«Ситуація залишається критичною»: інтерв’ю з технічним директором «Вінницяобленерго»

«Ситуація залишається критичною»: інтерв’ю з технічним директором «Вінницяобленерго»
Віктор Степанець
  • Понад два місяці вінничани потерпають від наслідків атак росіян по об’єктах критичної інфраструктури. Ми навіть встигли вже пережити один блекаут. Увесь інший час — живемо в умовах постійних відключень світла. 
  • В якому стані зараз енергетичні об’єкти міста та області? Що таке «четверта черга» відключень? Чому графіки відключень можуть не збігатися? Чи варто сподіватися на покращення? 
  • На ці та інші питання ми попросили відповісти технічного директора «Вінницяобленерго» Віктора Степанця.

Розмови про те, що росіяни обстрілюватимуть об’єкти енергетичної інфраструктури велися досить давно. Ви, маю на увазі керівництво «Вінницяобленерго», гадаю, розуміли, наскільки високою є вірогідність цього. Чи можливо було якось підготуватись до атак, щоб наслідки були менш болючими? 

— Скажу загальновідомими тезами Президента: «Наша країна не мала достатньої кількості ППО, щоб захистити небо України». Усі ми неодноразово чули, як Україна зверталася до західних партнерів з проханням надати таку техніку, адже наявної кількості ППО було недостатньо для захисту енергетичних об’єктів. 

Наша мережа дуже розгалужена: мова про об’єкти генерації, розподілення та споживання. Ми не були готовими відбивати такі масовані атаки. Коли летить понад сто ракет, то складно встояти, якщо система ППО твоєї країни не така, як у найбільш розвинутих країн. 

Відео дня

Усі пам’ятаємо, що сталося з великою частиною нашого арсеналу після розпаду СРСР. Пам’ятаємо, які ситуації впродовж останніх років ми мали на складах боєприпасів. Усі ці фактори наклалися один на інший. У підсумку країна не встигла наростити достатні потужності для захисту об’єктів енергетики. 

Однак ви, мабуть, збільшували кількість технічних бригад, запасалися додатковим обладнанням?

— Наші можливості залежать від держави, яка визначає розміри фінансування компанії. Останні кілька років ми мали певні можливості для того, щоб трохи працювати на майбутнє: ми могли не ремонтувати наявні мережі, які фактично відпрацювали свої гарантовані ресурси, а будувати нові. Зараз вже інші вимоги до якості енергії. Нацрегулятор підвищив планку, але повною мірою ми до цього технічно не готові. 

В якому стані зараз перебуває енергетична інфраструктура Вінниці та області? Як на неї вплинули останні обстріли?

— Останній обстріл був у суботу (17 грудня, — авт.). Росіяни знову пошкодили лінії високої напруги, а саме десять ліній по 30 кіловольтів. Конкретно наші мережі готові розподіляти електроенергію по області, але є інша проблема: оскільки система у нас в країні одна, то все, що виробляється, розподіляється потім не локально, а на всю Україну. 

Скільки та куди піде, визначають в НЕК «Укренерго». Саме вони стежать, щоб в системі був баланс, між виробленням та споживанням. Тобто, якщо в якомусь регіоні виникає проблема, це впливає на всі без виключення області. 

Як загалом ви зараз оцінюєте ситуацію в області?

— Ситуація залишається ризикованою і критичною. Бойові дії не зупинилися. І залишається висока ймовірність повторення ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури. Які після того можуть бути наслідки, передбачити неможливо. 

Де у Вінницькій області наразі найскладніша ситуація?

— Якщо говорити про стан наших мереж, то ситуація надійна. Єдине, ми маємо труднощі з тим, яким чином розподілити ліміт, який нам доводить «Укренерго». Зараз це приблизно 40% від нашої загальної потреби. І цією кількістю потрібно забезпечити життєдіяльність усієї області: побутових споживачів, бізнесу, критичних об’єктів, військових. 

Через це у людей часто виникають нарікання на нашу роботу. Але ми робимо все від себе залежне, щоб справедливо розподіляли електроенергію, між усіма споживачами.  

Наразі ми маємо чотири черги аварійних відключень світла. В трьох свій графік відключень. Одну чергу — взагалі не відключають. Поясніть, чому так відбувається?

— Так, у нас зараз застосовуються черги. Це робиться для пропорційного розподілу електроенергії. Дійсно, є об’єкти, які не вимикають, наприклад, лікарні, військові та інші об’єкти критичної інфраструктури. До цих же ліній можуть бути підключені деякі побутові споживачі, яких технічно не можна вимкнути. Це четверта черга, про яку ви говорите. 

Днями «Вінницяобленерго» опублікувала новий графік відключень світла, до 31 грудня включно. Якщо до цього світло вимикали на дві години і на дві потім його вмикали, то тепер виходить, що без світла ми будемо сидіти по чотири, а зі світлом лише дві. Це остаточне рішення?

— Ми прорахували різні сценарії розвитку подій і опублікували найгірший з них. Якщо ракетних обстрілів у цей період більше не буде, а певні об’єкти в мережі системи передач електроенергії вдасться полагодити, то ситуація може покращитися. 

Також цей графік передбачає певний зсув у часі. Тобто час увімкнень та вимкнень світла для споживачів змінився. Так відбувається що десять днів. Заради справедливості, щоб не було, що одні й ті самі люди страждають найбільше. 

Одне з найпоширеніших питань наших читачів пов’язане з незбіжністю графіків відключень: обленерго анонсує один графік, а світло вмикають або вимикають в інший час. Чому так відбувається?

— Усі випадки потрібно розглядати окремо. Тому що процес включень/відключень відбувається фактично в ручному режимі. Це не натиснути одну кнопку і все з’явиться, як дехто може думати. Мова про близько тисячу фідерів. Це такі вимикачі, які комутують напругу. І деколи активувати їх усі одночасно не виходить. 

Бувають також випадки, коли вводяться додаткові обмежувальні заходи. Ось, до прикладу, мені надійшла зараз команда, щоб ми вводили графіки аварійних обмежень. Якщо ми не виконаємо розпорядження, тоді «Укренерго» може примусово почати вимикати великі території, цілі райони, щоб отримати необхідний баланс у системі. 

То які обмеження зараз діють?

— Зараз діє графік погодинних відключень. Та часом ми отримуємо додаткові команди по зменшенню потужності. Так трапляється через те, що ми не входимо в потрібний нам ліміт.

Дійсно, дуже важко розподіляти той відсоток електроенергії, який нам доводять на покриття всіх потреб, які ми маємо. Тим більше, що зараз йде пониження температури, а це суттєво впливає на загальне споживання. 

Ми розуміємо, що людям дискомфортно від усіх цих обмежень. Але це не означає, що ми не хочемо подавати електроенергію. Для нас це навпаки дуже великі збитки і, як наслідок, неможливість виконувати свої програми. Починаючи від банальної закупки пального для наших бригадних авто та виплати зарплат, до організації інвестиційних програм. 

Ви говорите, що зараз ми забезпечені електроенергією на 40% від загальної потреби. Чи можна припустити, що найближчим часом ситуація зміниться на краще?

— Якщо покращиться ситуація у мережах, відремонтуються об’єкти генерації, підстанції, лінії зв’язку високої напруги, то, мабуть, можна буде розраховувати на краще. 

Через зміну вольтажу в мережі, побутова техніка може виходити з ладу. Можете дати кілька порад, як убезпечитися від цього?

— По-перше, потрібно розумно споживати електроенергію і, за можливості, розподіляти у часі увімкнення різних побутових приладів. Якщо є можливість перенести прання чи обігрів житла, наприклад, на нічний час, то раджу саме так і робити. 

Захистити свої побутові прилади можна за допомогою реле напруги. Також можна придбати інвертор, який на період відсутності світла дасть можливість працювати тому ж таки котлу. Однак це додаткові витрати і, на жаль, ціни на ці прилади зараз не на довоєнному рівні. 

Кожен на своєму місці має подумати, як зробити своє життя комфортнішим, адже через подальші обстріли ситуація може погіршитися. Ми вже пережили перший блекаут (мова про наслідки ракетного обстрілу 23 листопада, — авт.). Так сталося, що ми досить швидко змогли відновитися. Деяким іншим регіонам знадобилося на це значно більше часу. 

Переживали тоді, що не зможете впоратися?

— Звісно. Якщо чесно, спочатку ми не знали чи витримаємо, але завдяки досвіду, злагодженій роботі та оперативності, ми змогли гідно вийти з ситуації. 

Прямо зараз ми ближче до покращення чи погіршення ситуації у нашій енергетиці?

— Складно сказати. Усе залежить від майбутнього. Зараз у нас відверто непроста ситуація. Споживачі в усій Україні забезпечені електроенергією лише на 40-50%, яку «Укренерго» намагаються справедливо розподіляти серед усіх. 

Можете наостанок сказати, щось обнадійливе?

— Скажу, що навіть у такі темні часи життя продовжується. Треба й надалі робити важливі для себе, близьких та країни справи, докладатися до наближення нашої перемоги. Треба встигнути побути щасливим, бо цей час нам ніхто вже не поверне. 

На свята вінничани матимуть можливість приготувати святкові страви до столу?

— Я б дуже хотів сказати, що так, але усе залежить від того, що замислив агресор. Віримо, що наші ЗСУ та Господь Бог зроблять наше свято більш радісним. 

Читайте також:

Блекаут у Вінниці: як діяти і куди звертатися в умовах надзвичайної ситуації

Графік зсувається на дві години: як виключатимуть світло на Вінниччині до 31 грудня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Andrey K

    Чому в в будинках Матроса Кішки 59 та 57а та Князів кориатовичів 170 взагалі не вимикають, а в домах спереду та ззаду на 2 години вмикають. Справедливості немає і не буде!
  • fank franko

    От читаю інтерв'ю з паном технічним директором і дивуюся.Чомусь світло не відключають у вінницьких олігархів і у приміщеннях де розташовано їхній бізнес.Анекдоти про неможливість відключення побутових споживачів,які знаходяться на лініях критичної інфраструктури ми постійно чуємо.Зробили розсилку СМС при аварійних відключеннях,але вона не працює.Графіки не дотримуються ,а нам казочки розказують,що це все Київ,а ми ні до чого.Ви терпіть ,бо війна.Але виходить що кому війна,а кому "мать родна"!
  • Оксана Подрєзова

    Немає ніякої справедливості!!! Вуличне освітлення працює, вся об'їзна освітлюється, а люди в яких все на електриці сидять мерзнуть в квартирах 14-15 градусів на цьому фоні діти хворіють і як жити???!!! Де справедливість???

    Оксана Подрєзова reply Оксана Подрєзова

    Вадим Трончук ну значить в мене кожен ранок зорові галюцинації

    Вадим Трончук reply Оксана Подрєзова

    Оксана Подрєзова , об'їзна не світиться,вуличне освітлення,теж не працює,на дуууже малих відтинках дороги
  • Василь Слободинський

    Війна. Так. Але , справедливості у відключенях точно немає.

keyboard_arrow_up