Клумбу на Привокзальній вінничанин хоче зробити колом. Подав на міську раду до суду

Клумбу на Привокзальній вінничанин хоче зробити колом. Подав на міську раду до суду
На Привокзальній площі стоїть клумба-острівець. У мерії запевняють, що проблему з заторами вирішать світлофори, а не кільцева розв'язка / Скріншот з google maps
  • Клумбу-острівець, що на Привокзальній площі, Євген Турченко пропонує визнати кільцевою розв’язкою.
  • Там їздять без дотримання правил дорожнього руху: той, хто на колі, має перевагу. І виправити це можуть дорожні знаки 4.10, які узаконять кільцеву розв’язку.
  • Знаки не ставлять, тому чоловік подав на міську раду в суд. А у мерії нам пояснили, чому з клумби не вийде зробити коло.

Адвокат Євген Турченко подав позов проти Вінницької міської ради. Чоловік хоче, аби міська влада визнала клумбу на Привокзальній площі — кільцевою розв’язкою. Про це чоловік говорив на Вінницькому прес-клубі.

«Фактично, там рух по колу»

— Позов я подав від себе особисто. Вирішив допомогти всім учасникам дорожнього руху. Ще у 2017 році ухвалили зміни до закону про дорожній рух, де встановили, що транспорт, який на колі, має пріоритет руху. Цього не дотримуються на перехресті Привокзальна - Коцюбинського - Батозька, хоча фактично, там здійснюється рух по колу, — каже Турченко.

Відео дня

Чоловік зауважив, що інакше, ніж рухатись по колу, по цьому перехрестю проїхати неможливо. Тому там доречно поставити дорожні знаки «Рух по колу» та узаконити ту кільцеву розв’язку.

— Я читав прес-анонси Вінницької міської ради, що там запланована реконструкція. Проте жодних робіт не проведено, рух по колу не узаконений. Тому мною подано відповідний позов до міської ради. Справу розглядатиме Окружний адміністративний суд Вінниці й перше засідання відбудеться у цей четвер, — говорить адвокат.

Євген Турченко також розказав свої вимоги, які викладені у позовній заяві:

  • Визнати протиправною бездіяльність відповідача в частині неналежної організації дорожнього руху на перехресті проспекті Коцюбинського та вулиць Батозької - площі Привокзальної.
  • Зобов'язати відповідача організувати рух на цьому перехресті шляхом встановлення дорожніх знаків 4.10 «Рух по колу», і з наданням пріоритетності транспортним засобам, які вже рухаються по колу.

Євген Турченко спілкувався з представниками «Дорожнього контролю Вінниці», і у цій водійській спільноті його ініціативу підтримали. Правда, як каже чоловік, до суду йде без групи підтримки — з ним будуть тільки друзі.

— А чи був у вас діалог з міською радою? Щоб вирішити це питання ще до суду, — питали журналісти.

— Мені невідома позиція Вінницької міської ради. Відповідь на відзив судового позову досі не отримана. Я думаю, що в суді це питання буде вирішено, — відповів Турченко.

«Кола там не може бути»

Що за конструкція стоїть на Привокзальній? Чому з неї досі не зробили кільцеву розв’язку? За відповідями звернулись до начальника вінницької дільниці з організації дорожнього руху Сергія Чернова.

— Це клумба, яка розташована в такому місці, що не може бути кільцевою розв’язкою. І ось чому — потік, який їде з Батозької, не заїжджає на це коло. Так само, як і транспортний потік, який їде з проспекту Коцюбинського в напрямку вулиці Привокзальної. Якщо хоча б по двох напрямках на перехресті транспорт оминає цю кільцеву розв'язку, то це не можна вважати колом і встановлювати відповідні дорожні знаки, — розповідає Чернов.

Чиновник пояснює, що визнання клумби кільцевою розв’язкою обговорювалося ще в 2017 році. А саме тоді, коли були внесені зміни у ПДР про пріоритетність руху на колі.

— На координаційній раді з безпеки дорожнього руху при міськвиконкомі, де є експерти з транспортної галузі, було прийнято рішення, одноголосно, що цю клумбу не можна вважати кільцевою розв’язкою, — каже Сергій Чернов. — А щоб це коло, треба клумбу переносити на середину перехрестя. Проте, враховуючи плани на реконструкцію всього проспекту, будівництво кільцевої розв’язки на Привокзальній буде марною тратою бюджетних коштів.

Клумбу заберуть під час реконструкції

Клумбу-острівець приберуть в рамках реконструкції проспекту Коцюбинського. На схемі цього проекту видно, що трамвайну колію прокладають вздовж всього проспекту, аж до Залізничного вокзалу, де буде трамвайне кільце. Кільцевої розв’язки на схемі немає.

Якщо придивитись на цю візуалізацію, то ані клумби, ані кільцевої розв'язки немає. Раніше планували зробити коло на площі Перемоги, але й від цієї ідеї, зрештою, відмовились

— У кільцевій розв’язці немає сенсу, якщо через це перехрестя проїжджатиме трамвай. В рамках проекту передбачене світлофорне регулювання перехрестя Коцюбинського - Батозька - Привокзальна, — пояснив директор «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук.

Раніше, нагадаємо, розповіли про п’ять проектів, які змінять дорожній рух у Вінниці.

Опитування

Як вважаєте, що потрібно зробити з перехрестям на Привокзальній?

 

Читайте також:

«Реформу парковок» готують для Замостя. Будуть платні стоянки та особливі умови

Понад тисяча аварій і десятки загиблих з початку року: чи стало менше ДТП в області? (ІНФОГРАФІКА)

У Вінниці запустили прокат електросамокатів Bolt та Eco Scooter. Які ціни?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач34

    Хосподи. Сделайте пробную версию как возле Старогородского моста. Если будет хуже инициатор возмещает все расходы. Может хоть так петиционеров уменьшиться.
  • Vladimir

    "Там їздять без дотримання правил дорожнього руху: той, хто на колі, має перевагу."
    Той хто на колі, має перевагу лише в тому випадку, якшо встановлені відповідні знаки.
  • MotoWolf

    В смысле "Там їздять без дотримання правил дорожнього руху: той, хто на колі, має перевагу"? А знаки приоритета для кого??? Главная Батожская-Привокзальная, ТС с этих улиц остальные должны пропускать, а не "как на круге"!

    Alex Balashov reply MotoWolf

    Іногороднім тяжко це зрозуміти. Та ще й те зелене одоробло ( ТЦ ) заважає  рухові по Батозькій! Про що думали архітектори?   Мабуть про гроші...

    MotoWolf reply Alex Balashov

    А что им понимать - смотришь на знаки и всё, а не "мне кажется, тут круговое движение"...

keyboard_arrow_up