Воєнний стан в Україні буде запроваджено лише у разі потреби — Данілов

Воєнний стан в Україні буде запроваджено лише у разі потреби — Данілов
  • Рада національної безпеки та оборони вирішила запровадити надзвичайний стан на всій території України. Це не стосуватиметься Донецької та Луганської областей, де вже діє надзвичайний правовий режим.

 

Воєнний стан в Україні буде запроваджено лише у разі потреби, нині такого ще рішення немає. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов.

«У разі потреби воєнний стан буде запроваджено миттєво. Наразі такого рішення немає, але ми готові до будь-яких речей. Ви знаєте, що останні два-три дні відбувається в РФ, вони ухвалюють щодо нашої території якісь акти, підписують документи — до чого не мають жодного стосунку, — заявив Данілов на брифінгу за підсумками засідання РНБО у середу. — Це наша територія. Таких рішень ухвалювати у них немає жодних повноважень. Ми маємо на це реагувати. Одним із способів реагування для того, щоб вони не дестабілізували ситуацію на території нашої країни, а питання дестабілізації — це питання номер один».

Народна депутатка з Вінниччини Ірина Борзова роз'яснила усі моменти, що стосуються впровадження воєнного стану. Процитуємо:

Відео дня

«Ким, коли і наскільки

Зараз режим запровадження надзвичайного стану суворо регулює Конституція та законодавство України. Для цього має бути здійснено шість кроків:

1. РНБО або Кабмін пропонують президенту ввести надзвичайний стан в усій Україні або в окремих регіонах;

2. Президент видає указ про запровадження надзвичайного стану, після чого негайно звертається до Верховної Ради України;

3. Парламент збирається не більше ніж у дводенний термін, щоб розглянути президентський указ;

4. Верховна Рада може підтримати ініціативу про введення надзвичайного стану (повністю чи з рекомендаціями) або ж відхилити її;

5. Якщо депутати затверджують указ президента, в Україні (або в зазначених регіонах) оголошується надзвичайний стан;

6. Після цього указ про введення надзвичайного стану негайно оприлюднюється в ЗМІ.

Надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більше 30 діб і не більше 60 діб в окремих її місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений Президентом України, але не більше ніж на 30 діб.

Важливо, що в указі президента про введення надзвичайного стану мають бути чітко прописані: обґрунтування такого режиму, межі території надзвичайного стану (де саме його вводять), час і термін дії надзвичайного стану, перелік і межі надзвичайних заходів (які права будуть обмежені та на який час), а також виконавці заходів режиму надзвичайного стану (хто буде здійснювати необхідні заходи і які повноваження отримує)».

З приводу введення надзвичайного стану сьогодні опублікували заяву на фейсбук-сторінці Управління СБ України у Вінницькій області. Зокрема, написали, що це «не означає, що життя громадян ускладниться» та «немає підстав для нагнітання ситуації та поширення фейків».

— Мова йде про введення саме надзвичайного, а не воєнного стану. Як тільки у цьому не буде необхідності, його буде відмінено, — сказано в офіційному повідомленні СБУ. — Наразі немає підстав для тривоги. Іде максимально злагоджена робота для найбільш ефективного захисту нашої країни та вашої безпеки.

 

Читайте також:

Живий коридор зі свічками: тіло військового Дениса Кононенка люди зустріли на колінах

«Руській мір постукав в двері». В останню путь проведуть загиблого в зоні ООС

У зоні ООС загинув солдат з Могилів-Подільського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наталія Василівна Криворученко

    Що ви ліпите.Виступав президент і оголосив воєнний стан по всій Україні.Сама чула.

    Nataliia Andrushchenko reply Наталія Василівна Криворученко

    Наталія Василівна Криворученко Вы на даты смотрите. Эта публикация была ВЧЕРА!!!
  • Василь Бабин

    Спасибi пане Данiлов,що ти постiйно нас радуеш.Скоро героя отримаеш,за всю роботу!
  • Natan Rusyn

    Знову напівміри і напівготовність. Все як за сивочолого хетьмана.

    Natan Rusyn reply Natan Rusyn

    Наталія Василівна Криворученко вже бачимо усі.

    Наталія Василівна Криворученко reply Natan Rusyn

    Natan Rusyn Президент оголосив воєнний стан по всій Україні
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up