Скандал серед офіцерів елітної частини. Чому капітан подає до суду на командира полковника?

Скандал серед офіцерів елітної частини. Чому капітан подає до суду на командира полковника?
Командир частини полковник Липовий каже, що до них офіцер Присяжнюк прийшов з попереднього місця служби з 26 стягненнями!
  • Офіцер у званні капітана повідомив про звернення до суду з позовною заявою до командира частини.
  • Його позбавили зброї.
  • Аргументи сторін вислухав журналіст 20minut.ua.

Ця військова частина особлива. Ще донедавна підпорядковувалася безпосередньо Генштабу Збройних сил України. Нині це структура Командування Повітряних сил (ПС).У цій частині служать переважно офіцери. Строковиків не призивають. І раптом скандал…

«Нікуди звідси не піду, боротимуся до кінця»

Капітан Сергій Присяжнюк заявив, що піде до суду з позовом до командира частини. На його думку, полковник Валерій Липовий з упередженням ставиться до нього. Хоча капітан в армії не новачок — професійний військовий, закінчив Харківський національний університет Повітряних сил, виконував завдання в АТО/ООС.

Нині офіцер знаходиться на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі, що на вулиці Коріатовичів. Журналіст спілкувався з ним по телефону. Запитав, чи уже подав заяву до суду і кого стосуватиметься позов — командира частини, чи загалом командування?

Відео дня

— Поки що заяву не подавав, — відповів Присяжнюк. — Кого вона стосуватиметься, чи командира, чи командування, сказати не можу, бо це розмова по телефону, не знаю, з ким саме розмовляю.

Прошу співрозмовника уточнити, в чому саме його звинувачує командир.

— Якби ж то я знав, — відповідає він. — Якби мені сказали причину, я б не робив цього всього (очевидно, мова йде про судовий позов – авт.).

Надалі у розмові офіцер трохи здивував такими фразами: «Якщо їм не подобаються мої вуха, чи зачіска не така, чи дивлюся якось не так…».

— А до чого тут вуха, чи зачіска? — уточнюю у співрозмовника.

— Ну, це так я говорю, по-простому, — відповідає співрозмовник. — Хоча б причину сказали, чим я їм не подобаюся.

Цікавлюся, чи звертався капітан зі скаргою до керівництва Командування ПС. Каже, звертався, але ніяких результатів.

— Я буду йти до кінця і нікуди з цієї частини не перейду на службу, як це мене намагаються перевести, — пояснює офіцер.

У Присяжнюка троє малолітніх дітей. Йому треба утримувати сім’ю. Але ситуація на службі склалася непроста. Командир частини полковник Липовий наприкінці минулого року зробив подання на Командувача ПС про те, що капітан не відповідає займаній посаді, тому доцільно буде призначити на нижчу посаду. Командувач затвердив таке рішення. Офіцеру запропонували на вибір три місця для подальшого проходження служби: у Гавришівці, Мелітополі і Дніпрі.

— Нікуди я не збираюся переходи, — каже офіцер Присяжнюк. — Буду й далі служити там, де служу нині. Буду боротися за це до кінця.

26 стягнень на попередній службі

У військовій частині з журналістом погодилися спілкуватися командир частини полковник Валерій Липовий, його заступник полковник Валерій Кордонський, а також безпосередній керівник капітана — підполковник Юрій Бовгиря.

Командир Липовий служить у частині менше року. Саме стільки часу знає капітана Присяжнюка. Полковник Кордонський знайомий з ним раніше, з 2018-го, тоді Присяжнюка перевели у їхню частину. Кордонському більше доводилося спілкуватися з ним, коли виконував обов’язки командира.

Офіцери кажуть, їм неприємно говорити про «розбірки», але не вони винесли за межі частини скандал. Зробив це капітан. Тим самим — дав підстави поширити про нього інформацію, яка дотепер була відома тільки у частині. Щоправда, не лише у їхній.

На столі у співрозмовників дві папки з документами. Показують одну з них. У ній характеристика, з якою Присяжнюк прийшов до них з Гавришівської бригади. 26 дисциплінарних стягнень нарахували військові нарахували. Саме стільки їх «заслужив» у Гавришівці Присяжнюк.

— Сувора догана, ще одна сувора догана, загалом три суворі догани, — читає полковник Кордонський. — Догани за не виконання поставленого завдання, за систематичне порушення розпорядку дня. Ось наказ про попередження про неповну службову відповідність. Він датований 28 червня 2014 року. У 2015 році ще один наказ із записом: займаній посаді не відповідає.

— Чому не перемістили на нижчу посаду? — перепитує Кордонський. — Мабуть, нижчої вже не було. Треба було звільняти.

— Як же тоді сталося, що замість нижчої посади отримав підвищення по службі і потрапив до елітної частини?

— От і ми дивуємося з цього, — каже полковник Кордонський. — Але це питання не до нас, не ми його призначали, бо це не наша компетенція. У той час нашу частину очолював інший командир. Він приймав на службу офіцера зі «шлейфом» стягнень, з висновками про службову невідповідність і пропозицією перевести на нижчу посаду. Насправді призначили на вищу, на якій він отримав звання капітана.

На новому місці служби в офіцера додалося нових стягнень — за те ж саме, що і в попередній військовій частині: невиконання наказів командира, порушення дисципліни… Та й у навчанні у нього прогалини.

Одна «двійка», друга «двійка»...

Підполковник Бовгиря розповів про минулорічні збори оперативних чергових та їхніх помічників. Тривали вони упродовж двох днів, 21-22 грудня, у Командуванні ПС Бовгиря є безпосереднім керівником у капітана.

Підполковник каже, що після завершення навчань офіцери складали іспити. За його словами, капітан Присяжнюк єдиний з шести офіцерів частини, хто не склав іспити. Через це не отримав допуск до несення чергувань. Через тиждень комісія надала йому можливість повторно скласти іспити. Але результат був такий само, як і перший раз. В графі оцінок проти прізвища капітана комісія знову проставила «двійку».

— Кого у цьому випадку може звинувачувати капітан? — запитує підполковник. — Може, начальників підрозділів Командування ПС, які проводили навчання? Навіть на збори капітан дозволяв собі запізнюватися, на що отримував зауваження.

До речі, так само незадовільно оцінили капітана торік на заняттях з трьох дисциплін. Контрольні заняття за підсумками року відбувалися у військовій частині.  

— По-людськи розмовляв з ним, — По-людськи розмовляв. Нагадував, йому його ж слова, що має троє дітей, треба утримувати сім’ю, просив змінити ставлення до служби. Щоб взявся за голову, як кажуть в народі, але… Ставлення до служби, до військової дисципліни не змінив. Це ж не тільки моя думка.

Сам обрав Гавришівку

Пропозицію про переведення капітана Присяжнюка на нижчу посаду командир частини полковник Липовий подав Командуванню Повітряних сил наприкінці минулого року. 28 грудня 2021 року Командувач затвердив висновки командира про те, що капітан не відповідає займаній посаді, і його доцільно призначити на нижчу посаду з урахуванням професійних, ділових та моральних якостей.

У цей день до капітана довели рішення Командувача. Офіцер розписався, що ознайомився з документом. Як пояснили співрозмовники, після цього у нього було право оскаржити рішення.

— На оскарження надається місяць часу, — каже полковник Липовий. — Але  він так і не звертався у Військову службу правопорядку, військову прокуратуру, до старшого начальника у штаб Командування Повітряних сил. Тобто рішення не було оскаржене.

Командири частини звернулися до Командування ПС з проханням надати перелік посад, які можна запропонувати капітану. Нижчих по службі посад. Йому запропонували посади у трьох місцях: Гавришівці, Мелітополі і Дніпрі. Він вибрав службу у підрозділі в Гавришівці. Написав власною рукою, що обирає службу у цій військовій частині. Розписався своєю рукою.

Як стверджує командир частини, документи на призначення капітана на нову посаду нині знаходяться у штабі Командування ПС.  

Другий місяць капітан Присяжнюк не заступає у добовий наряд, бо не отримує  зброю. Наказ про заборону заступати на службу зі зброєю видав командир частини. Каже, є для цього підстави.

 

Читайте також:

У Жмеринці створять добровольчий загін тероборони. Виділяють мільйон гривень

Буде новий судовий розгляд. Дрифтера з Молдови залишили під вартою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач45

    Через таких от "фахівців" командування вимушене купу часу та енергії витрачати на те щоби висвітлена була дійсно правда, а не бруд який вилив систематичний порушник військової дисципліни. Командира знає весь гарнізон як професіонала своєї справи та дуже порядну людину. Особисто маю честь бути знайомим.
  • Людмила Альбертович

    Через вашу авторизацію у вас дуже " багато " читачів
  • Андрей Зеленый

    Этот герой всегда был головной болью всех командиров. Я бы его протестировал в Ющенко. То, что он творил, когда мы служили в одной части, нормальный человек не способен совершить. Удивительно, как его до сих пор в армии держат. Сочуствую новому командиру.
  • Анатолий Нечипуришин

    Плохо знает устав. Первый пункт устава гласит: командир всегда прав. Второй пункт устава гласит: если командир не прав, смотри пункт первый.

    Alex Peliustka reply Анатолий Нечипуришин

    Анатолий Нечипуришин , это не помогло во время Нюрнбергского процесса.

keyboard_arrow_up