Аграрний відновлює навчання в аудиторіях. Як в університеті подбали про безпеку?

Аграрний відновлює навчання в аудиторіях. Як в університеті подбали про безпеку?
Першокурсники ВНАУ розпочнуть заняття у вересні, студенту інших курсів прийдуть в аудиторії 1 серпня
  • У понеділок, 1 серпня, студенти аграрного прийдуть в аудиторії, щоб здобувати знання у новому навчальному році.
  • Вінницький національний аграрний університет (ВНАУ) отримав схвальну оцінку обласної комісії з підготовки укриттів.
  • Для безпеки учасників освітнього процесу не проводитимуть заняття в аудиторіях на верхніх поверхах.
  • Як довго триватиме очне навчання і чи планують дистанційну форму?
  • Яка ситуація з укриттями в інших вінницьких вишах?

Уже в понеділок, 1 серпня, аудиторії аграрного заповнять студенти другого і старших курсів. У вересні до них доєднаються першокурсники, а також  магістри першого року навчання. Про це розповіла 20minut.ua проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи доктор економічних наук Світлана Лутковська.

Всі укриття надійні

До зустрічі зі своїми вихованцями готуються також викладачі. Вони хвилюються не менше, ніж студенти. Не лише від довгоочікуваної зустрічі в аудиторіях. Адміністрація, викладачі вишу будуть працювати в нових умовах, умовах війни. За сигналом тривоги заняття припинятимуть і разом зі студентами організовано переходитимуть в укриття.

Відео дня

— У нас достатньо захисних споруд, аби розмістити в них усіх учасників освітнього процесу, — зазначає Світлана Лутковська. — Всі споруди надійні, з металу й бетону. У них ми створили належні умови для перебування людей. Крім студентів і викладачів, тут можуть знайти прихисток мешканці сусідніх з нами житлових будинків.

За словами співрозмовниці, кожне з укриттів відповідає вимогам, що прописані у документах Міносвіти, інших державних структур, зокрема, ДСНС, Держпродспоживслужби.

Всі укриття мають по два запасні виходи. Обладнані вентиляцією. Підведена вода — для пиття і технічна. Є засоби для пожежогасіння. Встановили стільці для сидіння.

— Ми придбали освітлювальні лампи, які навіть після вимкнення електрики дають світло ще протягом восьми годин, —  каже співрозмовниця. — Вважаємо, таке придбання корисне особливо в умовах нинішнього часу.  

На перших лекціях студентів детально ознайомлять з умовами евакуації. Щоб після сигналу «Тривога!» вони залишали аудиторії швидко й організовано.

До речі, у ВНАУ готують офіцерів запасу.

Взимку перейдуть на «дистанційку»

Аудиторний процес навчання передбачено у ВНАУ до 1 грудня нинішнього року, уточнила проректор вишу Світлана Лутковська. Період нинішньої зими, за прогнозами, буде особливо складним.

Тому дистанційна форма навчання в такий час виправдає себе.

Один корпус передали евакуйованому вишу

В одному з навчальних корпусів ВНАУ нині навчаються студенти евакуйованого вишу з Харкова.

— Ми надали харківському навчальному закладу не тільки аудиторії,  — говорить Світлана Лутковська. — Раніше в тому корпусі розміщувалися наші два факультети. Передали їм також один з гуртожитків, їдальню, яка в нас обладнана найкращим чином. У свій час там проводили один з найбільш популярних заходів нашого навчального закладу — Студентський бал. Тепер приміщення їдальні у користуванні наших гостей.

Співрозмовниця розповіла, що в університеті з розумінням поставилися до вимушених переселенців. Як кажуть, поділилися не тільки дахом над головою, а й теплом сердець, щирою подільською гостинністю.

Біда згуртовує людей. Сподіваються, після війни, коли харківський заклад повернеться у своє місто, навчальні заклади й надалі підтримуватимуть контакти. Адже нині закладається фундамент співпраці. Дружба, скріплена війною, особлива.

5000 біженців пройшли через гуртожитки педагогічного

У гуртожитках педагогічного університету імені Коцюбинського продовжують проживати вимушені переселенці. Нині їх значно менше, ніж це було на початку війни, але вони все одно залишаються. Про це розповіла журналісту 20minut.ua ректор вишу Наталія Лазаренко.

— Не маємо наміру виселяти цих людей, — каже співрозмовниця. — З початку війни у наших гуртожитках знаходили тимчасовий дах над головою приблизно п’ять тисяч вимушених переселенців. Наш колектив переймався долею кожного з них. Були люди, які тікали від війни хіба що тільки з документами. Допомагали таким усім, чим могли. Наші викладачі збирали одяг, організовували харчування, прали і прасували постільну білизну.

Люди приїжджали вдень і вночі, о будь-якій порі. Аби їх зустріти і надати допомогу, організовували цілодобове чергування викладачів.

У червні-липні організували для дітей переселенців літній табір. Він діяв на території університету. Наші викладачі провели дві зміни. Однак після 14 липня, коли російські агресори обстріляли місто ракетами і загинули люди, роботу табору припинили.

Нині у захисній споруді педагогічного університету проводять роботи з розширення площі, точніше, з її облаштування. Частину підготували раніше, на початку війни. Забезпечили водою, провели освітлення, встановили стільці. Тепер облаштовують вбиральню, наводять лад.

В укритті можна розмістити загалом приблизно 800 людей. У ньому є п’ять запасних виходів.

— Укриттям нашого університету користуються також мешканці сусідніх будинків, — розповідає Наталія Лазаренко. — Черговий щоразу відчиняє двері під час сигналу тривоги. Прийти сюди можна  у будь-яку пору доби. Навіть встановили стіл для гри в настільний теніс, аби можна було трохи відволіктися від реалій нинішнього часу.  На початку війни, коли тут збиралося багато людей, організували чергування викладачів.  

За словами ректора, в університеті ще не визначилися остаточно з датою початку нового навчального року. Обговорюють два числа —15 серпня і 1 вересня. Рішення ухвалять, виходячи із ситуації, яка складеться на визначений період часу. Зроблять це на Вченій раді університету. Тоді ж оберуть форму навчання. Можливо, поєднають аудиторні заняття із дистанційними.  

А яка ситуація у інших вишах?

У національному медичному університеті імені Пирогова, національному технічному та торговельно-економічному інституті пообіцяли пізніше повідомити про те, як розпочнуть новий навчальний рік і наскільки підготовлені укриття. Не вдалося поспілкуватися тільки з адміністрацією ДонНУ.

До речі, протягом нинішнього тижня обласна комісія фахівців перевіряла вінницькі виші на предмет підготовки укриттів до можливого перебування у них під час навчального року.


Читайте також:

«Біжу 50 км, щоб купити пікап на передову». Вінничанка організовує благодійний ультрамарафон

«Поки війна — ніякого офлайн навчання». Вінничани про те, чи пустять дітей у школи з 1 вересня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Maryna Butenko

    .
  • Леся Бородкіна

    🤬Не розумію для чого ця інформація поширюється. Це питання вирішується лише батьками і колективом навчального закладу.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up