«Таке було, коли у Вінниці вибухали маршрутки», — розказують в опіковому відділенні Пироговки

«Таке було, коли у Вінниці вибухали маршрутки», — розказують в опіковому відділенні Пироговки
  • Одразу дев’ятеро вінничан із численними пораненнями та опіками різної важкості привезли в опікове відділення Пироговки 14 липня.
  • Наступного дня, одна пацієнтка не впоралась, занадто важкі були травми. Трьох важких відправили в опіковий центр до Львова. П’ятеро поранених лікуються у Вінниці.

— Найважче те, що такі опіки відрізняються від побутових. Тому що більшість таких травм — це не лише опіки, там комбінована травма, — розповідає Ігор Гірник, виконуючий обов’язки завідуючого опікового відділення лікарні ім. Пирогова.

Коли лікарі говорять про опіки внаслідок ракетного удару, то мають на увазі, що тіло людини, яку привезли до лікарні, окрім опіків має осколкові поранення, розсічення, рвані рани і сторонні тіла в цих ранах: скло, метал, пісок, камінці.

— Окрім того пацієнти можуть бути з переломами (поранені від 14 липня були без них), з забоями, — говорить лікар. — А ще з травмами з боку лор-органів, такі травми мають зараз фактично всі постраждалі.

Відео дня

Травми лор-органів — це коли від вибухової хвилі лопаються барабанні перетинки у вухах. Чи відновиться це в постраждалих внаслідок ракетного удару, лікар не знає, тому що все залежить від важкості ушкодження.

— І ці питання вже до лора, який кожен день за потреби навідується до пацієнтів, — розповідає Ігор Гірник. — До речі, консультують і лікують наших пацієнтів не лише лор-лікарі, а ще торакальні хірурги, окулісти, невропатологи та взагалі всі необхідні спеціалісти, які має лікарня.

Усі приїхали задовго до…

За словами Ігоря Гірника, коли в лікарні почули про вибухи в центрі міста, про людей, які опинились на місці трагедії, в опіковому відділенні на роботі були всі опікові хірурги. На зміні також були лікарі-анестезіологи та лікарі-реаніматологи.

— Деякі лікарі, коли почули про вибух, самостійно приїхали в лікарню, і до того, як привезли поранених, вони вже були на роботі, викликали середній медперсонал, — розповідає лікар.

Таке вже було

За свою лікарську практику, стільки важких пацієнтів одразу Ігор Гірник спостерігав 20 років тому. У 2002-2003 роках, коли у Вінниці вибухали маршрутки. Тоді загалом сталося три теракти, загинули дві жінки й більше двадцяти вінничан отримали опіки різного ступеня.

— 14 липня в опікове відділення привезли дев'ять важких пацієнтів з опіками, — розповідає лікар. — Наступного дня одна жінка померла, від травм, несумісних із життям. На сьогодні в опіковому відділені залишилось п'ять пацієнтів, трьох відправили на Львів. До речі, серед пацієнтів, яких повезли в опіковий центр Львова, також відомий і найкращий дитячий невролог медичного центру «Нейромед», Павло Ковальчук. Лікар під час ракетного удару був на роботі й отримав 70 % опіків.
 

Читайте також:

«Нікого не кликав, почули про вибух — і всі були тут»: про роботу медиків в лікарні швидкої допомоги

«Спочатку шум, потім гаряче і тиша». Так розповів дружині у реанімації про ракетний удар Віталій Каблучко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • dmishe

    Я думаю що серед нас є ті хто передає фото міста і вони руйнують я особисто так думаю будинок офіцерів та Ювелірний будинок цих гарячих точок ще є направлення які я відчуваю на магазин та поліції прошу Вінничани будьте пильними та уважними тому що ще ракета прилетить не ігноруйте тривогу дуже дякую

keyboard_arrow_up