«Вона була золотою дівчинкою». Як Вінниця прощалася з 4-річною Лізою

«Вона була золотою дівчинкою». Як Вінниця прощалася з 4-річною Лізою
  • Батько плакав і не вимовив ані слова. Бабуся продовжувала звертатися до своєї онуки: «Скільки тобі квітів принесли, скільки іграшок. А ти всього цього не бачиш».
  • Маленька дівчинка була наче сплячою. Вкрита квіточками лежала в крихітній труні.
  • У Спасо-Преображенському соборі сьогодні відспівували Лізу Дмитрієву, яка загинула 14 липня, під час російського обстрілу Вінниці.

У будній день, в людному місці Вінниці, ракетний обстріл росіян обірвав 24 життя. Тоді 14 липня рятувальники опублікували моторошне фото: на ньому закривавлені ніжки дитини поблизу перекинутого візочка. Це чотирирічна Ліза Дмитрієва. І з цим маленьким янголом сьогодні, 17 липня, прощалися у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

Особлива. Гарна. Розумашка

Прийшли завчасно і ще застали недільну службу. Поміж вірян помітили й людей, що були в чорних хустках, тримали у руках квіти. Вони прийшли попрощатися з Лізою, підтримати їх рідних та близьких. Їм дуже важко говорити крізь сльози, але й мовчати вони не можуть.

Відео дня

— Це хороші друзі нашої родини. Ми прийшли їх підтримати. Лізочка була такою розумашкою, такою гарною дитиною. Це надзвичайно велика втрата, — сказала подруга родини Ірина.

Ірина, подруга сім'ї. Ліворуч на фото

— Вона була золотою дитинкою. Її мама робила все для неї. Вона жила для неї, Ірочка наша, — сказала подруга родини Софія.

Софія, подруга бабусі Лізи

Жінка, ковтаючи сльози, продовжує розповідати вже про маленьку вінничанку. Їй неймовірно важко видавати з себе кожне слово.

— Лізочка була веселою. Усе розуміла. Вона була хорошою дитинкою. Те, що з нею трапилося — це жахлива трагедія, — каже Софія.

Недільна служба закінчилась. Священнослужитель каже, що зараз будуть відспівувати Єлизавету і просить людей покинути залу, аби могли занести труну з дитинкою.

Батько не спускав з дитини заплаканих очей

Під’їхала машина ритуальної служби. З салону авто спочатку вийшли заплакані родичі. А потім винесли хрест, де вказана дата народження — 6 березня 2018 року і дата смерті — 14 липня 2022 року. Дитинка померла у чотирирічному віці. За такий короткий строк вона навіть життя не відчула.

А далі винесли маленьку труну: у ній лежить дівчинка, наче спляча, уся у квіточках. Родичі та близькі пішли у собор та сіли поряд з загиблою дитиною. 

Батько Артем не вимовив ані слова та не спускав очі зі своєї доньки. Його підтримували, обіймали, терли руки, говорили з ним, щоб розділити біль від втрати. Аби чоловікові було хоч трохи легше в цей трагічний час.

А бабуся Лариса не зупиняючись плакала та спілкувалася з Лізою:

— Тобі стільки квітів принесли, стільки іграшок. А ти всього цього не бачиш, — зверталася до загиблої онучки Лариса.

Уже за дверима храму спілкуємося з Геленою Сидоренко. Вона представляється колегою бабусі Лариси. Каже, що багато спілкувалися з нею про Лізу, коли та була жива.

— У Лариси четверо дітей, ще двоє онуків, але Ліза завжди була особливою, — каже Гелена. — Розповідала мені про те, як Лізочка її будила. Вона завжди прокидалася рано, підходила до бабусі, відкривала їй очі та говорила «Не спиш!». А Лариса удавала, що продовжує спати, сподіваючись, що й Ліза ще трохи поспить.

Гелена Сидоренко висловила сподівання, що мати Лізи, Ірина видужає і зможе знайти у собі сили, щоб жити далі.

— Бо Іра сильна, Іра мужня, — підкреслила Гелена.

Підтримки потребують всі, хто втратив близьких 14 липня

Депутатка міськради, волонтерка Олена Верлан-Кульшенко — одна з тих, хто підтримує родини постраждалих і загиблих під час трагедії 14 липня. Каже, що вона підтримує Артема Дмитрієва, батька Лізи, від самого початку.

— Чоловік приїхав з Києва, ми разом з ним пройшли шлях від спілкування з головним лікарем Олександром Фоміним, спілкувалися з Ірою, коли вона прийшла до тями й до сьогоднішнього дня, — сказала Верлан-Кульшенко.

Учора, за словами волонтерки, Артему дозволили проговорити з Ірою близько години. Жінці інформацію дають дуже дозовано. Адже їй потрібні зараз усі сили для одужання.

— Я як депутатка, як волонтер і як мати буду продовжувати допомагати цій родині та іншим, які втратили своїх дітей, близьких після трагічної події 14 липня, — підкреслила Олена Верлан-Кульшенко.

— Є й інші історії, коли батьки разом з дітьми постраждали. Сьогодні має відбутись транспортування до Львова, в опіковий центр, хлопчика Романа з опіками. Його мати Галина загинула, хлопчика зараз рятують. Завтра Вінниччина буде прощатися з маленьким херсонцем Кирилом Пяхіним, який загинув у машині, — сказала Олена.

Кирилу Пяхіну було вісім років. У момент обстрілу він знаходився в салоні машини. Чекав на бабусю біля свого дядька в припаркованому авто і потрапив у вогневу пастку. Загинув.
Вікторія Рекута і її 7-річний син Максим Жарій. Загинули, коли перебували в клініці «Нейромед». Жінка працювала лікаркою-стоматологом в Теплику. Їх поховали в рідному селі Мала Мочулка 
Галина Олексів загинула під час обстрілу 14 липня. Зараз у опіковому відділенні рятують життя її сина Романа

Депутатка Олена Верлан-Кульшенко додала, що російський теракт у Вінниці приніс всім людям багато болі. Водночас ця трагічна подія й надала ще ненависті до ворога нашим воякам:

— Наші хлопці на фронті на певних ракетах вже пишуть «За Лізу! За Вінницю!». Тобто, цим обстрілом росіяни тільки збільшили нашу лють та міць, — сказала Олена.

Раніше депутатка пропонувала виплатити по 100 тисяч гривень родинам загиблих, та по 50 тисяч гривень родинам постраждалих, внаслідок трагедії 14 липня.

На виконкомі міськради ухвалили рішення, що сім’ям загиблих та поранених цивільних вінничан нададуть допомогу: це — 50 та 25 тисяч гривень, про що повідомив у своєму телеграм-каналі міський голова Сергій Моргунов.

 

Читайте також:

«Я мама янгола». Історія маленької Лізи та її матері Ірини

«Реготуха, на якій трималося все». Леся Ващук разом з подругою загинула від ракетного удару

Людина з великим серцем. Розповідь друзів про Вову Даценка-Бороду, який загинув під час ракетної атаки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (575)
  • Андрей Каломенский

    Царство небесное пусть земля будет пухом
  • Анатолий Козел

    суки горить в пекли,разом з путіним!!!!!!!😡😡😡😡😡😡😡😡😭😭😭😭😭😭😭🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦
  • Лєна Рибак

    Царство небесне Сонечку
  • Руслан Губа

    Царство небесне. Земля пухом. А бумеранг завжди повертається рашисти прокляті.

keyboard_arrow_up