У росії заявили про військову техніку на території лікарні імені Ющенка. Розвінчуємо їхній фейк

У росії заявили про військову техніку на території лікарні імені Ющенка. Розвінчуємо їхній фейк
Директорка лікарні імені Ющенка Софія Кучерук у дворику медзакладу. Саме тут, за інформацією росіян, ЗСУ тримає військову техніку
  • Міноборони рф опублікувало офіційну інформацію про буцімто скупчення військової техніки ЗСУ на території вінницької психоневрологічної лікарні. Ми побували там та зафіксували черговий фейк росіян. 

У середу ввечері, 27 липня, на офіційному Телеграм-каналі міністерства оборони росії з’явилося повідомлення про те, що ними нібито продовжується фіксація фактів злочинних дій української влади щодо мирного населення. Мовляв, ЗСУ використовують медичні об’єкти у військових цілях. Продовження цього повідомлення було таким: 

«У Вінниці у приміщенні обласної психіатричної лікарні (вулиця Пирогова) неонацисти у дворі розмістили військову техніку, при цьому, евакуація жителів з будинків навколо не проводилася». 

Відео дня

Скріншот з офіційного Телеграм-каналу міноборони рф

І хоча кожна притомна людина розуміє, що це черговий фейк росіян, у деяких вінничан з’явилися побоювання, що такою заявою у кремлі можуть виправдати свої подальші агресивні дії проти нашого міста, скажімо, новим ракетним ударом. 

Аби довести, що поширена росіянами інформація є неправдивою, наш журналіст побував у психоневрологічній лікарні імені Ющенка та задокументував цей факт на камеру.

За словами росіян, військова техніка знаходиться у дворі лікарні. Ним вважається так званий «Червоний дворик», названий так через характерний колір викладеної у ньому плитки. Виглядає він як звичайна алея каштанів з лавочками та квітковими клумбами.

З техніки тут хіба що три цивільних легкові автівки. Водночас дворик, як і вся територія лікарні імені Ющенка, відкриті для вільного пересування не лише пацієнтів та медперсоналу, але й усіх охочих. Це унеможливлює розміщення військової техніки у такій локації. 

Ми сфотографували й кілька інших об’єктів на території лікарні, де теоретично можна було б розмістити техніку. Однак поряд з жодним із них немає ні самої техніки, ані сліду від неї. 

— Ми усі прекрасно бачимо, що мислення, висловлювання та дії росіян є неадекватними. Тому складно говорити про те, що ми відчули, дізнавшись про їхню цю заяву. Звісно, у нас з’явився страх, — розповідає директорка лікарні імені Ющенка Софія Кучерук. — Ми не розуміємо, чому, за їхньою логікою, у нас тут має бути якась військова техніка. Якби це було так, тут би всюди й сліди були, й місцеві про неї знали, адже звук почули б у всіх прилеглих будинках. 

Керівниця закладу говорить, що зверталася до представництва ООН з проханням приїхати та зафіксувати відсутність військової техніки. 

— ООН могли б показати всьому світові, що тут є лише люди, які потребують допомоги та люди, які її надають. Мова про цивільне населення, — продовжує Софія Кучерук. — У нас у психіатрії кажуть так: якщо людина бачить те, чого не бачать інші, то це ніщо інше, як галюцинації. Тому розцінювати такі заяви можна лише, як психічний розлад, який, на жаль, зачепив усю їхню націю та не піддається корекції. 

Софія Кучерук

Після заяви росіян, до повітряних тривог у медзакладі почали ставитися ще серйозніше. Лікарня має власну систему оповіщення про небезпеку, тому одразу після її увімкнення, персонал та пацієнти спускаються в укриття.

Так званих бомбосховищ лікарня не має, проте чи не в кожному її корпусі обладнане найпростіше укриття. Ми спустилися й туди. Кімнати мають світло, місця для сидіння та ліжка. Є запас води та сухпайків, свічок, ліхтариків, вогнегасників. 

— Повторювати двічі тут нікому не треба: ми маємо чіткий алгоритм дій на випадок тривоги, який знає увесь наш персонал. У кожному відділенні знають, куди йти, що з собою брати, куди евакуйовувати пацієнтів, — продовжує директорка лікарні. — Заява росіян нас насторожила, але ми не панікуємо та працюємо у штатному режимі. Сподіваємося, що так воно буде й надалі. 

Поряд з лікарнею знаходиться густонаселений мікрорайон. Деякі його мешканці приходять ховатися від можливої небезпеки до укриттів медзакладу. Однією з таких є жителька прилеглої багатоповерхівки Ольга. Вона розповіла нам, що кілька разів спускалася до підвалу поліклініки. Говорить, що цивільних туди пускають без проблем.

Про укриття лікарні розповів й місцевий мешканець Володимир. Він говорить, що часто відпочиває у прилеглому до лікарні парку. За його словами, у разі тривоги він буде шукати безпечний прихисток саме у підвалах медзакладу. 

Як Ольга, так і Володимир розповіли нам, що про заяву росії про лікарню імені Ющенка вони знають. Обидвоє зізнаються, що військової техніки на її території не бачили жодного разу. Вони також вважають, що від рф не варто очікувати нічого хорошого, тому радять більш відповідально ставитися до повідомлень про повітряну тривогу

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про підземелля цієї лікарні:

Читайте також:

Аграрний відновлює навчання в аудиторіях. Як в університеті подбали про безпеку?

Повернення за парти з 1 вересня. Дізналися про готовність укриттів у вінницьких школах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (56)
  • Катерина Гавриленко

    Дебіли,це діагноз рф.
  • Ivan Kowalenko

    Рекомендую відвідати місце де народився " творець української нації", а також місцевість де засідав австрійський генштаб в той час коли придумував українську мову. (Все згідно ВВП і йому подібних ідіотів).
  • Анатолий Кокойда

    Якщо орки про це заговорили , то це погано!  Я б евакуював звідти все та всіх .
  • Євгенія Матвеєва

    Ця раша, це шизофренічка з гранатою, хай Господь милує таке сусідство.

keyboard_arrow_up