«Поки війна — ніякого офлайн навчання». Вінничани про те, чи пустять дітей у школи з 1 вересня

«Поки війна — ніякого офлайн навчання». Вінничани про те, чи пустять дітей у школи з 1 вересня
  • У Вінниці готуються до відкриття шкіл з 1 вересня: в закладах ремонтують укриття, в яких перебуватимуть діти з вчителями під час тривог. 
  • Однак наше опитування показало, що більшість вінничан не пустять своїх дітей до шкіл та виступають за дистанційку, поки триває війна з росією.

— Процес підготовки укриттів все ще триває. Остаточне рішення щодо шкіл, в яких можна буде навчатись, прийматиметься під кінець серпня, — розповіла журналісту заступниця директора департаменту освіти міськради Ірина Божок.

Про те, що школи почнуть працювати офлайн стало відомо у травні. У Міносвіти зауважили, що для цього має бути: сприятлива безпекова ситуація, наявність укриття у закладі та дозвіл на навчання за партами від місцевої влади й військової адміністрації.

Проте більшість вінницьких батьків виступають проти офлайн-навчання поки триває війна. Про це стало відомо з нашого опитування на сайті «Новини Вінниці на 20хвилин».

Відео дня

А так люди обґрунтовували свої відповіді на те, чому не відпустять дітей у школи.

Галина Очеретяна (32), вчителька, тимчасово не працює

— Хочеться, щоб дітки ходили в школу, бо важко навчатися вдома. Проте поки йде війна, школа лише онлайн. Це ж діти! Тут дорослі до укриття ідуть довго, а що буде, коли 30 дітей у класі: хтось злякався, комусь весело, хтось хоче характер показати. Дистанційка безпечніше.

Олена Педос (30), медсестра, наразі у декретній відпустці

— Як мама першокласниці — я за школу: дитині потрібні ази та усвідомлення, що таке взагалі школа. Одночасно, я й за безпеку: очевидно, що прильоти можуть бути й в навчальні заклади. Складно відповісти на це питання. Бо дітям потрібна освіта, але ми не знаємо скільки триватиме війна та де будуть надалі бойові дії.

Ольга Мовчан (33), операторка на АЗС

— Цього року, 1 вересня, мали б піти до школи три дитини з нашої сім’ї. Але поки триває війна, то, на мою думку, школа має бути лише онлайн. Адже російські війська б’ють там, де є діти. Тому я проти очного навчання до перемоги України у війні з рф.

Ольга Ягольніцька (36), дизайнерка на фрилансі

— Тільки онлайн! Коли почалася корона, мій молодший пішов у перший клас. Все освоїли, все вивчили — хоч тоді лише налагоджували дистанційку. Навіщо батьків баламутити цим питанням, сказали б прямим текстом: дистанційка і все. Чи трагедія 14 липня у Вінниці не є достатньою підставою для міськради?

Наталія Грига (38), працює в товаристві «Шеф-Групп»

— Як на мене, то дітям дуже потрібно ходити до школи. Але тоді мені незрозуміла логіка: коли був коронавірус — вчилися онлайн, а тепер коли є реальна загроза життям дітей — відправляють всіх до закладів освіти. Я проти офлайн-навчання поки є війна.

Міла Николайчук-Савєльєва (40), працює у сфері соцпослуг

— Відпущу тоді, коли буде перемога і не прилітатимуть ракети. Вороги тільки й лупитимуть по освітніх закладах, щоб знищити наших дітей. Тому зараз дітей в школу не віддам, які б укриття там не були. А допомогти в навчанні я й сама зможу: педагог за освітою.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, що кажуть прихильники навчання в школах і в якому стані укриття у вінницьких закладах освіти.

 

Читайте також:

Болюча тема бомбосховищ: у Вінниці провели круглий стіл на тему цивільного захисту населення

«За їхній стан відповідає місцева влада»: чи стали укриття нашого міста більш безпечними?

«На фасадах будинків має з’явитися більше покажчиків». У міськраді відповіли на запитання про укриття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (126)
  • Елена Мартынова

    А от вам приблизний шкільний день.

    Хлопчик М. вийшов з дому о 7.50. Сів у тролейбус. О 8.05 повітряна тривога - всіх з тролейбуса витрусити, чоловік так 100 і шукайте бордюри й стінки😳
    Сховки знайшли (припустимо👀), телефони у всіх дзинь-дзинь. Вже 10 хв сидять, 25, 48… Ось так дві годинки перечекали (і дощ з мокрим снігом теж🥴), тепер можна і до школи добратися… на третій урок як раз… Хух, вже в школі!
    А тим часом о 8.05 в школі шум, гам… «Стаємо в шеренги, швидко пересуваємось!», не штовхаємо і не топчимо однокласників… Добралися до сховища, але вхід один… Вже 25 хв тривоги, а діти ще не в середині. Один урок сидять. Вже телефони не дзилинчать, діти спілкуються між собою, просять пити, їсти. Вчителі організовують похід на відро… У підвалі всього чоловік 500, бо не всім учням треба на транспорті під’їжджати - встигли до 8.05 прийти😉 Нарешті можна вийти🤩 Розходяться якось по класах. Перекличка. Дві третини класів ще не дійшли до школи.
    Ось як раз наш хлопчик М. вже добрався.
    Ура, половину уроків відбули!
    Чи вдасться ще 3 провести?🤔
    А ще потім додому якось добратися…
    Це все за умови, що ракета таки не накрила...

    P.S. Це для роздумів всім причетним до ідеї про офлайн навчання.
    І це лише один можливий день або ж досить позитивний сценарій без поганих наслідків…
  • Григории Мартынюк

    Влада ,на всіх рівнях,хоче проголосувати за статтю видатків на опалення і т.д.шкіл,а через тиждень,два-на онлайн навчання,і грошики розікрасти,от чому така"турбота"!
  • Лилия Драбинюк

    Я проти навчання не тільки в школах, але і в інших навчальних закладах. Там також діти і викладачі. А безпечних місяць немає, вразі тривоги. Коли був коронавірус, всі студенти  займалися онлайн. А коли війна, то ще з 15 серпня на навчання відправляють. Жах!
  • Ірина Маціпура-Пастушенко

    Я впевнена, що діти тих хто хоче загнати наших дітей в школу, всі за кордоном.

keyboard_arrow_up