваних приладах). Смерть від отруєння настає, якщо його концентрація в повітрі перевищуватиме всього лише 0,1 %.

Відео дня

Як утворюється чадний газ?

У АТ «Вінницягаз» розповідають, що з настанням холодів традиційно частішають аварійні ситуації та нещасні випадки через недотримання населенням правил безпеки при користуванні газом в побуті. Часом це закінчується летально. Аби не постраждати від власної недбалості, потрібно пам’ятати про декілька речей.

— Чадний газ не має ані кольору, ні запаху, ні смаку, він легко змішується з повітрям. Тому недарма його ще називають «тихим убивцею», — розповідає технічний директор «Вінницягазу» Ігор Дорошенко. — Для повного згоряння газу, йому потрібно вдесятеро більша за його власну кількість повітря. Якщо чистого повітря буде недостатньо, почне виділятися чадний газ. Тому перша моя порада при використанні газових приладів — добре провітрюйте приміщення, де вони працюють.

Ігор Дорошенко каже, що у зимовий період, більшість споживачів газу воліють не відчиняти вікна на провітрювання. Часом у цих самих людей встановлені герметичні вікна та вхідні двері до приміщень з газовими приладами, а газові канали закриті або не мають тяги. За словами технічного директора газорозподільної компанії, це є грубим порушенням техніки безпеки, й за таких умов заборонено користуватися газовими приладами.

— За таких умов газ та інші продукти горіння не виводяться з приміщень, а навпаки накопичуються всередині. Це може призвести до отруєння й навіть до смерті, — продовжує Ігор Дорошенко. — Другою моєю порадою є виклик фахівців для вчасного обстеження димових та вентиляційних каналів. Тягу, до речі, можна перевірити самостійно. Для цього вам знадобиться лише смужка паперу, яку потрібно прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою — тяги нема, відхиляється у приміщення — тяга зворотна. У двох останніх випадках потрібно вимкнути усі газові прилади та викликати фахівців для усунення несправностей.

Також в АТ «Вінницягаз» нагадують про заборону використовувати електровитяжку у приміщеннях, де працюють димохідні газові котли та колонки. Це допоможе уникнути створенню зворотної тяги, яка може призводити до отруєння чадним газом, оскільки шкідливі продукти горіння від роботи котла чи колонки не виводяться назовні. 

Як чадний газ діє на людину?

Заступниця директорки департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко говорить, що через постійні атаки росіян, на Вінниччині суттєво зріс попит на генератори, пічки тощо.

Лікарка говорить, що при неправильній експлуатації, це може негативно позначитися на здоров’ї вінничан, як це нещодавно відбулося на Закарпатті та Київщині. Через неправильне користування генераторів, там постраждало шестеро людей, серед них діти. 

— Досить складно зрозуміти, що ви отруїлися чадним газом, адже, як відомо, він не має ані запаху, ні кольору. Тому потрібно знати, якими бувають поширені симптомами після ураження чадним газом. Це головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми, запаморочення, сплутаність свідомості. Організм отримує сильний дефіцит кисню, або ж гіпоксію. Це може призвести до незворотних пошкоджень мозку чи серця, — пояснює Тетяна Бондаренко. — При перших ознаках такого отруєння потрібно терміново викликати «швидку» допомогу. Потерпілого винести на свіже повітря та обов’язково розстібнути йому пояс і комір. 

За словами лікарки, у лікарні таких пацієнтів одразу підключають до кисневих апаратів, щоб якомога швидше наситити організм киснем. Вона також додала, що за останні тижні пацієнтів з отруєнням чадним газом до медичних закладів області не поступало. 

У Вінницькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф також розповіли, що останнім часом по «швидкій» таких пацієнтів не надходило. Однак там не виключають, що через масове використання портативних бензинових генераторів та іншого зазвичай нетипового для вінничан обладнання, такі випадки можуть бути. 

Поради з використання генератора

На сайті Головного Управління ДСНС України у Вінницькій області дали кілька корисних порад з використання генераторів: 

Як підтримати себе, коли близька людина служить? Поради психологині

Як стати донором та які є протипоказання для цього? Інструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Мельник Дарина

    Все зрозуміло, дякую .
  • Лариса Басько

    Це дійсно так!

keyboard_arrow_up