«На фасадах будинків має з’явитися більше покажчиків». У міськраді відповіли на запитання про укриття

«На фасадах будинків має з’явитися більше покажчиків». У міськраді відповіли на запитання про укриття
В одному з бомбосховищ Вінниці
  • Написів, що вказуватимуть шлях до укриття стане більше, але відповідальність, як і раніше, лежить на ОСББ та керівниках підприємств.

 

Напередодні ми опублікували матеріал про міські укриття, які, як виявилося, за майже п’ять місяців повномасштабної війни безпечними так і не стали: 

Після ракетного обстрілу Вінниці, до міста з візитом приїхав заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко. Він сказав, що відповідальність за стан і наявність укриттів несе місцева влада. Тимошенко також додав, що побачені ним укриття знаходилися у жахливому стані. 

Вже за кілька днів опісля, з одного із бомбосховищ, що сусідить з Будинком офіцерів, комунальники почали вивозити сотні кілограмів сміття, яке гнило там впродовж багатьох років. Додамо, що саме у цьому укритті після ракетного обстрілу прихисток знайшли кілька сотень містян. 

Відео дня

Під час підготовки попередньої публікації ми неодноразово намагалися зв'язатися з відповідальними особами ВМР, однак зробити цього у нас не вийшло. Ми хотіли отримати відповіді на питання про причини неналежного стану міських укриттів; вже проведені роботи та роботи, які планується виконати для приведення укриттів до відповідного стану; ймовірність побудови нових укриттів та збільшення покажчиків, що ведуть до укриттів; кількість надійних сховищ (не підвалів) у місті; тощо. 

Наша редакція надіслала інформаційний запит до керівництва відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Вінницької міської ради. 

Офіційної відповіді на сам запит ми поки що не отримали, але у коментарі для нашої редакції керівник відділу Олег Парфілов пояснив, що до початку повномасштабної війни, їхній підрозділ надіслав усім власникам придатних для використання у якості укриттів приміщень листи з рекомендаціями навести у них порядок, а також розмістити покажчики. За його словами, не всі виконали прописані у листі вимоги. 

У міській раді нам також повідомили, що наразі триває позачергова перевірка на предмет наявності покажчиків, що ведуть до укриттів. У місцях, де покажчики відсутні, за словами чиновників, вони мають з’явитися. 

— Тепер на фасадах будинків має з’явитись більше написів, які вказують на маршрут до укриття, — розповідає Олег Парфілов. — Ми посилюємо роботу із відповідальними за утримання в належному стані укриттів.

Наразі в місті налічується 2076 багатоквартирні будинки, з яких 1202 будинки обслуговуються управлінськими компаніями, з них 838 — багатоквартирні будинки мають підвали. За наданою нам ВМР інформацією, з них 567 очищені, освітлені та мають напис про найпростіше укриття.

— Якщо це ОСББ — воно й має забезпечити порядок і все необхідне в підвалах. Якщо будинок на обслуговуванні в управляючих компаній, то люди (головний по будинку) мають замовити послугу прибирання підвалу і, відповідно, включити вартість цих послуг у квартплату, — продовжує Олег Парфілов. — Інший варіант — зібратись усім разом і прибрати самостійно. Як перших, так і других випадків у Вінниці є безліч. Кому з мешканців було не байдуже, діяли й привели свої укриття до ладу. В деяких вже навіть є туалети.

Нагадаємо, що згідно з протоколом міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій №3 від 9 лютого 2022 року, організувати приведення до ладу укриття мають: керівники підприємств, установ, організацій; керівні компанії; управителі, незалежно від форми власності та підпорядкування та голови правлінь ОСББ за погодженням зі співвласниками багатоквартирних житлових будинків, (крім балансоутримувачів (власників) сховищ, протирадіаційних та найпростіших укриттів, які мають забезпечувати належні умови для укриття постійно). 

За словами Парфілова, саме від вищеперелічених, а не від ВМР, потрібно вимагати відповідних дій. 

У приватних будинках, говорить чиновник, питання комфорту та безпеки на власниках таких домоволодінь.

Більше інформації про ситуацію із вінницькими укриттями й те, яким чином міська влада буде сприяти розв'язанню проблемних питань, ми надамо після отримання офіційної відповіді на наш запит. 

Читайте також:

«Таке було, коли у Вінниці вибухали маршрутки», — розказують в опіковому відділенні Пироговки

Жертвам російського обстрілу Вінниці: як отримати допомогу і куди звертатись

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Volodymyr Zhelikhovskyi

    Відповідальні за стан укриттів – органи місцевого самоврядування. Тобто, у Вінниці – це Вінницька міська рада https://www.vinnitsa.info/news/kudy-khovatys-pid-chas-povitryanoyi-tryvohy-u-vinnytsi-pro-vidpovidal-nist-za-utrymannya-ukryttiv-ta-informuvannya-pro-yikh-mistseznakhodzhennya.html

  • Людмила Кузьмич

    А мер та Борзов теж в такому бомбосховищі?
  • Наталія Григоренко

    Зробити укриття і написати "Укриття" не одне і те ж. На сараї теж написано х**, але ж там дрова.

    Julie Dudnik reply Наталія Григоренко

    Natali Hryhorenko «дрова які давно вже сп@здили!!»
    Пусто, що з укриттями, що з дровами😐
  • Tatjana Łukasz Zbieranowscy

    Більше інформації для .в де є сховище.

keyboard_arrow_up