У прозорих офісах, міськраді та на вокзалах Вінниці відтепер є дефібрилятори. Для чого вони?

У прозорих офісах, міськраді та на вокзалах Вінниці відтепер є дефібрилятори. Для чого вони?
  • У Вінниці проходить проєкт «АЗД рятує життя». У його рамках встановили шість автоматичних зовнішніх дефібриляторів у публічних місцях та навчили вінничан ними користуватися.
  • Проїхалися по місцях, де їх встановили. Показуємо вам, як дефібрилятори працюють, де вони знаходяться та чи вміють працівники ними користуватися.

Уявіть ситуацію, ви йдете Соборною і бачите, як чоловіку раптово стало погано і він втратив свідомість. Навколо нього проходить безліч людей, але більшість не зупиняється. А ті, хто таки сповільнюють крок, не знають, що робити і як допомогти. 

А ви, знаючи, що неподалік є дефібрилятор, який допоможе врятувати цього чоловіка, починаєте діяти. Хтось з присутніх викликає швидку, а ви, слідуючи інструкціям приладу, рятуєте життя. А потім, дочекавшись приїзду бригади медиків, відправляєте цього чоловіка у лікарню, стабілізувати стан.

А самі йдете далі по своїх справах, усвідомлюючи, що дали перехожому шанс на життя. Це все звучить чудово, правда? Але такі ситуації до старту проєкту «АЗД рятує життя» могли були лише в мріях. Тепер же це все буде реальністю. 

Відео дня

Насамперед пояснимо, що автоматичний зовнішній дефібрилятор (АЗД) — це невеликий пристрій, який подає електричний удар до серця людини, у котрої сталася раптова зупинка серця.

Зробити дефібриляцію цим приладом можуть всі, він оснащений штучним інтелектом. Ви вмикаєте його і АЗД голосно говорить, що вам покроково потрібно зробити. 

Стоять вони у холах в таких місцях, загалом їх шість: 

  • Залізничний вокзал
  • Центральний автовокзал
  • Західний автовокзал
  • Прозорий офіс на Соборній, 59
  • Прозорий офіс на проспекті Космонавтів, 30
  • Прозорий офіс на Замостянській, 7. 

— Чому ми вирішили встановлювати АЗД? Це історія всього мого життя, я 11 років маю стажу працівницею в бригаді екстреної медичної допомоги, і класно бути дуже обізнаною спеціалісткою, але не всі ж медики, — говорить координаторка проєкту Аліса Чорнокнижна.

— Багато було випадків, коли я приїжджала на виклик, але вже був втрачений час. І для того, щоб був ланцюг виживання кращий, і був більший шанс на порятунок, треба діяти одразу, — продовжує вона. — Дуже багато залежить від людей, які перші знаходяться на місці подій. На шляху до прибуття «швидкої» треба вже проводити рятівні дії. Тому встановлення АЗД таке важливе. 

Ми навідалися у чотири місця, де встановили дефібрилятори і дізналися, скільки працівників вмію них користуватися, чи вже АЗД ставали у пригоді та наскільки складно ним користуватися пересічній людині. 

Спершу ми поїхали у міську раду. Там у холі встановили АЗД, і навчили користуватися ним  працівників. Виглядає це, як невелика скляна коробка з віконечком у формі серця, дорогою до АЗД є вказівники. 

— На початку жовтня нам встановили АЗД, впродовж цього ж місяця наші працівники проходили навчання. Тепер майже 70% персоналу вміють ним користуватися, — говорить директорка Департаменту адміністративних послуг ВМР Ірина Копчук. — На щастя, жодного разу нам не довелося ним скористатися. Впродовж дня наші офіси відвідує близько 700-800 людей, тому дуже важливо, що у нас тепер є автоматичні дефібрилятори. 

Поки ми спілкувалися з держпрацівницею, до АЗД підійшла пенсіонерка, і почала розпитувати, що це таке. Каже, вона думає, що це дуже корисна ініціатива, адже погано може стати людині будь-коли. 

Далі ми поїхали на залізничний вокзал, де теж вже орієнтовно місяць тому встановили АЗД. Як тільки ви заходите у Центральний хол, праворуч можете його одразу ж побачити. Також до нього є вказівки, тому знайти АЗД не важко. 

На вокзалі теж навчили працівників користуватися дефібрилятором. Але найголовніше, що скористатися ним зможете і ви. Для цього не обов'язково проходити навчання, адже не даремно дефібрилятор називається автоматичним. Головне — не панікувати й уважно слухати вказівки штучного інтелекту. 

— Всі працівники, які залучені з пасажирами, вміють користуватися дефібрилятором, — говорить інженер-технолог залізничного вокзалу Вінниця Олександр Хом’як. — Були випадки, коли й з потягу телефонували начальники поїздів, що людині стало погано і була потрібна допомога. Раніше у нас був медпункт, але тепер його немає.

Наступне місце, де ще є АЗД, це прозорий офіс на Замостянській. Він там теж стоїть у холі, працівники муніципальної варти вміють ним користуватися. 

Остання локація, в яку ми завітали, Центральний автовокзал. Там АЗД стоїть біля камер схову. Вінничанин Денис, якого ми зустріли у приміщення вокзалу, каже, що радий таким дефібриляторам у публічних місцях. 

— У мене була така ситуація, коли людині просто переді мною ставало погано. Я просто викликав «швидку», але тих 10-15 хвилин, поки чекав на бригаду, можна було рятувати людину, — каже Денис. — Цей час дуже важливий, і дуже добре, що тепер є під рукою пристрій, який допомагатиме надавати допомогу. 

За словами заступниці начальника Центрального автовокзалу Алла Григоренко, з 26 працівників вокзалу навчання пройшли десять. Це диспетчери, касири, контролери, адміністрація. 

— Ще, на щастя, не доводилося нікого рятувати, — сказала Алла Григоренко. — Якщо до вас звернуться люди з будинків, які знаходяться біля вокзалу, то ми побіжимо і надамо допомогу. У районах нашої області більше ніде немає таких дефібриляторів. Хоча їхнє встановлення дуже важливе, на вокзалі бувають різні випадки. Зазвичай ми просто викликали «швидку» і зверталися до пасажирів, чи можуть вони надати допомогу. А тепер навчені й ми, та знаємо, що робити. 

Окрім автоматичного зовнішнього дефібрилятора, у цих місцях встановили публічні аптечки. Всередині там: плівка-клапан для штучного дихання, маска «First aid» для штучного дихання в окремому чохлі, ножиці із заокругленими краями для зрізування одягу (тактичні), еластичний бинт, нестерильний бинт для перев’язок, кровоспинний турнікет «Січ», одноразова бритва та гумові рукавички. За потреби ви можете ними скористатися.

Додамо, що Вінниці відтепер є на карті доступних дефібриляторів України. Переглянути можна ТУТ. 

Як користуватися приладом?

На пресконференції з нагоди старту проєкту журналістам показали, як користуватися зовнішнім автоматичним дефібрилятором. Ми ж коротко переповідаємо вам. 

Крок 1: Переконайтеся у власній безпеці та не панікуйте. 

Крок 2: Викликайте екстрену медичну допомогу або попросіть про це свідків. Якщо у натовпі хочете попросити когось викликати швидку, то звертайтеся до конкретної людини. До прикладу: «Дівчино у червоній куртці, викличте 103». Під час виклику надайте диспетчеру чітку адресу та інші деталі. 

Крок 3: Перевірте, чи постраждала людина реагує та дихає. Якщо ні, то покладіть людину на рівну поверхню горизонтально та оголіть грудну клітину. Розпочинайте натискання грудної клітки та штучне дихання. Останнє варто робити лише за наявності «маски-клапана», щоб впевнитися, що для вас це безпечно. 30 компресій та 2 вдихи. 

Крок 4: Продовжуйте робити компресії, а для пошуку дефібрилятора попросіть оточуючих допомогти. 

Крок 5: Коли АЗД принесли, візьміть прилад і розташуйте біля себе. Далі відкрийте та накладіть електроди так, як написано в інструкції. 

Крок 6: Увімкніть прилад і довіртеся його командам, які він видає чітко, голосно та українською мовою. 

Крок 7: Дочекайтеся приїзду лікарської бригади та після порятунку, відчуйте себе героєм. Детальніше про надання домедичної допомоги можете дізнатися ТУТ. 

Нагадаємо, що проєкт «АЗД рятує життя» реалізується Фондом громади «Подільська громада» спільно з Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міською радою і Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Його актуальність зумовлена однією з найпоширеніших причин передчасної смерті – смертність від неінфекційних причин (серцево-судинні захворювання, смерть від нещасних випадків). Проєкт фінансується Фондом Ч.С. Мотта в рамках Програми Місцевих рішень глобальних викликів, яку проводить Академія розвитку філантропії в Польщі.

Читайте також:

Чи зможете ви у разі необхідності надати першу допомогу? Пройдіть наш тест і дізнайтеся

Довіртесь штучному інтелекту та рятуйте життя. Де і навіщо у Вінниці встановлять дефібрилятори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up