Операція «Реорганізація». П'ять проектів, які змінять дорожній рух у Вінниці

Операція «Реорганізація». П'ять проектів, які змінять дорожній рух у Вінниці
Фахівцям доручать передбачити вплив масштабних змін. Серед них — як зміниться розподіл транспорту, якщо на увесь проспект Коцюбинського повернуть трамвайну колію
  • Розібратись як зробити наземний перехід на «Урожаї», перевірити розрахунки по Привокзальній 2.0 і оновити транспортну модель міста.
  • Фахівцям доручать зробити перші кроки перед масштабними змінами у Вінниці. Які ще є заплановані проекти?

Комунальне підприємство «Агенція просторового розвитку» опублікувало оголошення про нові проекти з реорганізації дорожнього руху у Вінниці.

Чиновники виклали у відкритий доступ технічні завдання п’яти запланованих проектів. Пропонують фахівцям ознайомитись з ними, вказати свої розцінки за роботу, що буде використано при підготовці тендерів.

У опублікованих техзавданнях небагато конкретики. Але з них зрозуміло, які роботи хочуть виконати у місті в найближчі роки.

Відео дня

Реорганізація руху на «Урожаї»

У години-пік транспорт на «Урожаї» традиційно стоїть у тягнучках. Розвантажити перехрестя, знайти шляхи збільшення його пропускної здатності та розробити нову модель роботи світлофорів доручать проектним організаціям.

Решта завдань: визначити доцільність окремої смуги для громадського транспорту через це перехрестя за напрямом Пирогова - Келецька; оцінити можливість влаштування пішохідного наземного переходу зі світлофорами.

Підземний перехід планували реконструювати, але видатки бюджету зняли на потребу медицини / Фото з архіву «20хв»

— Наземний регульований пішохідний перехід буде дублювати підземний. Оскільки підземний перехід не є зручним для людей з інвалідністю, маломобільних груп населення, — розповів керівник «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук.

Реконструкцію переходу на «Урожаї» планували зробити у 2020 році. Разом з ремонтом приміщень, мали зробити нові туалети, ліфт, нову вентиляцію та навіси над сходами. 

Вартість робіт була невідома, оскільки не готова проектно-кошторисна документація. Однак, заплановані гроші на капремонт переходу зняли на потребу медичної галузі. Наразі доля цього ремонту невідома. Орендар приміщень минулого літа зробив тільки поточний ремонт.

Оцінити плани на Привокзальну

Перед початком реконструкції Привокзальної площі фахівці хочуть отримати нову схему організації руху. Як рухатимуться пішоходи і транспорт в нових умовах — треба перевірити на комп’ютерній моделі.

Нова площа Привокзальна після реконструкції / Візуалізація зі сторінки мера Вінниці Сергія Моргунова

— Міський голова публікував візуалізацію цієї ініціативи і люди залишили багато коментарів, де хотіли дізнатись як воно все буде працювати. Зокрема, рух трамваїв, тролейбусів та автобусів просто через площу. Через моделювання маємо передбачити яким буде рух на новій Привокзальній, — сказав керівник «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук.

Площу перед Залізничним вокзалом поділять між лініями громадського транспорту. За півсотні метрів від головного входу зупинятиметься трамвай, а далі — смуги для тролейбусу, автобусу, приватного транспорту і приміських маршрутів.

Нова модель для Вінниці

Через заплановану на наступні роки реконструкцію проспекту Коцюбинського та будівництво вантового мосту між вулицями Янгеля і Ватутіна в мерії хочуть отримати нову схему організації руху на Замості.

У схемі потрібно буде зазначити напрямки та кількість смуг приватного і громадського транспорту. Вказати місця для створення велоінфраструктури. І додати до звіту розроблену концепцію організації паркування у районі Замостя. Остання, зокрема, передбачає зони з платними парковками.

Зона 1 — 20 грн за годину; Зона 2 — 15 грн за годину; Зона 3 — 10 грн за годину; Зона 4 - безкоштовне паркування.

— Основна задача в тому, щоб розрахувати як поява нового шляхопроводу вплине на перерозподіл транспортних потоків та як під них змінити існуючу дорожню мережу, — пояснює керівник «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук. — У нас є дві ключові вулиці — Стрілецька та Янгеля, які, скоріш за все, збільшений транспортний потік приймуть на себе. Але зараз ці вулиці мають односторонній рух, складну траекторію тролейбуса. І ще потрібно розібратись, чи зможуть прийняти більше транспорту перехрестя на Стрілецькій та Янгеля.

Передпроектна пропозиція має врахувати, що відбудеться реконструкція проспекту Коцюбинського і там теж треба передбачити, наскільки зросте кількість транспорту і чи не буде заторів.

Враховуючи масштаб змін, доведеться оновлювати і усю транспортну модель Вінниці, що виділили в окремий проект.

— Транспортна модель Вінниці — це комп’ютерний файл, симуляція переміщень по місту,  — каже Максим Кравчук. — Її розробили за грантові кошти у 2019 році. Місто розбили на транспортні райони, визначали кількість мешканців у цих районах, кількість робочих місць. У віртуальному середовищі досліджуємо як відбувається розподіл транспорту між цими районами.

Керівник «Агенції просторового розвитку» пояснює, що такі дані є цінними, бо дозволяють передбачити вплив на міський трафік від масштабного будівництва.

— Наприклад, будівництво мосту між Замостям і Тяжиловим, — продовжує Кравчук. — Ми розуміємо, що частина людей, яка раніше їхала по Лебединського, буде рухатись по новому шляхопроводу. Транспортна модель дозволяє розрахувати, на скільки саме відбудеться перерозподіл потоків авто.

Фото ілюстративне / Ілюстрація міста з обкладинки Комплексна стратегія розвитку транспорту міста

Крім оновлення транспортної моделі, проектувальникам доручать розробку нових сценаріїв розвитку системи громадського транспорту Вінниці до 2030 року.

Треба все про приміські автобуси

А от п’ятий проект дещо «вибивається» з загальної тематики. Фахівці мають дослідити маршрути автобусів, які їдуть в приміські села та транзитом через Вінницю.

У підсумку замовник «Агенція просторового розвитку» має отримати бази даних з переліком всіх автобусних маршрутів, їхній графік руху, місця зупинок, тип, місткість автобусів, кількість рейсів на день тощо.

— До Вінниці щодня, з навколишніх міст та сіл, приїжджає велика кількість людей. Чіткого розуміння, коли, скільки та який транспорт перевозить людей немає. Наприклад, коли ми досліджували транспортну мережу приєднаних громад, то складно було розібратись, де є маршрутка на Гавришівку та які зупинки. Завдання — зібрати єдину базу даних, в якій буде все про приміські та транзитні автобусні перевезення. Її можна буде використовувати, зокрема, для друку чітких графіків руху.

Переглянути технічні завдання від замовника можна за цим посиланням.

 

Читайте також:

Дістати пішоходів «з-під землі» хочуть на «Урожаї»

На Київській змінять перехрестя, щоб прибрати затори. Аналіз плану реконструкції

Привокзальну площу хочуть переробити в транспортний вузол. Деталі та візуалізація

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Сергій Поліщук

    Урбаністи, схоже, не зупиняються... Взяли невелику паузу після скандалу з делініаторами на площі Гагаріна, перепочили трохи, набралися сил - і знову в бій!
  • Владимир Груц

    Программа Гройсмана хоче людей посадити на велосипеди та самокати!
    Купуймо « скакалки» тренуймо ноги)))!
  • Aut Tupin

    Щоб, це ще продати, і дома побудувати! Чекаю, що буде коли, побудують нові, багатоповерхівки,замість тролейбусного депо та бившого керпічного заводу, та готелю південний Буг! Чекаю коли удалите коментарі?
  • Sasha Sinelnikv

    Всё хана городу - аминь!!! На Урожае если сделают наземный переход, то пробки/тянучки будут в несколько раз больше - так как "Алени" будут переходить как попало и где попало и когда им вздумается и движение замедлится ещё больше чем сейчас. Хотя всё логично горЕсполком выбрал позицию самоуничтожения Винницы и непригодности для нормального проживания, и семимильными шагами к этому идёт.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up