За 17 тисяч боргу залишили без грошей на існування. Чи законно блокувати зарплатну картку?

За 17 тисяч боргу залишили без грошей на існування. Чи законно блокувати зарплатну картку?
«З мене зробили злісного неплатника. Але всюди, де я працював, платили мінімалку, на яку я ледве виживав», — каже Віктор Татарчук
  • Віктор Татарчук роками не платив за комуналку, а днями заблокували його картку, на яку нараховували зарплату. Відтак, він залишився без засобів для існування.
  • Чоловік звертався в різні інстанції, в тому числі до адвокатів, але всі розводять руками. Чому так? І чи законно блокувати картку, на яку нараховують зарплату чи пенсію?

Віктору 43 роки, він живе у Вінниці та донедавна працював вантажником на одному зі складів. І цей рік в нього розпочався з «чорної смуги»: з роботи звільнили, і  нещодавно ще й заблокували банківську картку, де у чоловіка були всі кошти.

«Нічим не можемо допомогти»

— Прийшов у магазин купити продукти. Розраховуюсь. А на терміналі пише, що моя картка заблокована, — говорив Татарчук. — Дзвоню в банк, щоб розібратись в чому справа. Мені у відповідь: ваша картка заблокована через комунальні борги, на підставі звернення державної виконавчої служби.

Те, що він залишився без засобів для існування — не стало причиною для розблокування рахунку. Мовляв, йдіть до державної виконавчої служби з випискою, що це зарплатна картка. І, можливо, скасують арешт, сказали вінничанину банківські співробітники.

Відео дня

— У ДВС (виконавча служба - авт.) я все це пояснював керівниці відділу Надії Бондар. Говорив, що зарплатну картку блокувати незаконно. Хотів показати виписку по банківській картці. А вона навіть не стала її дивитись і каже, — «це ваші проблеми» і «раніше треба було звертатись», — казав Віктор Татарчук.

Там же Віктору роздрукували копію виконавчого листа. Картку заблокували за 17 тисяч гривень боргу по централізованому опаленню і гарячій воді.

— Рішення суду було схвалене ще у 2020 році. А я про нього дізнався тільки зараз, — продовжив розповідь Віктор. — І цей борг стягують з моїх батьків, які кілька років тому померли й у квартирі не прописані. Але суд вирішив «солідарно» стягувати комунальний борг з мене, сестри та моїх померлих батьків.

Адвокатка, до якої звертався чоловік, також не змогла нічим допомогти. Принаймні, безоплатно.

— За гроші вона готова і позов подати, і захищати мене у суді. А безоплатно допомогти не може, — сказав Татарчук.

Субсидію не дають: сестра за кордоном

Отож, з виконавчого листа бачимо, що борги по комуналці утворились раніше. Чому ж вінничанин роками не сплачував за опалення і гарячу воду? І якщо в нього була матеріальна скрута, то чому не звертався за субсидією?

— Всюди, де я працював, давали мінімальну зарплату. Тарифи, самі знаєте які. Тому мені не було з чого платити за комуналку трикімнатної квартири, — відповідав Віктор Татарчук. —  А субсидію не дають: мій дохід виявляється зависоким і плюс, сестра у квартирі прописана, але проживає за кордоном.

У руках Віктора Татарчука копія трудового договору з попередньої роботи. Каже, що всюди, де працював йому платили зарплату на рівні мінімалки, якої ледве вистачало на життя

Чоловік говорив, що тепловики повідомляли його про заборгованість. Але реструктуризацію (виплату боргу частинами за графіком - авт.) не пропонували, і про те, що подають до суду — теж не сказали.

— Коли я працював на попередній роботі, то з мене щомісячно стягували гроші з зарплати за ці комунальні борги. А коли звільнили, то заарештували рахунок. За 17 тисяч боргу все заблокували, — сказав Віктор.

Наче коло, яке неможливо розірвати

Його обурює те, що з нього зробили «злісного неплатника» комуналки. Але, як пояснив вінничанин, йому просто не було з чого платити.

— Я ледве виживав на мінімалку. А мені кажуть: йдіть на дві-три роботи. Та я не можу по стану здоров'я працювати на двох-трьох роботах! — говорив Татарчук. — До кінця грудня минулого року я працював вантажником. Звільнили, бо захворів на пневмонію і два тижні не був на роботі. Сказали, що це дуже довго і такі люди їм не потрібні. Наразі я безробітний і, фактично, мені немає за що жити.

— А за які гроші ви зараз живете? — спитав журналіст.

— Мені допомогла незнайома людина. Я написав прохання про допомогу в соцмережах, і мені прислала гроші «Укрпоштою» незнайома людина, — відповів Віктор Татарчук.

Єдиний вихід — оскаржувати рішення виконавців через суд. Але і тут для нього перепона: йому треба одразу заплатити судовий збір.

— Це якесь зачароване коло! Я хочу скасувати арешт карти, щоб вільно розпоряджатись коштами. Але щоб це зробити, мені треба заплатити судовий збір грошима, яких у мене немає. Можливо, хоча б розголос мені допоможе? — завершив свою розповідь вінничанин.

Перед судом варто подати заяву про скасування арешту

Виконавці у своїй роботі керуються Законом України від 2 червня 2016 № 1404-VIII «Про виконавче провадження». У ньому зазначено, що їм дозволено арештовувати зарплатні та пенсійні картки, які в розумінні закону «не є рахунками зі спецрежимом використання».

— Рахунок, який відкривається у банках, у тому числі й для зарахування зарплати чи пенсії, як правило, є звичайним поточним рахунком. Тобто це рахунок фізичної особи для власних потреб, на нього можуть зараховуватися будь-які кошти, а не тільки кошти цільового призначення, — роз’яснив заступник директора вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Левицький.

— Що в таких ситуаціях можна зробити? — питав журналіст.

— Вам необхідно звернутись до органів виконавчої служби з письмовою заявою і надати документальне підтвердження того, що ваш поточний рахунок використовується виключно для зарахування цільових виплат, —  каже Левицький. — Це може бути довідка бухгалтерії з місця роботи, пенсійного фонду тощо. Державний чи приватний виконавець розгляне заяву та прийме рішення: або відмовить, або скасує арешт.

Якщо ж після цього виконавець не знімає арешт з коштів — ви можете звернутись до суду.

— Практика показує, що суди скасовують арешти банківських рахунків, — додав юрист.

У центрі безоплатної вторинної допомоги вам можуть допомогти скласти позовну заяву, роз’яснити нюанси законодавства та готові надати захист у суді.

Центр знаходиться за адресою: вулиця Порика, 29, місто Вінниця, індекс 21021. Телефон: (0432) 56-01-80; електронна пошта: [email protected]

 

Читайте також:

«Нам урізають виплати, самі жирують». Скандальна анонімка від працівників другого пологового

Скандал серед офіцерів елітної частини. Чому капітан подає до суду на командира полковника?

Штрафи за парковку. Як водії оскаржують покарання у вінницьких судах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (102)
  • Zesraka Zelena

    все сдали все продали ввели  цифровую  слежку.дия и прочее в  2016 байден  звонил  гетьману просил  поднять  тарифы  в 100 раз ради сыночка  чтобы тот с  олигархами имел гешефт.а сег.они нас  зовут в тероборону.а фигвам.за кого  идти ? .гетьман поднял потому что сынок  байдена наркоман и педофил получал  с буризмы компании  олигарха злочевского 50 тыс.долл. в мес.с  людей сделали фин рабов ,я почитал  тут ниже  и офигел есть рагули кот.поддерживают эти методы.да вы  выродки.еще и про  людяность пишут.как можно выжить при зп 7500 и платить 3500 комуналку.и главное все  эти деньги  идут в офшоры.тут ниже приводят пример "бабушек" так  бабушки  ходят оборванные и скупают просрочку  у них  не жизнь а мучение  так вы чтоже  мрозоты всем так предлагаете  жить в мучении но  заплатить.да уж у вас скотская  иделогия.истинных  иропейцив.но скоро  народ к стенке  прижмет  эту сволочь которая издевалась с народа.вы  рагули прежде когото винить на себя см.не все по польшпм посбегали как крысы. и оттуда  шлют на комуналку..и не все на откатах  сидят как вы.
  • Ярослава Анатоліївна

    Перестати користуватись картками.
  • Ирина Ирина

    Кто сочиняет такие драконовские тарифы, сколько платили за коммунальные в СССР это были 5 процентов от дохода т.е. от заработной платы, откуда беруться драконовские тарифы?????
  • Людмила Зайцева

    Вже і не раз було,одні оплачують комунальні послуги а хто не оплачує, їм ще й списують ,можливо і тому у нас така заборгованість,треба шукати вихід по іншому

keyboard_arrow_up