Платні парковки зроблять на десяти вулицях Вінниці. Де саме і як скоро?

Платні парковки зроблять на десяти вулицях Вінниці. Де саме і як скоро?
Очікується, що найдорожча парковка буде на Соборній. В рамках пілотного проекту платні стоянки робитимуть на місці нинішніх безоплатних паркомісць / Фото з архіву «20хвилин»
  • На Соборній, Оводова і прилеглих вулицях у середмісті будуть платні стоянки.
  • Частину вуличних паркомісць обладнають спеціальною розміткою, дорожніми знаками та пристроями для оплати.
  • Тарифи — ще в розробці. Що ще відомо про запуск платного паркування?

Виконком міськради 3 лютого затвердив проект схеми Вінниці, за якою будуть діяти різні ставки тарифу на платне паркування. Плата за парковку діятиме й у Десні, Вінницьких Хуторах та інших приміських селах, які є в складі нашої міської тергромади.

Отже, всього діятиме п’ять зон ставки плати за паркування. Для їх визначення враховувався трафік на дорогах та концентрація ділової активності на прилеглих територіях.

За оприлюдненою схемою, найдорожча парковка буде на Соборній, проспекті Коцюбинського, на вулиці Привокзальній, біля Центрального і Привокзального ринку. А також коштовна стоянка діятиме на Юності та 600-річчя (між Келецькою і Хмельницьким шосе), та на вулиці Келецькій (між 600-річчя і Юності).

Відео дня

Найдешевша стоянка діятиме на території приміських сіл, що є в складі нашої міської громади. Але не варто очікувати, що платну парковку запровадять всюди та одночасно.

Розмір плати невідомий

У міськраді пояснили, що впровадженням платних парковок «будуть займатись не один місяць», і впроваджуватимуть поступово. 

Спочатку відокремлять частину з 9 тисяч 638 вуличних паркомісць: на них буде спеціальна розмітка, інформаційні щити та пристрої для оплати паркування. Це можуть бути паркомати, онлайн-сервіси тощо.

Паралельно цьому, чиновники розроблять і схвалять тарифи на платне паркування. Цей регуляторний акт має пройти процедуру обговорення серед вінничан та погодження в Антимонопольному комітеті. Наразі, на сайті міськради, немає проекту тарифу плати за паркування.

Однак вже зрозуміло, де будуть запроваджені перші платні стоянки — це десять вулиць в центрі Вінниці

— Зокрема, це Соборна, Артинова, Оводова та інші прилеглі вулиці. Середмістя визначено пілотним проєктом через те, що саме у центрі найбільш інтенсивний трафік і концентрація автотранспорту. І саме тут фіксується найбільша кількість порушень правил паркування, — розказав начальник відділу паркування міськради Геннадій Богуславський.

Посадовець додав, що після схвалення міською радою і проходження всіх процедур, на цих вулицях відокремлять земельні ділянки для створення спеціальних майданчиків для паркування.

За що відповідає керівник парковки

На грудневій сесії депутати ухвалили рішення №3096, що організацією, експлуатацією та утриманням майданчиків для платного паркування буде займатись комунальне підприємство «Архітектурно-будівельний сервіс». Це логічно, адже цьому КП раніше довірили роботу з муніципальним евакуатором.

Але виконком міськради може визначити й інших управителів платних міських стоянок. Їх обиратимуть на спеціальному конкурсі, що передбачено правилами паркування, затвердженими в листопаді минулого року.

Також, за цим рішенням, платні майданчики можуть бути наземними, підземними та багаторівневими. Оплата парковки може здійснюватись як і карткою (через автоматичні пристрої і онлайн-сервіси) карткою, так і готівкою (на контрольно-пропускному пункті, через паркомати, що приймають паперові гроші тощо).

На оператора платної парковки покладають ряд обов’язків. Серед них — підтримувати у належному стані територію й під’їзні шляхи; забезпечувати працездатність системи оплати парковки; повідомляти поліцію про порушення правил паркування.

Втім, оператор не несе відповідальності за збереження транспорту, розміщених на майданчиках для паркування.

Для кого платна парковка буде безоплатною

Влітку минулого року міська «Агенція просторового розвитку» проводила онлайн-опитування щодо запровадження платних парковок. Питали й за ціну: більш ніж половина з 447 опитаних людей відповіли, що прийнятний тариф — 5-10 грн за годину.

Це думка громади, яка, в теорії, має бути врахована при розробці тарифу на паркування.

Опитування

Який тариф за парковку для вас є прийнятним?

При цьому є категорії водіїв, що можуть безоплатно користуватись платними майданчиками. Їх визначили в рішенні міськради №2694. Це:

Такий транспорт повинен мати розпізнавальний знак «Водій з інвалідністю» та може користуватися всіма перевагами, що надаються водіям з інвалідністю.

Платні парковки — це про «справедливість» і додаткову вигоду для бюджету

У міськраді зазначили, що впровадження платних парковок — це один з елементів вирішення проблеми заторів та зменшення навантаження на шляхову мережу.

— Місто має розподіляти справедливо такий дефіцитний продукт як паркомісце. Наприклад, у центрі Вінниці, де особливо відчувається нестача місць. Чи справедливо, що працівник офісу буде займати стоянку біля магазину протягом дня? Напевно, що ні, бо цим місцем могли б скористатися, наприклад, 10-20 клієнтів цього магазину, — раніше говорив керівник «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук для нашого матеріалу: «Як платні парковки можуть врятувати Вінницю від заторів»

Втім міста з платними парковками ще й непогано на цьому заробляють. За дев’ять місяців 2021 року автопарковки в Києві, Харкові, Одесі та Львові сумарно принесли до міських бюджетів 85 млн гривень.

Найбільше на парковках заробила столиця України — 34,6 млн грн. Дохід Одеси від автопарковок склав 23,3 млн грн. Дохід Харкова — 14,7 млн грн. Львів за той же час заробив 12,3 млн грн. Про це йдеться у дослідженні Opendatabot.

За площею Вінниця (113 км2) не набагато менша за Львів (149 км2). Тому якщо за кілька років місто зароблятиме на парковці стільки ж, скільки й місто Лева, то цей десяток мільйонів точно не буде зайвим для розбудови інфраструктури громади. Звісно, якщо ці кошти направлятимуть саме в розбудову Вінниці.

Опитування

Потрібно робити у Вінниці платні парковки?

 

Читайте також:

Майже 33 тисячі штрафів виписали за стоянку. А скільки зробили нових парковок у Вінниці?

Ще один міст на Старе місто знову просять вінничани. Як відповість влада?

Де у Вінниці встановлені камери автофіксації порушень, через які штрафують водіїв?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • AK

    Очевидно, що потрібно робити платні парковки, це регуляторний захід, і, в кінцевому результаті, місць де стати буде більше і виграють всі. Нормальна практика для багатьох міст Європи. Якщо якась колимага днями стоїть на дорозі і займає і проїзд і паркомісце занадто дорого коштує для логістики та комфорту руху іншого транспорту.
  • Anatolii Kasyniuk

    Паркувальники зібрали мільйони гривень!!!! Куди їх витратили?????

    AK reply Anatolii Kasyniuk

    Побудують для тебе парк чи зелену зону, щоб ти, коли будеш старенький, мав де з онуками погуляти.
  • Валя Опушко

    Не забудьте взяти гроші з інвалідів, на їхніх місцях всеодно паркуються мажори
  • Володимир Ксьондз

    Парковка біля міської ради має бути дорожче в 2-3 рази більше ніж на Соборній.

    Тетяна Ніколюк-Гарда reply Володимир Ксьондз

    Natasha Makarova , вона безкоштовна, просто відгороджена для працівників мерії.

    Лариса Кочмарук reply Володимир Ксьондз

    Тетяна Ніколюк-Гарда а ще є для ведосипедів, там також повина бути платною, ато накупляли велосипедів, зробили парковку для них за наші гроші, то вона також повина бути платною!

    Natasha Makarova reply Володимир Ксьондз

    Тетяна Ніколюк-Гарда на той и сейчас пусто. Так вот готовы платить депутаты гор.совета. Жлобятся. Зато других развести хотят

    Тетяна Ніколюк-Гарда reply Володимир Ксьондз

    Володимир Ксьондз , особливо та, що відгороджена шлагбаумом.

keyboard_arrow_up