Боятись не можна сховатись: як ми шукали укриття на випадок надзвичайної ситуації

Боятись не можна сховатись: як ми шукали укриття на випадок надзвичайної ситуації
  • Уявімо гіпотетичну ситуацію, коли з тих або інших причин вінничанам потрібно буде на якийсь час укритися у безпечному місці. Тому зазирнімо за лаштунки міських підвалів та бомбосховищ.
  • Перевіримо, чи актуальною є інформація про укриття з сайту управління ДСНС. Запитаймо, як міська влада приводить до ладу захисні приміщення. І дізнаємося, чи пустять нас у разі небезпеки в бункери міських підприємств.

«У Вінниці перевірятимуть споруди цивільного захисту», — новина із таким заголовком з’явилася на сайті Вінницької міської ради 31 грудня. Перші її рядки про те, що відповідні служби міста регулярно займаються підготовкою підвалів багатоповерхівок та захисних споруд до використання у випадках надзвичайних ситуацій. Далі йде коментар одного із чиновників, який повторює зміст перших рядків, але вже своїми словами. 

Врешті, перелічується, хто і за що відповідальний. Відтак стає зрозумілим, що місця під укриття людей мають підготувати керівники підприємств, установ, організацій, управляючих компаній, управителі, незалежно від форми власності та підпорядкування, а також голови ОСББ. 

У рішенні міськвиконкому йдеться, що такі приміщення потрібно привести у належний санітарний та протипожежний стан. А за потреби — дообладнати, продезінфікувати, прибрати від сміття, а також позначити їх за допомогою табличок та покажчиків руху. Акти оцінки готовності приміщень до використання мали бути надіслані до міської ради впродовж 15 днів, себто до середини січня. 

Відео дня

Роблять, але що саме — не говорять

Телефонуємо до начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності ВМР Олега Парфілова. Саме в цей відділ мають надсилати вищезгадані акти, і саме у ньому мають тримати ситуацію з укриттями на контролі. Запитуємо керівника відділу, які саме роботи вони наразі проводять.

— Поки що ми цей процес не закінчили, тому я не буду коментувати. Є рішення виконкому, воно опубліковане, можете його подивитися, — відповідає Олег Парфілов.

— Чи починали ви вже щось робити? — запитуємо.

— Звичайно.

— Можете кілька прикладів навести?

— Поки ні. Робота йде.

Говоримо, що у такому разі підемо самостійно дивитися стан вінницьких укриттів. На це чиновник відповідає, що якщо ми побачимо підвали в незадовільному стані, значить до них ще не дійшла черга. 

— Тоді скажіть, будь ласка, де саме ви вже почали роботи?

— Я поки що не буду коментувати цю ситуацію, — наполягає Парфілов. 

Затоплені та розграбовані

Зв’язуємося із вінницьким діггером  Богданом. Свого часу він досліджував відкриті бомбосховища міста. За його словами, майже усі вони знаходяться у занедбаному стані: одні затоплені, інші — розграбовані.

— Нормальне бомбосховище є у «Вінницяоблводоканалу», його навіть показують як зразкове. Та у разі чого вас туди ніхто не пустить, адже воно розраховане для укриття персоналу, — розповідає Богдан. — На «Маяку» також є, але воно у занедбаному стані. Також було одне на вулиці Пирогова, але його здали під склади чи щось на кшталт того. У міській владі кажуть, мовляв, ховайтеся у підвалах, але в панельних будинках вас просто завалить. 

Поліція в своє укриття не пустить

На сайті Головного управління ДСНС у Вінницькій області розмістили інтерактивну мапу захисних споруд. Згідно з їхніми даними, у місті понад 50 таких укриттів, усі знаходяться на території різноманітних підприємств. 

Вигадуємо легенду: ми вінницька родина, живемо неподалік від вашого підприємства, побачили на сайті ДСНС інформацію про бомбосховище, якщо станеться щось погане, чи можна прибігти до вас та заховатися? 

Рандомно вибираємо кілька адрес на мапі і телефонуємо їм. Спочатку дзвонимо до Українського товариства сліпих (вулиця 600-річчя, Вишенька). 

— Інформація на мапі застаріла. На нашому бомбосховищі побудували 6-поверховий будинок, — відповідає чоловік у слухавці. — Людям там пороздавали підвали, поробили перестінки, тому бомбосховища, на жаль, вже немає. 

Телефонуємо до Головного управління Нацполіції у Вінницькій області (вулиця Театральна, Центр), там також є власне бомбосховище. За першим номером нам кажуть, що не мають відповіді на наше питання і дають інший. За другим номером говорять те саме, після чого диктують контакти чергової частини. Тут, нарешті, ми отримуємо відповідь: 

— У нас немає такої інформації (про можливість укриття цивільного населення, — авт.), — відповідає черговий.

— Тобто ми не можемо у разі чого прийти? — запитуємо.

— Ні. 

Далі телефонуємо на завод «Маяк» (Хмельницьке шосе, район Західного автовокзалу). Бомбосховище тут, як нам розповів діггер, у занедбаному стані. Жіночий голос у слухавці говорить, що не володіє інформацією про укриття цивільних, а той, хто міг би надати таку інформацію, наразі на лікарняному. 

Останнім набираємо «Вінницяоблводоканал» (вулиця Київська, виїзд із міста у напрямку столиці). Укриття у ньому, за словами діггера, зразково-показове. Запитуємо, чи можна у разі чого прийти з родиною в їхнє укриття.

— Нічого не буде. У нас воно (війна, — авт.) вже роками триває, — говорить жінка. — Де це ви таке прочитали?

— На сайті ДСНС тільки що, — відповідаємо. — То чи можна до вас у разі чого прийти?

— Можете приходити, — після кількасекундної паузи відповідає жінка. 

Що побачили в підвалі та бомбосховищі?

Створюємо допис на фейсбук-сторінці 20minut.ua. Просимо вінничан розказати, чи проводили в їхніх підвалах бодай якісь роботи з підготовки до можливого укриття жителів. Із майже сотні коментарів — жодного ствердного. Частина містян написала, що їхні підвали без світла, затоплені або перероблені та здані під комерційні потреби. Озброївшись ліхтарем, рушаємо у кілька з них. 

У п’ятиповерхівці на Замостянській, 41 нас зустрічає Катерина Компаниченко. Дівчина живе у цьому будинку і говорить, що кілька років тому працівники ЖЕКу наклеїли на вхідні двері до їхніх підвалів паперові таблички. На них пишеться: «Захисна споруда №3047 (Найпростіше укриття)». 

Катерина Компаниченко

— Колись це могло здатися смішним, але тепер так не здається. Приміщення ніяким чином не підготовлені. Там не те, що аптечки та вогнегасника немає, туди простий спуск перетворюється на випробування, — розповідає Катерина. — Смердить каналізацією, гори сміття, прибирання там не проводили з десяток років. 

Запах у підвалі справді стоїть неприємний, всередині сиро, місцями калюжі. Подекуди розкидане сміття: будівельне та побутове. Не всюди є світло. 

Інша ситуація могла б скластися у жителів будинку, що на Замостянській, 34а. Колись у цьому приміщенні діяв Вінницький електротехнічний завод. Пізніше будівлю перетворили на житлову, залишивши у спадок справжній бункер. Голова ОСББ цього будинку Михайло Ягодзінський говорить, що про рішення міської ради про приведення укриттів в належний стан він знає, але виконати його неможливо. 

— Ці бомбосховища знаходяться у власності Фонду держмайна, про це я написав в міську раду, але ніякої реакції від них немає. Наразі воно затоплене, його не можна використовувати для укриття людей,  — розповідає Михайло. — Свого часу я відкачував з нього воду, повиносив сміття, стіни трішки привів до ладу, але вода прибуває знову. Зараз вона на рівні 8-10 сантиментів. 

Михайло Ягодзинський

Михайло насилу відкрив одні з герметично-захисних дверей, що ведуть до бомбосховища. Одразу за ними невеликий простір, а потім ще одні такі само товсті та іржаві двері. Далі знаходиться саме укриття. Вода й справді стоїть у ньому на рівні декількох сантиментів. 

Приміщення мають чимало кімнат, серед них вбиральні: там досі збереглися унітази та раковини. Голова ОСББ каже, що усьому іншому поталанило набагато менше. Навіть електричні дроти та масивні дверні замки-штурвали давно викрали. Також у бомбосховищі можна побачити залишки системи очищення повітря, підгнилі протигази, старі парти. У разі небезпеки, розраховувати у такому бункері бодай на найменший комфорт не доведеться.

Нещодавно у Вінниці пройшов майстер-клас, що на ньому, зокрема, розповідали, як зібрати «тривожну валізу». Одним зі спікерів там був начальник відділу планування заходів цивільного захисту ДСНС у Вінницькій області Олег Семенов. Ми запитали його: чи є у місті підготовлені укриття, куди можуть піти вінничани у разі небезпеки?

— Є фонд захисних споруд у місті та області, але більшість із них призначені для працівників підприємств, які працюють в умовах надзвичайного або воєнного стану, — відповідає Олег Семенов. — Більшість людей мають укриватися у звичайних підвалах. Їхнє утримання покладене на ЖЕКи та ОСББ. Якщо ви проживаєте у багатоповерхівках, потрібно звертатися саме туди. 

 

Читайте також:

Вінничан безкоштовно навчатимуть, як боронити Батьківщину

«Хотіла йти добровольцем на фронт». Історія дівчини, що обрала шлях волотерки-госпітальєра

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • tomasina reni

    Ваша інформація необ'єктивно по бомбосховище заводу "Маяк", воно має мінімальні зручності,сухе, не має запаху цвілі. Єдине,що з прилеглих вулиць немає позначок як туди пройти. Для більш кращого обладнання міська влада може виділити кошти і допомогти заводу у разі чого забезпечити мешканців мікрорайону справжнім бомбосховищем. Я особисто зверталась з цього приводу до міськради після трагедії на пл.Перемоги.
  • Lollita Waty

  • AK

    Щоб у підвалі було світло, треба його там зробити. А не чекати, поки МНС ники зроблять, або членограй прийде це та зробить.
  • Оксана Дидух Денисюк

    хай наші МУЖІ відчувають цей жах ,а ми в ньому живем ,завдяки їм.

keyboard_arrow_up