Довіртесь штучному інтелекту та рятуйте життя. Де і навіщо у Вінниці встановлять дефібрилятори

Довіртесь штучному інтелекту та рятуйте життя. Де і навіщо у Вінниці встановлять  дефібрилятори
  • «Тобі під силу врятувати життя», — саме з таким гаслом стартував проєкт зі встановлення автоматичних зовнішніх дефібриляторів у публічних місцях. 
  • Розповідаємо, чому важливий цей проєкт та де встановлять прилади. А також розвінчуємо міфи про допомогу у разі зупинки серця та роботу дефібриляторів.

Уявіть ситуацію, ви йдете Соборною і бачите, як чоловіку раптово стало погано і він втратив свідомість. Навколо нього проходить безліч людей, але більшість не зупиняється. А ті, хто таки сповільнюють крок, не знають, що робити і як допомогти. 

А ви, знаючи, що неподалік є дефібрилятор, який допоможе врятувати цього чоловіка, починаєте діяти. Хтось з присутніх викликає швидку, а ви, слідуючи інструкціям приладу, рятуєте життя. А потім, дочекавшись приїзду бригади медиків, відправляєте цього чоловіка у лікарню, стабілізувати стан.

А самі йдете далі по своїх справах, усвідомлюючи, що дали перехожому шанс на життя. Це все звучить чудово, правда? Але такі ситуації до старту проєкту «АЗД рятує життя» могли були лише в мріях. Тепер же це все буде реальністю. 

Відео дня

Розповідаємо детальніше про закупівлю дефібриляторів, статистику серцево-судинних захворювань і те, як цим приладом користуватися. І, якщо ви ще досі думаєте, що не насмілитесь користуватися автоматичним дефібрилятором, то ми переконаємо вас у зворотному. Врешті-решт, не дарма ж він називається автоматичним. 

Де і коли будуть встановлені дефібрилятори? 

За словами ініціаторів проєкту, всі прилади вже закуплені і після 20 вересня розпочнеться процес встановлення їх на місця. Стоятимуть вони у холах в таких місцях, загалом їх шість: 

  • Залізничний вокзал
  • Центральний автовокзал
  • Західний автовокзал
  • Прозорий офіс на Соборній, 59
  • Прозорий офіс на проспекті Космонавтів, 30
  • Прозорий офіс на Брацлавській, 85. 

У кожному з цих приміщень 16 працівників навчать користуватися дефібрилятором. Тож, навіть, якщо перехожі не насміляться скористатися приладом, то це зможуть зробити працівники вокзалів та Прозорих офісів. За словами організаторів проєкту, обрали ці місця, бо у них найбільше скупчення людей. 

— Чому ми почали взагалі цим займатися? Бо 70% смертей щороку стається в Україні через серцево-судинні захворювання. І наскільки б швидка бригада оперативно не реагувала на виклики, ми розуміємо, що є відсоток випадків, коли потрібно діяти одразу. І автоматичний зовнішній дефібрилятор якраз може у цьому допомогти, — каже голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова. — Користуватися ним не важко, головне не боятися. Під силу врятувати життя кожному.

За словами Олени Данілової, встановлення дефібриляторів у публічних місцях — це не новинка. Каже, прилади встановлюються потроху в столиці, а в Європі це цілком розповсюджене явище. 

— Ми часто називаємо дефібрилятор аналогом вогнегасника. Він теж має стояти всюди, — каже Данілова. — Ми хочемо задати тренд, щоб й бізнес до цього теж долучався. 

За словами заступниці директора департаменту охорони здоров'я Світлана Стефанкової, перші хвилини після зупинки серця дуже важливі для збереження життя людини. У цьому якраз допомагає дефібриляція. 

— Ми дуже раді, що цей проєкт впроваджують у нашому місті. Це питання неодноразово підіймалося в країні. У країнах Європи чи США — це звична справа, що дефібрилятори стоять у публічних місцях, — розповідає Світлана Стефанкова. — У США є статистика, що 80% негоспітальних випадків смерті виникло вдома і близько 20% — на вулиці або в громадських місцях. При дослідженні 300 тисяч випадків раптової смерті в США визначили, що їх трапляється одна зупинка серця на тисячу в рік.

Як користуватися приладом?

На пресконференції з нагоди старту проєкту журналістам показали, як користуватися зовнішнім автоматичним дефібрилятором. Ми ж коротко переповідаємо вам. 

Крок 1: Переконайтеся у власній безпеці та не панікуйте. 

Крок 2: Викликайте екстрену медичну допомогу або попросіть про це свідків. Якщо у натовпі хочете попросити когось викликати швидку, то звертайтеся до конкретної людини. До прикладу: «Дівчино у червоній куртці, викличте 103». Під час виклику надайте диспетчеру чітку адресу та інші деталі. 

Крок 3: Перевірте, чи постраждала людина реагує та дихає. Якщо ні, то покладіть людину на рівну поверхню горизонтально та оголіть грудну клітину. Розпочинайте натискання грудної клітки та штучне дихання. Останнє варто робити лише за наявності «маски-клапана», щоб впевнитися, що для вас це безпечно. 30 компресій та 2 вдихи. 

Крок 4: Продовжуйте робити компресії, а для пошуку дефібрилятора попросіть оточуючих допомогти. 

Крок 5: Коли АЗД принесли, візьміть прилад і розташуйте біля себе. Далі відкрийте та накладіть електроди так, як написано в інструкції. 

Крок 6: Увімкніть прилад і довіртеся його командам, які він видає чітко, голосно та українською мовою. 

Крок 7: Дочекайтеся приїзду лікарської бригади та після порятунку, відчуйте себе героєм. Детальніше про надання домедичної допомоги можете дізнатися ТУТ. 

Також подивіться у відео, як це робили інструктори, показуючи процес порятунку на манекені. 

Чи можете ви нашкодити людині? 

— Нашкодити ви можете тільки, якщо впустите цей прилад людині на ногу. От тоді їй буде боляче, а користуючись ним за призначенням — у жодному разі, — каже координаторка проєкту. — Дефібрилятор на то й автоматичний, що визначає, чи потрібно людині давати електричний розряд. Якщо ви прикріпите його на здорову людину, то прилад нічого не зробить і просто скаже припинити надавати допомогу, адже у цьому немає потреби. І електричний розряд він не набере. 

За словами інструкторів, у разі зупинки серця реальну можливість вижити отримує людина, допомогу якій надали у перші хвилини. Кажуть, мертвому ви точно вже нічим не допоможете, а, якщо насмілитесь скористатися дефібрилятором, то врятуєте життя. 

— Статистика у США говорить, що є великий відсоток успішно реанімованих людей на вулиці саме за допомогою дефібриляторів, — розповідає Аліса Чорнокнижна. — В Україні, на жаль, такої статистики немає, адже таких приладів у публічних місцях встановлено зовсім не багато. 

Додамо, у місцях встановлення дефібриляторів також будуть усі необхідні засоби для надання домедичної допомоги: гумові рукавички, маски-клапани, джгути та медичні ножиці, щоб розрізати одяг на постраждалому за потреби.

Навчитися може кожен

У нашому місті можна буде безоплатно відвідати лекції з надання реанімації при зупинці серця. Проводити такі будуть на День міста впродовж цілого святкування, 11 вересня. 

Також проведуть 12 тренінгових навчань для майже 200 людей з користування автоматичними зовнішніми дефібриляторами та надання першої домедичної допомоги.

Детальнішу інформацію ви можете дізнатися, слідкуючи за сторінкою «Подільської громади» за ЦИМ посиланням. 

Проєкт реалізують Фонд громади «Подільська громада» спільно з Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міською радою і Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Його актуальність зумовлена однією з найпоширеніших причин передчасної смерті – смертність від неінфекційних причин (серцево-судинні захворювання, смерть від нещасних випадків).

Читайте також:

Вінницьких школярів навчатимуть надавати першу медичну допомогу та рятувати життя

На Вінниччині можуть посилити карантин. Область на порозі «жовтої» зони

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач97

    Хочу подякувати дівчатам, що на день міста проводили інструктаж, все чудово та доступно пояснили та показали, а також з радістью відповіли на всі питання!!!

keyboard_arrow_up