Болюча тема бомбосховищ: у Вінниці провели круглий стіл на тему цивільного захисту населення

Болюча тема бомбосховищ: у Вінниці провели круглий стіл на тему цивільного захисту населення
  • Кілька депутаток, активісток та працівників ДСНС у форматі круглого столу говорили про стан вінницьких бомбосховищ, неактуальну мапу з міськими укриттями та масштабну перевірку підвалів, яку днями ініціювала міська влада.

У молодіжному центрі «Квадрат» пройшов круглий стіл на тему «Захист цивільного населення м. Вінниці та області під час повномасштабної війни». У ньому взяли участь кілька депутаток від обласної та міської рад, місцеві активістки та представники ДСНС. 

Під час заходу обговорювали алгоритм дій вінничан та гостей міста під час ракетних обстрілів, а також співпрацю населення з місцевою владою у питаннях безпеки. У міській раді, за словами організаторок, запрошення на захід проігнорували. Від обласної ради прийшов замкерівника одного із департаментів, який, як виявився, не відповідає за питання, озвучені під час круглого столу.

Через це повноцінного діалогу не вийшло, тому присутні переважно обговорювали вже виконану ними роботу. До прикладу, депутатка Вінницької обласної ради Людмила Станіславенко розповіла про своє депутатське звернення, що вона надіслала на ім’я міського голови Сергія Моргунова 21 липня. Наразі воно знаходиться на розгляді. 

Відео дня

У зверненні, зокрема, є пропозиція заслухати доповідь керівника департаменту цивільного захисту населення Вінницької міської ради Олега Парфілова про те, яку роботу вони провели для поліпшення безпеки містян під час повномасштабної війни. 

Там же можна знайти пропозицію про створення робочої групи з представників громадськості та депутатів обласної та міської рад для того, аби перевірити, як використовують бюджетне фінансування, виділене на цивільний захист населення. 

У разі нестачі виділених коштів, Станіславенко пропонує додаткове фінансування з міського бюджету для облаштування укриттів в об'єктах критичної інфраструктури, закладах освіти та охорони здоров’я, багатоповерхових житлових будинках. 

У зверненні також йшлося про створення алгоритму дій громадян у разі ракетних обстрілів. Начальник відділу організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС у Вінницькій області Борис Вінніченко розповів, що насправді пам’ятки та методичні брошури на цю тему давно створені та оприлюднені. 

Ми з легкістю знайшли цю інформацію на сайті управління. Якщо ви досі не ознайомилися з правилами поведінки під час надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану, радимо неодмінно зробити це.

Вінніченко також розповів про фонд захисних споруд міста та області, що вони нанесені на мапу та опубліковані та сайті ДСНС. Нагадаємо, що мапа не є актуальною, оскільки частини вказаних укриттів або не існує, або вони у занедбаному стані. За словами службовця, на ній вказані підприємства та заводи, поставлені на облік ще за радянської доби. Інформацію про них, продовжує Вінніченко, їхньому управлінню надавали у міській раді. 

Також він розповів про нещодавнє створення 70 робочих груп, до складу яких входять працівники міської ради та ДСНС. Вони вже розпочали інспектування найпростіших укриттів, себто підвалів.

Раніше начальник департаменту цивільного захисту населення Вінницької міської ради Олег Парфілов розповів, що ці робочі групи перевірятимуть дві тисячі споруд, які можуть слугувати захистом для населення. 

Перевірки проводять у багатоповерхівках, наявних сховищах тa комерційних будівлях. За словами Парфілова, результатом цього обстеження буде обладнання додаткових приміщень для укриття населення. Це будуть найпростіші укриття або приміщення, що в ньому можна буде тимчасово уритися на час повітряної тривоги. Незабаром на сайті ВМР обіцяють розмітити актуальну електронну мапу з укриттями. 

Депутатка міської ради Олена Варлан-Кульшенко під час круглого столу також розповіла про своє депутатське звернення до міської ради стосовно технічного стану міських укриттів. Його вона надсилала ще 7 лютого. За її словами, у відповіді йшлося, що запитувана нею інформація належить до інформації з обмеженим доступом. 

Нагадаємо, що нещодавно наша редакція надіслала інформаційний запит до департаменту цивільного захисту населення ВМР з проханням надати відповіді на питання, зокрема про причини занедбаності укриттів міста, інформацію про виконані ними роботи до 14 липня 2022 року та роботи, які планується виконати після цієї дати. Наразі наш запит знаходиться на розгляді. 
 

Читайте також:

«За їхній стан відповідає місцева влада»: чи стали укриття нашого міста більш безпечними?

«На фасадах будинків має з’явитися більше покажчиків». У міськраді відповіли на запитання про укриття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Ядвига Фениксовна

    Можна поцікавитися,куди ховаються очільники міста?!🧐😊😊🧐🧐
  • Halyna Sidnieva

    Где искать укрытие на ул. Пикуса.?
  • Тетяна Мандро

    Про які бомбосховища ви говорите? Під час повітряної тривоги людей просто виганяють на вулицю! А персонал розбігається по кафешках,які поряд. А люди,яких виставили за двері,стоячи на вулиці під палючим сонцем,виявляється в безпеці?! Це просто фарс.

    Тетяна Мандро reply Тетяна Мандро

    Светлана Кайева я б не сказала що люди дуже прагнуть сховатися. І я ,чесно кажучи,теж. Але ж сам факт. Сховатися і справді немає де.

    Светлана Кайева reply Тетяна Мандро

    Тетяна Мандро Таку картину споглядала вчора на пр.Коцюбинського - маса народу на вулиці, який не знає куди дітись
  • Людмила Ноябрьская

    Увага! Вінниця. 28.07.2022. 12.44. Дитяча обласна лікарня ( поліклініка). Повітряна тривога. Всім наказано вийти з приміщення. Всі діти ( пацієнти) з батьками на вулиці, під пр міщенням. Персонал усіх вигнав, самі в приміщенні.

    Людмила Ноябрьская reply Людмила Ноябрьская

    12.58. відбою ще немає, але людей впустили . Дивно???? Чи то допис чи дійсно відбій?

keyboard_arrow_up