Чи безпечно вибирати дешеві аналоги таблеток, або Як зекономити на лікуванні

Чи безпечно вибирати дешеві аналоги таблеток, або Як зекономити на лікуванні
  • Хворіти — дорого, і, мабуть, ніхто не скаже зворотне. Навіть, якщо ви просто десь промерзли на зупинці та трішки застудилися, то в аптеці вам можуть видати чек на кілька сотень. 
  • Чи можна зекономити на лікуванні простуди й не тільки? Якщо так, то як це зробити безпечно для здоров'я?

Нещодавно ми писали публікацію про те, у скільки обійдеться зібрати домашню аптечку. Ціни на майже кожен препарат у нашому списку — виросли у порівнянні з минулими роками.  

До прикладу, засіб від застуди фервекс нині коштує 160 гривень, і його ціна, у порівнянні з 2019-тим, підвищилася на 25 гривень. Часто застуда супроводжується ще й нежитю, і за популярний нокспрей доведеться віддати 60 гривень. 

Тож, тільки за два цих препарати та парацетамол (8 гривень) ви віддасте 230 гривень зі свого гаманця. 

Відео дня

Варто враховувати ще й те, що ціни на одні й ті ж препарати у різних аптеках — відрізняються. А розрекламовані ліки, як сказали нам у кількох аптеках, користуються найбільшою популярністю серед містян. Особливо, якщо останні не зверталися до лікаря, і призначити самолікування, або довірилися «вподобанням» аптекаря. 

А ми ж наголошуємо, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я! Тому, завжди звертайтеся до медиків за призначенням лікування. 

Чи завжди дорого означає якісно?

Найлегший та найочевидніший спосіб зменшити суму в чеку за ліки — купувати препарати вітчизняних виробників. Тобто, шукати дешевші аналоги. Але чи ефективні вони? Про це дізналися у медиків. 

— Теоретично немає значення, як називається препарат, а має значення молекула, яка працює. Проте, знаю з практичного досвіду, має велике значення виробник. Не завжди аналог гірший за оригінальний препарат, і навпаки. Буває по-різному, — коментує вінницька сімейна лікарка Катерина Семенюк.

— Бувають хороші наші вітчизняні виробники, які дотримуються якості виробництва та всіх технічних правил. Інші таблетки з тією ж молекулою, що призначив вам лікар, можна в принципі підбирати у аптеці. Але питання в тому, наскільки та діюча молекула буде очищена і якісна. Адже саме в залежності від цього і формується ціна ліків, — продовжує фахівчиня.

За словами сімейної лікарки, якщо медик вам назначив препарати, то вже потім самостійно міняти їх не можна. Бо лікар відповідає за призначення та результати лікування. 

— Якщо у таблетці та сама діюча речовина, то можна брати аналог. Але потрібно радитися з лікарем, питаючи, який хороший виробник. Буває найдорожчий препарат фальсифікують, а потім я назначаю дешевший аналог і він працює краще, — каже Катерина Семенюк. — Я завжди рекомендую вибирати за таким принципом: не найдешевше, і не найдорожче. Питати у лікаря щось середнє за вартістю від хорошого виробника, і з правильною діючою речовиною. 

Розібратися у темі нам також допоміг асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені Богомольця Євген Дьомін. Він говорить, що технічно, лікарі мають приписувати точну дозу діючої речовини, без зазначення конкретної торгової назви, а пацієнт може вибрати форму препарату серед доступних на ринку.

— Побутує думка професійної спільноти, що аналоги можуть бути недостатньо ефективними. Зокрема це стосується антибіотиків, оскільки антибіотики низької якості можуть бути не тільки недостатньо ефективними, а й сприяти зростанню стійкості штаму збудників інфекції до дії препаратів, — коментує лікар. — Через складність виробничого процесу повністю відтворити оригінальну якість за низькою ціною може бути складно. Тому у випадках важких інфекцій слід надавати перевагу оригінальним препаратам. 

Які існують аналоги найпопулярнішим препаратам?

Шукати аналоги можна за допомогою додатку від МОЗ «ЛікиКонтроль». Цей простий у використанні сервіс розробили насамперед для того, щоб людина могла за кілька секунд перевірити ліки, убезпечивши себе від підробок лікарських засобів.

Але також у застосунку є функція пошуку аналогів. Діє він по тим виробникам і країнам, яким можна довіряти. З пошуку виключені компоненти-алергени. Детальніше про застосунок можна прочитати на сайті МОЗ.

Тож, склали для вас перелік ліків проти різних недуг із їхніми аналогами. Ми промоніторили ціни на ці препарати у трьох аптеках Вінниці. Показуємо, скільки коштують аналоги з аналогічною діючою речовиною, у порівнянні з розрекламованими препаратами. Ціни вказуємо середні з трьох аптек.

Читайте також:

Складаємо аптечку. У скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них

«Раніше хірурги тренувалися на… свинях». Першу операцію в наметі виконав вінничанин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Іван Баліцький

    Ага , короновак дешевше за файзер і шо?
  • Svitlana Dmitrivna

    Якщо заболить тебе чи голова чи будь що і звернутися по дорозі в будь яку аптеку ,то ніхто безкоштовно не дасть і таблеточку. А вакцина у нас безкоштовно і в добровільно примусовому порядку. То задумайтеся люди. Не тільки дешева вакцина але щей безкоштовна.
  • Олеся Кузнецова

    Да 260гр если ты заболел то надо оставить в аптеке тысячу,а то и больше
  • Владимир Пронин

    Нічого нетреба дізнаватись у медиків. Любий хронічно больной і так вам скаже, що  імпортні ліки краще вітчизняних.

keyboard_arrow_up