Штрафи за парковку. Як водії оскаржують покарання у вінницьких судах

Штрафи за парковку. Як водії оскаржують покарання у вінницьких судах
  • 340 або 680 гривень — така сума штрафу за порушення правил паркування. Однак не всі у Вінниці погоджуються платити. 
  • Якщо водії вважають, що покарання отримали незаконно, то йдуть відстоювати свої права в суді. То за яких причин звільняють від штрафів?

Майже 33 тисячі штрафів за минулий рік отримали водії-порушники правил паркування. Вони поповнили міську скарбницю на понад 11 мільйонів гривень. 

Оскаржують штрафи в судах тільки одиниці. Наприклад, за 2020 рік були скасовані тільки 26 постанов.

Якщо ви водій і отримували штраф за парковку, то пройдіть, будь ласка, наше опитування у кінці цієї статті.

Відео дня

Знак дозволяє, ПДР забороняють

Сьомий апеляційний адмінсуд скасував штраф вінничанину Віталію Дужаку. З матеріалів справи №127/24209/21 зрозуміли, в чому суть.

Віталій припаркував авто поблизу будинку на Соборній, 71. Інспекторка з паркування Анастасія Войцих зафіксувала, що автомобіль стояв за 71 сантиметр до пішохідного переходу, при нормі не менше 10 метрів. За порушення призначила штраф 680 грн (прим. — за частиною 3 статті 122 Адмінкодексу).

Чоловік з покаранням не погодився і звернувся до суду. Свій позов пояснив тим, що припаркувався у зоні дії дорожнього знаку 5.39 «Зона стоянки», який прямо дозволяв стоянку транспортного засобу біля будинку №71 на Соборній.

Перша інстанція залишила покарання в силі. Апеляція стягнення скасувала, бо якщо існує невідповідність між дорожнім знаком і пунктом правил ПДР, то вина з цього покладається на органи влади, і аж ніяк не на «порушника». 

Тому суд звільнив Віталія Дужака від покарання. І постановив, що має платити Вінницька міська рада — 1 тисячу 181 гривні як судовий збір.

Фото з facebook-сторінки Віталія Дужака

«Ця справа є прецедентною! Знаю, що сотні таких справ були програні водіями в суді, а тисячі людей навіть не подавали до суду. Кожен, хто буде відстоювати свої законні права, тепер може користуватися посиланням на цю справу», — підсумував на своїй facebook-сторінці Віталій Дужак.

Які успіхи в інших водіїв

Через дві інстанції суду, як і Віталій, пройшли ще як мінімум 30 справ, які розглядали з 2020 по 2022 рік. Про це дізнались з судового реєстру. 

При цьому позивачами були і водії, і чиновники міськради. Якщо перші намагалися скасувати штраф, то другі — зберегти чинність покарання.

Знову, «суперечка» між знаками та правилами ПДР, відбулась у практиці інспекторки Анастасії Войцих. 

З тексту справи №127/24233/20 читаємо, що на водія Ssang Yong наклали штраф 255 грн за парковку на Соборній, 64, у зоні дії знака 3.34 «Зупинка заборонена».

Чоловік не погодився зі штрафом, пішов до суду. Свій позов він обґрунтував тим, що є людиною з інвалідністю. А під знаком «Зупинка заборонена» був ще один 7.18 «Крім осіб з інвалідністю», що, власне, і дозволяє йому паркування.

Суд першої інстанції скасував штраф. Апеляція повернула покарання для водія. Причина — у момент скоєння правопорушення на авто не було розпізнавального знаку «Водій з інвалідністю».

Запаркована Соборна, поблизу МакДональдса / фото з архіву «20хвилин»

Інспектор Антон Іщук не зміг в апеляційному суді відстояти штраф для порушника правил дорожнього руху. Про суть дізналися з тексту справи № 127/14253/21.

Водій поставив авто по вулиці Симона Петлюри, 32, де відстань між суцільною лінією розмітки та розділювальною смугою складала менше ніж три метри. За таке порушення ПДР передбачено 680 грн штрафу (прим. — за частиною 3 статті 122 КУпАП).

Водій з порушенням не погодився. Бо інспектор з паркування відміряв відстань від зруйнованих країв проїзної частини, що ставить під сумнів об’єктивність доказів порушення. 

Судді додали, що «адмінвідповідальність настає лише у випадку створення водієм перешкоди дорожньому руху або загрози безпеці руху». А такого не було. Тому два суди стали на бік водія й скасували штраф.

Ряд авто на Соборній поставили під знаком «Зупинка заборонена» / Фото з архіву «20хвилин»

У іншій справі судді визнали правоту інспектора Іщука. З тексту постанови суду № 295/6433/21 читаємо, що водій припаркував свій BMW біля будинку №13 по Артинова, на відстані менше ніж 10 метрів від виїзду з прилеглої території. Це порушення пункту 15.9 (и) ПДР, за що отримав штраф 510 грн (частина 3 статті 122 Адмінкодексу).

Суд першої інстанції скасував покарання для водія. Оскільки місце, де припаркували BMW, «не є прилеглою територією та не містить наскрізного проїзду, а лише призначений для в`їзду до дворів». Також, на переконання суду, відповідач не довів те, що водій зупинився саме на виїзді з прилеглої території. 

Але апеляція скасувала це рішення і підтвердила факт порушення: автомобіль був припаркований за 1 метр 61 сантиметр від виїзду з прилеглої території, що підтверджено заміром такої відстані. Паркування відбулося з порушенням пункту 15.9 (и) ПДР. Водію все ж довелось заплатити штраф.

«Дали штраф, але за кермом був не я»

Як мінімум в трьох випадках, водії намагалися скасувати накладені на них штрафи за парковку через те, що не вони були за кермом авто, на момент скоєння порушення.

  1. Водій припаркував BMW на вулиці Артинова, 4, менше, ніж за 10 метрів до пішохідного переходу. Водій стверджував, що це була аварійна зупинка через несправність авто. Але інспектор склав постанову про порушення пункту 15.9 «г» ПДР. Штраф 510 грн надійшов власниці авто (справа № 127/5594/21).
  2. Водійка припаркувала Opel на Артинова, неподалік від міського суду, на місці, де немає місця для паркування. Штраф 510 грн отримав чоловік, власник авто (справа № 128/2713/20)
  3. Водій припаркував Toyota на Соборній, 92, в зоні дії знаку 3.34 «Зупинка заборонена». Повідомлення про штраф 255 грн отримала замовним листом власниця авто, яка на той момент не була за кермом (№ 127/224/21)

У кожному з цих випадків суд підтверджує правомірність штрафів. Звільняються від покарання люди:

  • які не були власниками авто на момент скоєння порушення / чиї номерні знаки використовуються протиправно (прим. — потрібно документальне підтвердження)
  • якщо людина, яка фактично керувала транспортом і вчинила адмінпорушення, особисто звернулася до відділу з паркування, із заявою про визнання правопорушення; надання згоди на притягнення до відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату штрафу.

У кожній з цих історій такого не відбулося. Отже, штрафи на власників авто, які не були за кермом, залишили чинними.

Підсумки

Решта апеляційних справ так чи інакше про паркування на відстані за менше ніж 10 метрів від виїзду з прилеглих територій та пішохідних переходів. Але, в підсумку, зрозуміло одне: є потреба у впорядкуванні дорожніх знаків на Соборній.

  1. 26 листопада 2020 року суд скасував штраф для водія з інвалідністю, який припаркувався на Соборній, на місці для людей з інвалідністю (біля Вінницької міської аптеки). Хоча на цю ділянку дороги розповсюджується зона дія знаку 3.34 «Зупинка заборонена».
  2. 12 січня 2022 року суд скасував штраф для водія, який припаркувався на Соборній, менше ніж за метр від пішохідного переходу. Але паркування тут було дозволене, через знак 5.39 «Зона стоянки».

Як бачимо, між цими судами минуло понад рік, а проблема «знаки — паркомісця» на Соборній, так і не вирішена.

Опитування

Чому вирішили не оскаржувати штраф в суді?

Раніше, нагадаємо, ми розказали, що перед Староміським мостом перебудують перехрестя. Вартість робіт — 13,6 млн грн

 

Читайте також:

Платні парковки зроблять на десяти вулицях Вінниці. Де саме і як скоро?

Де у Вінниці встановлені камери автофіксації порушень, через які штрафують водіїв?

Клумбу на Привокзальній вінничанин хоче зробити колом. Подав на міську раду до суду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег Каськов

    А скільки їх сплатили?
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Next

    Для того щоб когось штрафувати за порушення ПДР, в першу чергу САМОМУ потрібно знати ті ПДР, чого немає у тих хто виносить ті горе-штрафи під керівництвом Богуславського  Вікторовича.

keyboard_arrow_up