Платні парковки і нові заборони для водіїв. У Вінниці хочуть затвердити власні правила паркування

Платні парковки і нові заборони для водіїв. У Вінниці хочуть затвердити власні правила паркування
Фото ілюстративне, з сайту vmr.gov.ua
  • Якщо міські депутати схвалять, то у Вінниці почнуть діяти нові правила паркування. Їх потрібно буде дотримуватися наряду з правилами дорожнього руху.
  • Але левова частина документу присвячена впровадженню платних парковок.
  • Розповідаємо про те, хто керуватиме платними стоянками, де їх розмістять та хто матиме право безоплатного паркування.

До сесії міськради підготували проект рішення «Про затвердження Правил паркування на території Вінницької міської громади». 

Їх вводять, щоб підвищити безпеку руху та дисципліну водіїв; задля збільшення пропускної спроможності вулиць тощо. А найцікавіше — правила потрібні для впровадження платного паркування та автоматизованої системи збору плати за парковку.

Де будуть платні парковки

Місця розташування платних паркувальних майданчиків затверджує своїм рішенням Вінницька міська рада. Департамент земельних ресурсів міськради має підготувати перелік земель, які відведуть під платні стоянки.

Відео дня

Але, правилами забороняється робити платні паркувальні майданчики на тротуарах і велодоріжках. А також заборонено робити платні стоянки:

  • на вулицях з двома смугами, завширшки менш як шість метрів;
  • забороняється організація відведених парковок в місцях, прилеглих до лікарень (крім фармацевтичних, приватних клінік, амбулаторій, поліклінік, діагностичних центрів, санітарно-профілактичних закладів); прилеглих до дитсадків і шкіл, територія яких безпосередньо прилягає до вулиці (проспекту, провулку тощо); до міських кладовищ;

Яка ціна платної парковки

У порядку йдеться, що розмір плати за парковку встановлюється рішенням виконкому міськради. 

Оплатити парковку можна буде кількома засобами:

  1. Готівкою через технічні пристрої;
  2. Платіжними картками (безготівкова форма);
  3. Через веб-сайти, які створені для придбання паркувального талона або паркувального абонемента чи пільгового абонемента на паркування;
  4. Через платіжні сервіси, доступні з мобільних телефонів (у т.ч. мобільні додатки);
  5. Через доступні з телефонів платіжні сервіси, які входять до складу захищеної комп’ютеризованої системи.

Хто керуватиме платними парковками

Для визначення операторів платних парковок при міськраді створюється конкурсна комісія. У її складі будуть міські чиновники та за згодою — представники поліції й громадськості.

Мерія складе список місць для платних стоянок із зазначенням скільки там може бути місць для парковок, їхнє технічне облаштування, графік роботи майданчика (затверджується міською радою) та обрахований податок за використання землі під платний паркувальний майданчик.

На оператора платної парковки покладають ряд обов’язків. Серед них — підтримувати у належному стані територію й під’їзні шляхи; забезпечувати працездатність системи оплати парковки; повідомляти поліцію про порушення ПДР в частині парковки.

 

Нові заборони для паркування

Проектом рішення встановлюються ряд нових заборон для паркування на території Вінниці й приміських сіл, що входять до складу нашої громади.

Відтак, забороняється:

  • Паркування з порушенням правил дорожнього руху;
  • Паркування вантажівок та автобусів у дворах житлових будинків. Виняток — на період проведення громадських заходів (концертів, виставок, ярмарків тощо) прилеглі території можуть тимчасово використовуватись як майданчики для паркування відповідно до розпорядження міського голови та/або рішення виконкому.
  • Паркування в місцях проведення громадсько-політичних та інших масових заходів;
  • Безоплатне паркування на платних парковках. Винятком є паркувальні майданчики, які обладнані пристроями, що передбачають післяоплату за парковку.

Хто зможе користуватись платними парковками безкоштовно?

Проектом рішення вводяться категорії пільговиків, які можуть користуватись платними парковками безкоштовно. Це:

  1. Спецтранспорт — МВС, ДСНС, «швидка», аварійний спецтранспорт — під час виконання прямих службових обов’язків;
  2. Транспорт, яким керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять людей з інвалідністю, в т.ч. транспорт, що належить підприємствам у сфері соцзахисту; належить ГО людей з інвалідністю. Такий транспорт повинен мати розпізнавальний знак «Водій з інвалідністю» та може користуватися всіма перевагами, що надаються водіям з інвалідністю.

Ознайомитись з проектом рішення «Про затвердження Правил паркування на території Вінницької міської громади» можна за цим посиланням.

Як діє платна автостоянка в інших містах

Плата за парковку на вулиці не новина для України. Зокрема, на цьому заробляють міста-мільйонники, такі як Київ, Харків, Одеса, Львів, так і невеличкі обласні центри — Хмельницький, Тернопіль, Чернівці тощо.

Так, наприклад, в столиці України вулична парковка коштує від 5 грн (спальні райони, подвір’я будинків) до 35 грн (в центрі Києва). Платити за перебування транспортного засобу на паркувальному місці необхідно в будні дні з 08:00 до 22:00. При цьому платити за паркування з 22.01 до 7.59 не потрібно. Оплата виключно безготівкова, через електронні додатки та SMS-повідомлення.

Штраф за неоплачену парковку — 20-кратний розмір години паркування або від 100 до 700 грн, залежно від зони паркування.

А от, наприклад, в Тернополі визначено 14 місць для платного паркування. Переважна більшість з автостоянок розташовані у центрі міста. Загалом, є 399 місць для паркування. Вартість години — 12 грн. І цікаво те, що всіма платними парковками завідують приватні підприємці. Про це свідчить інформація, опублікована на офіційному сайті Тернопільської міськради.

Про те, чому у Вінниці виникла ідея з платним паркуванням, розлого описували в матеріалах:

«Реформу парковок» готують для Замостя. Будуть платні стоянки та особливі умови

Як платні парковки можуть врятувати Вінницю від заторів

Опитування

Потрібно робити у Вінниці платні парковки?

 

Читайте також:

За півроку міський евакуатор забрав 64 авто. Скільки зі штрафів має бюджет і де зробили нові парковки?

Майже 9 тисяч паркомісць є у Вінниці. У планах — ще 4 тисячі місць та платні стоянки

Коло на Коріатовичів залишать. Замість блоків буде капітальна конструкція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up