Готувалася щодня і склала мультитест на 200. Як вінницька школярка здала математику на відмінно

Готувалася щодня і склала мультитест на 200. Як вінницька школярка здала математику на відмінно
  • З 18 липня в Україні складають національний мультипредметний тест (НМТ), який цьогоріч запровадили замість звичного ЗНО. 
  • Перші 200 балів в області отримала випускниця Лука-Мелешківського ліцею Руслана Богачук. Вона здала на відмінно тестування з математики. 
  • Поговорили з дівчиною про підготовку, складнощі та мотивацію.

Цьогоріч закінчення школи було зовсім не таким, як очікувалося. Через широкомасштабний наступ цьогоріч неможливо провести традиційні ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ, тож у Міністерстві освіти України запровадили мультипредметний тест (НМТ). Іншими словами — спрощений аналог ЗНО.

НМТ охоплює одночасно три основних предмети: українську мову, математику та історію України. Це комп’ютерний онлайн-тест, і саме його результати потрібні для вступу у виші. 

Основна сесія розпочалася 18 липня, і деяким випускникам вже відомі їхні результати тестування. Першою у Вінницькій області, хто здала «новітнє ЗНО» на 200 балів стала Руслана Богачук. Дівчині 17 років, вона випускниця Лука-Мелешківського ліцею.

Відео дня

Про відмінний результат перші повідомили на сторінці відділу освіти та культури Луки-Мелешківської ОТГ. 

«З радістю вітаємо з блискучими досягненнями випускницю Лука-Мелешківського ліцею Руслану Богачук з 200-ма балами НМТ з математики. Висловлюємо щиру вдячність її педагогу, Юрченко Валентині Василівні, за високу педагогічну майстерність, творчість вмінню навчати учнів та формувати успішні особистості. Ми пишаємося Вами», — йдеться на сторінці ОТГ. 

Ми поспілкувалися з Русланою про те, як ефективно підготуватися до нового аналогу зовнішнього незалежного оцінювання та поговорили, чи можна впоратись із завданнями без відвідування репетиторів. 

«У підготовці важлива систематичність»

Руслана Богачук почала готуватися до ЗНО, яке мала складати, з початку десятого класу. Дівчина обрала для здачі такі предмети: біологію, математику, історію та українську мову. 

— Математику я добре вчила з першого класу, дуже люблю цей предмет. А до тестування з інших предметів почала активно готуватися за два роки до здачі, — розповідає випускниця. — Тоді я купила книжку з підготовки до ЗНО і почала виконувати тести, читала матеріал, повторювала інформацію з книжок минулих років. Я дуже багато робила тестів минулих років з різних посібників. Готувалася до іспитів сама, репетиторів не наймали. 

За словами Руслани, більшість випускників наймають репетиторів. Наприклад, серед її знайомих не шукали репетиторів лише ті, хто постійно брав участь в олімпіадах та знали, що у них високий рівень знань. Руслана була однією з таких учнів. Дівчина знала, що зможе сама себе змотивувати вивчити потрібний матеріал. 

— У мене був графік підготовки до ЗНО. Проте, якщо чесно, зазвичай я ставила собі занадто багато задач на день, тому майже ніколи не вкладалася у графік, — говорить Руслана. — Бувало таке, що робила тести, доки не засинала над книжкою. Насправді кілька годин провести над книжками — це багато сил займає і дуже втомлює. 

Найважче школярці було вивчати історію. Каже, у підготовці їй допомогла систематичність. 

— Кожного дня я вчила матеріал, повторювала пройдений, робила тести. Коли робила тести, то я помічала прогалини у вивченому. І так щодня, — пригадує дівчина. 

Як розповідає Руслана, коли вона дізналася, що звичного ЗНО не буде, то особливо й не здивувалася. Каже, здогадувалася, що можуть змінити програму. 

— Цьогоріч програма мультипредметного тесту була досить схожа до демонстраційного варіанту, — говорить випускниця. — Єдине, що змінилося в моїй підготовці до іспитів, після того, як я дізналася, що буде інший тест — я припинила готуватися до біології. Натомість почала активно дізнаватися, як НМТ буде проходити. Хвилювалася, чи вдасться мені вкластися в час. Проходила різні тренувальні тести, щоб перевірити, чи встигаю написати все. 

«Не треба зациклюватися на результаті»

За словами Руслани, перед написанням вона трішки хвилювалася, але з математики була майже впевнена, що здобуде 200 балів. Оскільки демонстраційні варіанти та тренувальні НМТ-тести вона писала на відмінний показник. 

— Я з першого класу вчила математику, але, думаю, якщо мати бажання та прикладати багато сил, можна наздогнати всі роки в школі за 10-11 клас, — каже Руслана. — Проте варто розуміти, що мову легше наздогнати, а в математиці прогалини за попередні роки будуть сильно даватися взнаки. 

Щодо морального налаштування, то Руслана переконувала себе, що все буде добре і не зациклювалася на результаті. 

— Звісно, 200 балам з математики я дуже зраділа. Батьки пишаються мною, — каже випускниця. — У тесті з історії у мене кілька помилок є, а з мови — одна. 

Руслана збирається вступати у Вінницький національний технічний університет на факультет «Інформаційних технологій». У майбутньому буде — айті-спеціалісткою. 

— Сфера IT зараз дуже поширена, мені подобається працювати з комп'ютером. Крім того, я пробувала різні курси проходити, олімпіаду писала. Так і зрозуміла, що це мені до душі, — каже вона. 

Руслана Богачук радить майбутнім випускникам для успішної здачі тестування, у якому  форматі воно б не було, не відтягувати підготовку. 

— Як показує практика, всім учням, які відкладають на потім, дуже складно за кілька місяців все встигнути. Я б порадила з початку десятого класу розпочати готуватися, — говорить випускниця. — Рекомендую розподілити час, щоб сильно себе не навантажувати, і навіть не обов'язково витрачати гроші на репетиторів. 
 

Читайте також:

Проєкт «Вільна українська» вчергове об’єднав близько дві сотні слухачів

Як облаштувати безпечне сховище в школі до 1 вересня і скільки це коштує? Досвід вінницького ліцею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Светлана Брикуля

    Молодчинка!
  • Татьяна Ремешевская

    Розумничка, молодець!  Вітаємо з найвищими балами! Щасливої тобі,  дівчинко життєвої дороги. Нехай збуваються мрії і будь здоровою!
  • Maksiks

    Я її знаю, молодець!
  • Олександр Камінський

    Молодчинка Руслана. Розумничка та красунечка, нехай тобі щастить і в подальшому, так тримати!

keyboard_arrow_up