«Не знаю, чи цю карту взагалі оновлювали», — мапа з адресами захисних споруд застаріла

«Не знаю, чи цю карту взагалі оновлювали», — мапа з адресами захисних споруд застаріла
  • Виявилося, що опублікована на сайті ДСНС карта з адресами укриттів на випадок надзвичайної ситуації — не відповідає дійсності. Ми попросили очільників профільних відділів Вінницької облдержадміністрації та Вінницької міської ради, а також ДСНС, пояснити причини цього недогляду. 
  • Крім того, дізналися, як вінничан повідомлятимуть про початок надзвичайної ситуації, як зараз виглядають найпростіші укриття у спортшколах і запитали, над розв'язанням яких проблем зараз працює міська влада.

Впродовж останніх тижнів у Вінниці актуальним залишаються питання укриттів у випадку надзвичайної ситуації. Наприклад, артилерійного або авіаобстрілу. Логічними діями у такій ситуації може стати спуск населення до підвалів або бомбосховищ для перечікування у них небезпеки.

У зв’язку із чим популярною стала опублікована на сайтах управління ДСНС у Вінницькій області та Вінницької облдержадміністрації мапа захисних споруд у місті та області. За даними із неї, у межах міста знаходиться близько 50 таких споруд. Загалом в області нараховано 107 сховищ, 712 протирадіаційних укриттів і 554 найпростіших укриттів.

Раніше ми почали дізнаватися про ці захисні споруди та з’ясували, що частина з них непридатна для використання через затоплення або захаращеність, до іншої частини містян у випадку чого ніхто не пустить, а третіх — вже не існує. Відтак з’являються логічні питання: для кого створена та опублікована ця мапа? Чому у ній вказана неправдива інформація? Хто відповідальний за її створення? Та, врешті, куди бігти у випадку небезпеки? Спробуємо це з’ясувати.

Відео дня

У Вінницькій ОДА є департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами. Очолює його Сергій Дев’ятий. Йому й телефонуємо. За його словами, інтерактивну карту з адресами укриттів сформували в Головному управлінні ДСНС, а вони, ОДА, просто розмістили посилання на неї на своєму сайті. 

— Виходить, що у такий відповідальний момент ви розміщуєте неперевірену інформацію. Люди заходять на ваш сайт і бачать мапу з бомбосховищами, частини з яких немає. Чому так відбувається? — запитуємо очільника департаменту. 

— Треба телефонувати Руслану Шевчуку (Начальник Головного управління ДСНС у Вінницькй області, — авт.), нехай вони вносять зміни, а ми відповідно також потім внесемо зміни, — говорить Сергій Дев’ятий. — Наразі немає посилання ні на яку іншу мапу з розміщенням захисних споруд. 

Дзвонимо до керівника пресслужби ГУ ДСНС у Вінницькій області Олександра Кутового. За його словами, в ОДА нам надали некоректні дані, адже інформацію, яку вносять на карту, управлінню надають у Вінницькій міській раді.

— У будь-якому разі мапа на вашому сайті не відповідає дійсності. Коли її востаннє оновлювали? — запитуємо.

— Не знаю, коли було оновлення, і чи було воно взагалі, — говорить Олександр Кутовий. — Цим напрямком займається міська рада, вони надають нам інформацію, а ми її поширюємо. 

Говоримо речнику ДСНС, що вказане в їхній мапі укриття на 850 людей на Замостянській — затоплене та розграбоване. На місці сховища для 200 людей на підприємстві «УТОС» (вулиця 600-річчя) — звели багатоповерхівку. За адресою Батозька, 1 не підприємство «Вінниця-м’ясо» зі сховищем для 300 людей, а «Епіцентр». Надзвичайники обіцяють перевірити та виправити неточності в найкоротші терміни. 

Додамо, що про стан так званих бомбосховищ нам раніше розповідав дослідник вінницьких підземель. За його словами, майже всі вони у занедбаному стані. 

Врешті, дзвонимо до Вінницької міської ради. Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Олег Парфілов спростовує слова ДСНСників про те, що вони надавали їм інформацію з адресами діючих укриттів. 

— За захисні споруди цивільного захисту відповідають керівники підприємств, де вони знаходяться. Вони призначені для укриття працівників цих підприємств і все, більше нікого, — розповідає Олег Парфілов. 

Нагадаємо, що заради експерименту раніше ми телефонували у кілька таких підприємств, казали, що живемо неподалік і запитували, чи зможемо у разі чого сховатися у їхніх «бомбосховищах». Результати експерименту, на жаль, нас не порадували. 

— Що робити вінничанам у випадку надзвичайної ситуації? — запитуємо керівника відділу. 

— У нас є рішення комісії, яким ми зобов'язали всіх, у тому числі ОСББ, довести до ладу і облаштувати відповідно нашим рекомендаціям найпростіші укриття: підвали, цокольні приміщення перші поверхи будівель. У разі небезпеки вінничани будуть переховуватися саме там, — пояснив Парфілов. 

Близько двох тижнів тому під час засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у ВМР вирішили привести вказані вище приміщення у належний санітарний та протипожежний стан. Крім того, місця розташування таких об’єктів мають позначатися табличками та покажчиками.

Побачити такі знаки вже можна, до прикладу, на фасаді приміщенні Вінницької обласної асоціації з акробатики та стрибків у воду, що на Червонохрестівській, 11 (центр). Директорка цього спортивного закладу Наталія Гуляк розповідає, що табличка з покажчиком з’явилася у них тиждень тому. Запитуємо, які роботи вони провели для облаштування укриття. 

— У нас немає підвалу чи навіть цокольного поверху, тому ми звільнили приміщення під укриття на першому поверсі, — розповідає Наталія Гуляк. — У ньому немає вікон, звільнені від речей проходи, є доступ до води та каналізації, але по факту це звичайний коридор.

Першим заступником голови комісії з питань надзвичайних ситуацій є Микола Форманюк — заступник міського голови Вінниці. У рішенні про приведення до ладу укриттів міста вказано саме його прізвище. Телефонуємо, аби запитати, чим наразі займається комісія та які рішення вони приймають на випадок надзвичайної ситуації. 

— Ця інформація поки що закрита. Те, що ми напрацьовуємо — ми опублікуємо. Усе решта — робочі моменти, — сказав Микола Форманюк. 

В очільника відділу з питань надзвичайних ситуацій Олега Парфілова ми також запитали, як містяни дізнаються про початок НС, якщо не працюватиме інтернет або ж не буде доступу до інших миттєвих джерел інформації. За його словами, на такі випадки у Вінниці існує система оповіщення.

— Прозвучать сирени. Після них люди почують: «Увага! Повітряна небезпека! Всім зайняти укриття!». Це означає, що потрібно спуститися у підвал, — розповідає Парфілов. — Такі голосові повідомлення записані, вони є в системі оповіщення, але сподіваюся, що вони нам не знадобляться.

Читайте також:

У Вінниці проведуть тренінг з надання домедичної допомоги. Де і коли?

За 17 тисяч боргу залишили без грошей на існування. Чи законно блокувати зарплатну картку?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Вадим Гук

    дармоїди з комунальних служб нічого кращого не придумали, як понаписували на підвалах "Укриття"
  • Читач47

    Вся ця перелічена. "шваль" повинна відповісти перед Законом і громадою вінничан. Як бл-дь так можна, отримувати баснословну зарплатню від держави і жодного разу с- ка одна з одною не проінспектувати за роки війни ці об'єкти, це злочин перед суспільством, громадою. Безсовісні убл- дки, бл-дь стріляти таких треба, а ні то закатувати в асфальт. Зараз з цих бл-дєй вирахувати всю їхню зарплату за всі роки, що вони були при керуванні на даних посадах і повернути  державі, обрати людину відповідальну, щоб навела в короткий термін порядок в цьому напрямку. І перестати бути такими безпечними в цьому плані "авосьпронєсьот". Не пронесе. Хіба, що потім в сортирі. Від першого ліпшого бомбового чи ракетного удару, коли за кілька хвилин такі от бл-дь "хазяї" кілька разів встигнуть поміняти свої ср-ні штани...
  • Next

    Висновок має бути один: потрібно НЕГАЙНО гнати з роботи всіх причетних до неправдивої і формальної інформації стосовно укриттів міста і області, з притягненням до  суворої відповідальності.
  • Tania Lova

    На язикові "орднунг", на ділі "авось пронєсьот".

keyboard_arrow_up