«Біжу 50 км, щоб купити пікап на передову». Вінничанка організовує благодійний ультрамарафон

«Біжу 50 км, щоб купити пікап на передову». Вінничанка організовує благодійний ультрамарафон
Юлія Пивовар торік під час ультрмарафону у Карпатах здолала 62 км, дистанція проходила по хребтах шести вершин, висота кожної понад два кілометри
  • Юлія Пивовар, учасниця двох клубів любителів бігу — NoBoringRunners (NBR) та Vinnitsia Heart Run (VHR) оголосила збір коштів на автомобіль для вінницької 120-ї бригади.
  • Потрібен пікап для перевезення поранених.
  • Військові самотужки назбирали 52 тисяч гривень.
  • Для охочих підтримати добру справу — номер картки у кінці тексту.

Збирати гроші на автомобіль Юлія Пивовар вирішила після телефонної розмови з військовим, який нині на передовій. Він із вінницької 120-ї бригади ТрО. Каже, цей чоловік — їхній кум.

Потрібен пікап для перевезення поранених

Від військового пані Юля дізналася, що хлопцям потрібен пікап для перевезення поранених. Вони самотужки зібрали 52 тисячі гривень. Далі надходження майже припинилися.

— Декому у тилу простіше купити пляшку горілки, чи вина, або повечеряти у ресторані, ніж дати ці гроші на потреби тих, хто їх захищає, — ці слова військовий говорив пані Юлії з неабияким розчаруванням.

Відео дня

Активістка вирішила підтримати захисників.

— Юля, не роби цього, щоб не розчаровуватися в людях, — радив їй уже згаданий військовий, їхній кум.

Співрозмовниця згадала, як у свій час організовував схожу акцію учасник клубу NBR Сергій Ярмоленко. Два роки тому він провів забіг на підтримку онкохворих дітей. Дистанція була 100 кілометрів.

Юля теж брала участь у тому забігу. Пробігла 60 км. Уперше здолала таку тривалу дистанцію. Хоча планувала тільки марафонську відстань, 42,1 км.

— Дуже хочеться допомогти нашим землякам, які нині на передовій, — каже співрозмовниця. — Хоча б трохи полегшити їм життя. Сподіваюся на підтримку небайдужих. Вірю, що таких у нас більшість.

Скільки треба грошей?

Активістці сказали, що на придбання пікапа потрібно хоча б п’ять тисяч доларів. За нинішнім курсом це приблизно 200 тисяч гривень. 52 тисяч гривень зібрали військові.

Про акцію Юля повідомила на своїх сторінках у соцмережах вчора, 26 липня. Каже, перші надходження уже є. За вчора і сьогодні, 27 липня, переказали чотири тисячі гривень.

Одним з перших підтримав згаданий Сергій Яромоленко, який торік так само збирав гроші на лікування онкохворих дітей.

— Нині Сергій на фронті, —  розповідає пані Юлія. — З перших днів записався у Києві в Тероборону. Тепер на передовій.

Її до сліз розчулило повідомлення жінки з Дніпропетровщини. Вона переказала 200 гривень. Дуже просила вибачення, що не може допомогти більшою сумою. Розповіла, що вона біженець, рахує кожну копійку.

Коли і де відбудеться ультрамарафон?

Збір коштів у рамках марафону уже оголошено. Як уже згадували, Пивовар повідомила про це 26 липня із зазначенням номера банківської картки.

Спершу планує назбирати хоча б половину необхідної суми, а тоді проведе забіг, про дату повідомить на своїх сторінках у соцмережах — Фейсбуці й Інстаграмі.

Має намір організувати онлайн-трансляцію у соцмережі, щоб привернути увагу більшої кількості людей. Під час проходження дистанції охочі зможуть робити пожертви. Про збирання коштів інформувати благодійників.

Маршрут буде з Вінниці до Турбова і назад у зворотному напрямку. Вона вже проходила ним. Це той само шлях, по якому біг два роки тому Сергій Ярмоленко. Точніше, частина тієї дистанції. Юлія бігла по ній разом з іншими любителями цього захопливого заняття.

Нині вона так само запрошує долучитися до участі в акції друзів, колег з вінницьких клубів бігу, тих, для кого він став стилем життя. Не обов’язково усім треба буде здолати всю дистанцію. Кожен охочий нехай сам визначить для себе відстань.

— Для мене особисто біг це справді уже стиль життя, — ділиться думками співрозмовниця. — Без цього заняття не уявляю себе.

Так само вважають її однодумці з названих вище  клубів любителів бігу. Саме на їх допомогу найперше сподівається у проведенні й організації забігу.

На пробіжку виходить з двійником… Патрона

Торік Пивовар брала участь в ульрамарафоні у Карпатах — Chornohora Sky Marathon. Цей забіг став уже традиційний. Його організовує Українська трейл-ліга (UTL). Дистанція проходить по хребтах шести вершин, висота кожної з яких понад два кілометри.

Стартували біля підніжжя добре відомої для любителів гірських подорожей вершини Піп-Іван. Фінішували після спуску з гори Петрос.

За 15 км до фінішу пані Юлія травмувала ногу.

— Мені дали знеболювальний препарат, випила і добралася до фінішу, — каже вона.

Після того деякий час взагалі не виходила на пробіжки. Треба було травму лікувати. А потім війна почалася. Думала так: люди країну захищають, а вона кроси бігає. Неправильно це.

З часом зрозуміла, що її улюблене заняття дає можливість долати депресію і тривожність. Дізналася, що оголосили забіг «Я — українець» з напівмарафонською дистанцією. Долучилася до нього і здолала відстань у 21 км.

Після того знову відчула, що нога продовжує турбувати. Незважаючи на це, все одно виходить на пробіжки. Щоправда, на коротші дистанції, ніж раніше.

Запитую співрозмовницю, як же вона здолає 50 км, коли нога турбує?

— На війні хлопцям ще важче, — каже Юлія. — Саме з такою думкою вийду на дистанцію. Буду бігти, щоб там не сталося,

Вона не професійна спортсменка. Заняття бігом стало улюбленою справою приблизно п’ять років тому. Починала з дистанції 1-2 км. Важливо було робити пробіжки  постійно. З часом збільшувала відстань. Понад 2,5 роки тренувань знадобилося, аби  уперше здолати 60-кілометрову дистанцію.

— Це як дитина вчиться ходити, все робиться поступово, — каже співрозмовниця. — Не можна одразу пробігти багатокілометрову відстань.  Єдине, що у мене було не так, це те, що замість марафону пробігла  ультрамарафон, тобто не 42,1 км, а 62 км.

Уточнимо: відстань більша за марафонську, тобто 42 км і 195 м вважається ультрамарафоном.

…Цю жінку можна побачити з самого ранку на вулиці Київській нашого міста. Уздовж цієї вулиці вона здебільшого здійснює пробіжки. Протягом останнього часу робить це не одна. Поруч з нею  вірний друг на кличку Джекі Чан.

Юлія запитує, на кого він схожий? Ну, звичайно на нашого героїчного пса Патрона.

До речі, удвох з Джекі Чаном вони пробігли напівмарафон під час забігу «Я — українець».

Номер картки Юлії Пивовар для збору коштів на пікап для 120-ї бригади:

  • ПриватБанк  5168 7573 9604 0257


Читайте також:

«Якби не Лановенко, мене не було б у живих». Виніс з поля бою поранених - командира і його заступника

Готувалася щодня і склала мультитест на 200. Як вінницька школярка здала математику на відмінно

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up