«Тобі під силу рятувати життя». Вінничани можуть навчитися надавати домедичну допомогу

«Тобі під силу рятувати життя». Вінничани можуть навчитися надавати домедичну допомогу
  • У нашому місті проходить проєкт «АЗД рятує життя». Мета якого — встановити у Вінниці автоматичні зовнішні дефібрилятори у публічних місцях та збільшити обізнаність людей про домедичну допомогу. 
  • Кожен з вас може прийти на тренінг з надання екстреної допомоги.

Дефібрилятори у публічних місцях потрібні для того, аби, у разі потреби, перехожі могли ефективно та швидко надати домедичну допомогу.

Вже зовсім скоро шість АЗД (автоматичних зовнішніх дефібриляторів) з’являться на залізничному вокзалі, двох автовокзалах — Центральному та Західному, а також у трьох «Прозорих офісах» (на вулиці Соборній, пр-ті Космонавтів та на вул. Замостянській).

Відео дня

У кожному з цих приміщень 16 працівників навчать користуватися дефібрилятором. Тож, навіть, якщо перехожі не насміляться скористатися приладом, то це зможуть зробити працівники вокзалів та Прозорих офісів. За словами організаторів проєкту, обрали ці місця, бо у них найбільше скупчення людей. 

«Дефібрилятор на сьогодні має бути таким же доступним у громадських місцях, як і вогнегасник. Але одна справа встановити такі прилади, а інша – навчити людей користуватися ними, — говорить голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова. — Проєкт «АЗД рятує життя» покликаний не лише закупити і розмістити дефібрилятори по місту, але й навчити людей на визначених локаціях працювати з ними»

Детальніше про проєкт можете прочитати у нашій публікації: 

Перші тренінги вже відбулися

Наразі навчання пройшли три групи з-поміж співробітників «Муніципальної варти» та «Прозорих офісів». Під час тренінгів вони опанували навички з оцінки стану постраждалої особи, навчилися, як діяти при масивних кровотечах та зупинці серця.

Навчилися, як правильно робити непрямий масаж серця, штучне дихання, а також користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором. 

Після завершення навчання вони отримали сертифікати з унікальним кодом учасника, чи учасниці. 

Загалом у рамках проєкту запланували 12 тренінгових навчань для майже 200 осіб з користування автоматичними зовнішніми дефібриляторами та надання першої домедичної допомоги. 

«Однак після Дня міста, на якому провели публічний майстер-клас, помічаємо неабияку зацікавленість з боку містян в отриманні навичків надання домедичної допомоги. Тому плануємо відзняти відеоролик з наочним використанням АЗД, який допоможе зрозуміти, як користуватися цим приладом, — каже голова ГО «Агенція екстреної медичної допомоги» Аліса Чорнокнижна». 

Пояснимо, що застосування дефібрилятора є абсолютно можливим навіть для випадкових свідків нещасного випадку. Прилад сам визначає стан, і, якщо він не підлягає дефібриляції, то розряд не здійснює. 

Такі дефібрилятори не дарма називаються автоматичними, адже вони оснащені голосовим і текстовим підказкам на всіх етапах порятунку, тому потрібно лише заспокоїтися і слідкувати вказівкам.  

«Буквально минулого тижня у Львові дівчата-студентки врятували життя пенсіонеру завдяки непрямому масажу серця. Вони не злякалися, а проявили сміливість і стали відомими на всю країну. Маю надію, що й у Вінниці кількість відповідальних городян/ок, які знатимуть, як надати людині першу домедичну допомогу, зростатиме. Від цього залежить наша з вами безпека, — додає Аліса Чорнокнижна».

Навчитися можете і ви

На часі, як кажуть організатори, проведення тренінгу для відкритої групи, куди мали можливість потрапити усі охочі вінничани за попередньою реєстрацією. Навчання відбудеться 30 вересня.

А представників громадських організацій Вінниці запрошують прийти 6 жовтня. Навчання проводять сертифіковані інструктори, лікарі з медицини невідкладних станів. Триває тренінг чотири години з однією перервою. 

Нагадаємо, що проєкт «АЗД рятує життя» реалізується Фондом громади «Подільська громада» спільно з Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міською радою і Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Його актуальність зумовлена однією з найпоширеніших причин передчасної смерті – смертність від неінфекційних причин (серцево-судинні захворювання, смерть від нещасних випадків). Проєкт фінансується Фондом Ч.С. Мотта в рамках Програми Місцевих рішень глобальних викликів, яку проводить Академія розвитку філантропії в Польщі.

Читайте також: 

Чи безпечно вибирати дешеві аналоги таблеток, або Як зекономити на лікуванні

Складаємо аптечку. У скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olena Danilova

    Дякуємо за інфо підсилення 🦄
  • Олеся Шуткевич

    Важлива і корисна справа!
  • Читач34

    доктора хауса пересмотрели. там все, начиная от аллергии и эболы до кровь-кишки-расп...ло лечат дефибрилятором.
  • Читач42

    сночало спасут а  потом скажуть  плоты.або сдохны. як  кажуть  деяки самкы.за спасибо мама папу не цилуе.

keyboard_arrow_up