«Я мама янгола». Друзі поки не кажуть мамі Лізи, що її доньки більше немає

«Я мама янгола». Друзі поки не кажуть мамі Лізи, що її доньки більше немає
Після ночі у лікарні Іра жива, прийшла до тями. Жінці вирішили поки не говорити, що її донечка відійшла в інший світ
  • Маленька, чотирирічна Ліза — одна з 23 загиблих, внаслідок ракетного удару по Вінниці. 
  • Її маму Ірину забрали до лікарні у важкому стані. Після перенесених операцій вона жива й при свідомості.
  • Розповідаємо все, що вдалося дізнатися про Ірину та її доньку Лізу.

Усміхнена жінка йде сонячною вулицею Вінниці. Поряд з нею її донька завзято штовхає візочок, потім підіймає голову, щоб відповісти своїй мамі на питання:

— Куди ми йдемо, зайченя? — питає в доньки.

— У палк! — відповідає дівчинка.

Відео дня

— До Алли? — перепитує ще раз мати, на що її донька, по-дитячому незграбно, хитає головою.

Ця сторіс була записана о 9.38 14 липня. А вже за пару годин, ця коляска — чорна з рожевим — на фото під страшною новиною: посеред дня, на людну площу Вінниці, впали російські ракети.

Мати та дівчинка якраз тоді поверталися з логопедичного заняття. Мала загинула на місці. Маму забрала «швидка»: на ранок 15 липня жінка жива, перенесла операції та при свідомості. Друзі поки не кажуть їй, що маленька, усміхнена донечка відійшла в інший світ.

«Моя Єлизавета. Сонячна Квіточка»

Загиблу дівчинку звали Лізою. У березні їй виповнилося чотири роки. Вона «сонячна» дитинка: мала синдром Дауна.

Її мама, Ірина Дмитрієва, вела блог в інстаграмі, де розповідала про життя і виховання донечки. В шапці профілю написала про себе — «Я мама янгола».

І там, зокрема, поділилася з читачами, що разом з чоловіком мріяли про дитину й пережили разом з нею операцію на серці, в семимісячному віці.

«Від 14-го тижня вагітності, коли поставили ваду серця, ми вже так сильно її любили і вірили. І пообіцяли, що у неї буде найщасливіше життя, — писала жінка в одному з своїх дописів в інстаграм. — І ми ніколи, ніколи її не залишимо! Завжди мріяла про принцесу з довгим русявим волоссям та карими очима. Мій улюблений колір очей. Моя Єлизавета».

У центрі «ЛогоКлуб», куди Ірина водила доньку Лізу, поділилися своїми спогадами про дівчинку.

«Лізочку ми називали Сонячною Квіточкою. Дитина з яскравими оченятами, завжди весела, вона радісно бігла на заняття», — йдеться в дописі.

Там згадують, що перше знайомство з Лізою у викладачів центру було в її два рочки. У центрі її вчили промовляти перші звуки, перші слова, тренували робити губками «трубочку» та дути в піну, щоб сформувати мовленнєвий видих.

«Ти так любила, коли на заняттях з'являлась піна і ще — наше чарівне логопедичне намисто для артикуляційних вправ. То була твоя улюблена прикраса. Наша розумниця. Наша радість. Наша гордість. Лізочка, сьогодні ти стала Промінчиком Сонця. Пам'ятай: ти назавжди залишишся в наших серцях. М’яких хмаринок тобі, Сонячна Квіточка!», — пишуть в дитячому центрі.

Зранку, до площі Перемоги, де було тіло маленької Лізи, вінничани приносили квіти й м’які іграшки. Люди співчували рідним та близьким, а рятувальники просили прощення за те, що не вберегли.

Що відомо про стан мами

Ірина Дмитрієва родом з Вінниці.

— Іра — моя найкраща подруга, у нас обох «сонячні» діти, й ми дружили сім’ями. Свого часу разом орендували квартиру, — говорила її подруга Лідія Войтенко. Також вона додала, що Іра мріяла жити у столиці, обожнювала Київ. 

І вона здійснила цю свою мрію: почала працювати у видавничому будинку «Картель», сама винаймала квартиру. Але початок повномасштабного вторгнення рф змусив жінку повернутися у Вінницю.

«Зараз у мами, в домі, де виросла, і в місті, в якому народилася. Але моє життя і моя душа залишилися у Києві. Коли виїжджала – ще була зима, а через декілька тижнів – уже літо. Стільки планів було... І знову починати все спочатку. Найголовніше зараз – перемога. А все інше обов'язково досягнемо!» — писала Ірина на своїй інстаграм-сторінці.

Станом на ранок 15 липня Ірина жива, перебуває у лікарні. Про це повідомили у Всеукраїнській благодійній організації «Даун Синдром». Там наголошують, що користувачам у соцмережах варто ділитися тільки перевіреною інформацією, адже Ірину минулої ночі вже ховали, стверджуючи, що «мама Лізи померла в лікарні».

А такі новини були дуже болісними для рідних й близьких молодої жінки.

«Зупиніться хоронити людину! Стан важкий, але вона навіть говорила трошки, — писала вночі депутатка міської ради, волонтерка Олена Верлан-Кульшенко. — І ще хтось запустив новину, що Ірині відірвало ногу. Це неправда. Всі кінцівки у неї є. Уявіть відчуття її чоловіка, Артема, коли він отримав такі «подробиці» з соцмереж про Лізу та Ірину. А він добирався з Києва за кермом!».

О 12.00 15 липня Лідія Войтенко, повідомила у своїх сторіс, що Ірина у свідомості.

«Іра, буде жити. Вона при тямі. Ми не кажемо їй за Лізу. Правду не кажемо», — сказала подруга Ірини Лідія.

Як допомогти родині?

Кошти для допомоги Ірині Дмитрієвій наразі збирають у Всеукраїнській благодійній організації «Даун Синдром». Зробити свій внесок можна за посиланням https://send.monobank.ua/jar/5qNJrRbMqP. Обов’язково додайте коментар до платежу — «для Іри». Про всі кошти, після їх передачі рідним Ірині, організація прозвітує на своїй фейсбук-сторінці.

Також організували збір коштів для підтримки родини Лізи в дитячому центрі «ЛогоКлуб». 

Реквізити: 

5457082271581477 

4149499385183288

Король Валерія Валеріївна

Пропозиція: виплатити матеріальну допомогу жертвам 

Станом на 12:00 15 липня, через вчорашній ракетний удар по Вінниці, загинули 23 людини (з них три дитини, одна людина померла в лікарні); 80 людей госпіталізовані (з них троє дітей) з травмами різного ступеня тяжкості, повідомили у ДСНС України.

Депутатка Вінницької обласної ради Людмила Станіславенко заявила, що пропонуватиме до сесії рішення про матеріальні виплати родинам постраждалих і загиблих внаслідок російського обстрілу у Вінниці.

«Сім’ям загиблих — 100 тисяч гривень, постраждалим 50 тисяч гривень. Відповідне питання пропоную розглянути на засіданні бюджетної комісії та винести на найближчу або позачергову сесію Ради. Прошу колег і колежанок підтримати пропозицію!», — написала Станіславенко на своїй фейсбук-сторінці.

Аналогічну пропозицію, але вже депутатам Вінницької міської ради, пропонує розглянути Олена Верлан-Кульшенко.

«Як депутатка міської ради, звертаюсь з пропозицією прийняти рішення про матеріальну допомогу постраждалим 14 липня 2022 року від ракетного обстрілу в місті Вінниця, незалежно від місця їх реєстрації, і виплатити допомогу на лікування і реабілітацію в розмірі 50 тисяч гривень, на поховання — 100 тисяч гривень», — написала Верлан-Кульшенко.

А ще вчора 14 липня мер Вінниці Сергій Моргунов висловився й про усунення пошкоджень будівель на площі Перемоги:

«Понад 50 житлових будинків зазнали пошкоджень. Доручив відпрацювати алгоритм щодо ремонтів житла. Залучимо всі управлінські компанії», — повідомив він у своєму телеграм-каналі.

А от доля Будинку офіцерів вирішена: його знесуть, і під питанням будинок побуту «Ювілейний», повідомив начальник військової адміністрації Сергій Борзов.

Загиблих унаслідок ракетного обстрілу, нагадаємо, вирішили поховати за гроші громади. Прощання та похорони організують виконавчі органи Вінницької міської ради.

 

Читайте також:

Від вибитих вікон до знищених вщент будівель. Як виглядають заклади після обстрілу

Вони зникли після влучання ракет. Вінничани присилають фото рідних, з якими втратили зв'язок

Люди падали, летіло скло. У мережі з'явилося відео ракетних ударів по Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up