Що має бути в «тривожній валізі»? Розповідають вінницькі фахівці

Що має бути в «тривожній валізі»? Розповідають вінницькі фахівці
  • Не варто панікувати, однак про всяк випадок «тривожну валізу» рекомендують мати. Або ж принаймні треба знати, що у неї складати. 
  • Саме цього й навчали вінничан. Для усіх охочих 26 січня провели майстер-клас. 
  • Розповідаємо та показуємо, як збирати «тривожну валізу».

Найголовніше, на чому ми хочемо наголосити — зберігаймо спокій. Однак зберігати спокій не означає уникати будь-якої підготовки. Все-таки ситуація у країні напружена, і «тривожна валіза» — це найпростіше, що ви можете зробити для підготовки до ймовірного нападу Росії. 

Для того, щоб розібратися: як поводитися у випадку надзвичайних ситуацій, як надавати домедичну допомогу та як зібрати «тривожну валізу» — у Вінниці провели майстер-клас. 

Відбувався він у молодіжному центрі «Квадрат». Записатися на зустріч могли усі охочі. Частину гостей — запросили в офлайн, частину — в онлайн. Аналогічний майстер-клас відбудеться ще наступного тижня, адже багатьох вінничан зацікавила участь у ньому. Слідкувати за деталями та анонсами ви можете ТУТ.

Відео дня

Захід, що провели 26 січня, мав назву «План А». Заняття проводили працівники ДСНС та представники Червоного Хреста. На майстер-клас прийшло близько пів сотні людей, а загалом зареєструвалося понад 150 містян.

Спершу на заході поговорили про те, що робити у випадку надзвичайних ситуацій. Вінничани могли поставити всі питання, які їх непокоять, пов'язані з евакуацією, нападами, укриттям та підготовкою. На запитання відповідав спеціаліст ДСНС. 

Деякі вінничани записували все на диктофон, дехто — занотовував в блокнот найважливіші моменти. Містяни були активні на запитання, уточнення та обговорення.

Далі на тренінгу перейшли до розмови про те, як власне зібрати «тривожну валізу». Проводив майстер-клас начальник відділу планування заходів цивільного захисту ДСНС у Вінницькій області Олег Семенов. 

Що кладемо у «тривожну валізу»

Як пояснює фахівець, найкраще складати «тривожну валізу» у туристичний рюкзак або будь-який інший рюкзак. Однак, якщо немає такого, то у випадку надзвичайної ситуації, звісно, підійде будь-що. Далі — прямою мовою Олега Семенова розповідаємо основні тези з майстер-класу.

Документи та готівка. Майте при собі всі свої найважливіші документи: паспорт, закордонний паспорт, посвідчення водія, акції Amazon тощо. Збирайте документи з такою думкою в голові, що ви можете більше не повернутися в цей дім. Документи тримайте при собі, а не у валізі. 

Не забудьте про готівку. Крім того, в окремий вакуумний пакет у валізу покладіть копії своїх документів. Зробіть їх заздалегідь.

Аптечка. Окремим важливим елементом є аптечка. Кожен має збирати її відповідно до своїх потреб. Якщо у вас є хронічні захворювання, і вам постійно потрібно приймати таблетки, то запасіться ліками. Придбайте останні заздалегідь, щоб у випадку паніки не забути про це. Однак звертайте увагу на термін придатності медичних препаратів.

Окрім індивідуальної аптечки треба зібрати медзасоби для надання першої домедичної допомоги: жгут, бинт марлевий та для фіксації, пластирі, рукавички, антисептик, ножиці. 

Продукти. Найкраще купити субпродукти. Все, що швидко псується — не кладіть. Не варто брати й консерви, оскільки вони важкі й займають багато місця, а ви не знаєте, скільки вам доведеться нести вашу «тривожну валізу». Розрахуйте їжу, подумавши, куди і яким чином ви будете добиратися до місця, в яке прямуєте. 

Одяг. Складіть змінну білизну, теплі шкарпетки та такий же одяг. Не складайте зайвих речей. Спробуйте прогулятися, до прикладу, парком годину-дві вже зі складеним рюкзаком, щоб визначити, наскільки вам буде важко з ним ходити. Якщо сильно складно — перегляньте його вміст, і заберіть речі не першої необхідності.

Інше. Одне з найважливішого — радіо з антеною, щоб дізнаватися новини. Також варто потурбуватися про намет та спальник. Для чого? Бо у випадку масової евакуації, наприклад, ви потрапите разом з іншими містянами у шкільний спортзал. І спати на холодній підлозі гірше, ніж у спальнику. 

Також сюди входить: павербанк на сонячній батареї, це допоможе залишатися на зв'язку. Слушною думкою також буде взяти недорогий мобільний телефон (не смартфон), адже звичайні мобільні довше не розряджаються. 

Не забудьте й про: ліхтарик із запасними батарейками та ніж (не такий, який нагадує холодну зброю). Найкраще обирати складний або мультитул.  

Додамо, завершальною частиною заходу були навчання працівників Червоного Хреста з надання домедичної допомоги. Переглянути весь майстер-клас ви можете ТУТ.
 

Читайте також:

Чи зможете ви у разі необхідності надати першу допомогу? Пройдіть наш тест і дізнайтеся

У прозорих офісах, міськраді та на вокзалах Вінниці відтепер є дефібрилятори. Для чого вони?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (227)
  • Вадим Горшков

    Хватит панику снять, не все могут спокойно и адекватно воспринимать подобную информацию!!
  • Борис Ерёмин

    Самое простое,  что можно сделать на случай нападения ро-ии,  перестать смотреть телевизор. А тревожный запас продуктов надо иметь.  Пока вы съедите десять килограмм макароны,  они уже в четыре раза дороже станут.  Потому что агрессор сидят в Киеве,  в больших кабинетах
  • Вячеслав Ярема

    Полный бред.
  • Vita Maksimenko

    А хто і де мене чекає з тою валізою ?! Не пишіть

keyboard_arrow_up