Майже 33 тисячі штрафів виписали за стоянку. А скільки зробили нових парковок у Вінниці?

Майже 33 тисячі штрафів виписали за стоянку. А скільки зробили нових парковок у Вінниці?
Гроші зі штрафів за неправильну парковку будуть йти на розбудову мережі стоянок, — неодноразово зазначали у міськраді. Наступним етапом розвитку сфери паркування має стати запровадження платних стоянок у місті / Фото з архіву «20хвилин»
  • Понад 11 млн грн до міської скарбниці заплатили водії за порушення правил паркування.
  • Власникам 181 авто довелося забрати свої машини зі штрафмайданчика.
  • Отож, штрафів чимало, а скільки ж створили нових парковок за минулий рік?

На сесію міськради хочуть винести проект рішення «Про хід виконання програми розвитку сфери паркування на 2019-2021 роки». У документі — звіт паркувальників за 2021 рік. Виписали найцікавіше з доповіді.

20 евакуацій на місяць

Один муніципальний евакуатор забрав на штрафмайданчик 181 авто за дев’ять місяців. А мало б бути вдвічі більше машин: інспектори з паркування склали 393 акти про тимчасове затримання авто за той же проміжок часу.

Причина відмінності у двох цифрах в тому, що водії забирають свої машини раніше, ніж їх встигають завантажити на платформу евакуатора. Мовляв, якщо водій встиг прийти до евакуації, то авто не блокують, пояснював керівник відділу паркування міськради Геннадій Богуславський.

Відео дня

І ще раз — 181 евакуйованих авто за дев’ять місяців, або ж в середньому 20 машин на місяць. Ці результати не дивують, але, нагадаємо, за перші два місяці роботи евакуатор забрав тільки дві машини. Так на початку працював Ford Trucks 2533, який коштував громаді 3 мільйони 411 тисяч бюджетних гривень.

Виписали штрафів на 16 мільйонів

У травні 2020-го року муніципальна служба — інспектори з паркування — почали штрафувати.

Фахівець на місці оцінює, чи порушив водій правила стоянки та зупинки. На планшет фотографує авто з кількох ракурсів, записує дані про машину і друкує «чек», в якому є інформація про порушення та реквізити для сплати стягнення.

Складати повідомлення про штраф інспектори можуть і без присутності водія, це дозволив законодавець. І з 1 січня по 31 грудня інспектори з паркування виявили аж 32 тисячі 904 правопорушень. Загальна сума штрафів — 16 млн 614 тис. 950 грн. З них сплачено — 11 млн 646 тис. 592 грн.

Деякі штрафи водії оскаржують в судах, але більшість автовласників сплачують штраф протягом пільгового періоду — протягом 10 днів можна оплатити 50% від суми покарання. Про це ми дізналися під час підбиття підсумків роботи служби 2020 року, і така тенденція не змінилася протягом 2021-го.

Нові парковки роблять, але їх все одно мало

«Зробіть парковки, а потім штрафуйте», — такі заклики до влади часто звучали від вінницьких водіїв. То як справи з новими паркомісцями?

На кінець 2021 року в місті є 9 тисяч 638 місць для зупинки та стоянки транспорту. За пропозиціями фахівців відділу паркування протягом року облаштували 773 місць в різних частинах міста.

А от на кінець 2020-го у Вінниці було 8 тисяч 861 паркомісце. У грудні 2019 року водії мали 7 тисяч 421 паркомісце на вулицях Вінниці.

Тобто, за три роки в місті створили понад дві тисячі паркомісць. Але для комфортного розміщення всіх авто — цього все одно мало: у містах Європи кількість паркомісць складає 16-17% від кількості населення. Тому у нашому місті з населенням більш як 370 тисяч повинно бути 62 тисячі 900 машиномісць, про що зазначили вінницькі чиновники.

Наступним етапом, нагадаємо, стане запровадження платних стоянок. Як вони працюватимуть — читайте у матеріалі: Платні парковки і нові заборони для водіїв. У Вінниці хочуть затвердити власні правила паркування.

За яку парковку карають водіїв, розмір штрафів та як їх оплачувати, та де поставити авто без порушень — читайте на офіційному сайті відділу паркування міськради.

 

Читайте також:

Ще один міст на Старе місто знову просять вінничани. Як відповість влада?

Де у Вінниці встановлені камери автофіксації порушень, через які штрафують водіїв?

Дрифт на площі Ліверпуль. Водія BMW запросили в поліцію отримати два адмінпротоколи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анатолій Коваль

    Ви не в центрі міста ходіть ,а поїдьте на ринок Привокзальний,
    Он де клондайк👆👆👆😡

    Олег Каськов reply Анатолій Коваль

    Анатолій Коваль або за зал.вокзал. Особливо в суботу та неділю.
  • AK

    «А скільки зробили парковок» — дивна постановка питання. Не потрібно примхи любителів підвести свою дупу 200м до бутіків переносити на плечі інших. Парковок завжди буде мало, бо далі буде подолано поріг у 1 автівку на сім'ю і їх буде по 2-3, і знову парковок буде мало. Краще б зайнялись удосконаленням, ремонтом та відновленням громадського транспорту, щоб у нього не було гидко заходити.
  • Сергій Романов

    Аси піару. Піар аси. Це в місті де немає жодної стоянки і парковки.
  • Костя Тынына

    В карман

keyboard_arrow_up