«Ніхто нікого не кликав, почули про вибух — і всі були тут»: про роботу медиків в лікарні швидкої допомоги

«Ніхто нікого не кликав, почули про вибух — і всі були тут»: про роботу медиків в лікарні швидкої допомоги
  • Одразу після вибуху, медики зі всіх медзакладів міста з’їхалися в лікарню швидкої допомоги. Їх ніхто не кликав.
  • 14 липня 180 медиків Вінниці працювали, як один єдиний організм. В лікарні варилося пекло з людських тіл, сліз, горя, промінчиків надії…
  • 15 липня тут тихо. 

За словами головного лікаря Олександра Фоміна, 14 липня в лікарню після вибуху звернулося 117 людей. Госпіталізували — 56, усі інші отримали необхідну допомогу і пішли додому.

— З цих 56-ти госпіталізованих пацієнтів, 18 — яким ми вправили перелом під наркозом, почекали добу, зробили контрольний знімок, і люди пішли додому, — говорить головний лікар. — Залишились в медзакладі постраждалі, які мають проникаючі поранення, ті, яких прооперували. Зараз маємо сім пацієнтів — важких, четверо з них — критичні. Зі вчорашнього дня на стаціонарі 39 людей.

Відео дня

Потреб лікарня не має

Всі операції, все лікування люди отримують безкоштовно. Потреб в медикаментах чи в грошах лікарня не має.

— Я хочу сказати, що й до цієї трагедії в лікарні було все необхідне, якщо щось не спрацьовувало з НСЗУ, є міська рада, яка завжди перекриває все необхідне, — говорить Фомін.

Він, до речі, дуже негативно поставився до грошових зборів, які вчора оголошували в соцмережах.

— Вчора ампутували жінці ногу, за кілька хвилин у соцмережі з’явилася інформація про збір коштів, для неї, — говорить лікар. — Через дві години з’являється ще дві новини: люди пишуть, що їм теж ампутували кінцівки, ось картка — скидайте гроші, ось картка — скидайте на медикаменти. Я вважаю це огидно. Ця брехня, маніпуляції на людському горі. Ви зараз перевірте ці картки, чиї вони, перевірте, чи пішли кошти туди, куди мали б піти.

Олександр Фомін попросив говорити про це, перевіряти інформацію, і, напевне, це робота поліції. Тому що лікарям вистачає роботи з пацієнтами і родичами потерпілих.

— Нам сьогодні не так важко з травмами та лікуванням, скільки з людським фактором, — говорить лікар. — Тому що є «добрі люди», які тут ходять підначують родичів, мовляв, тут не так усе, треба робити по-іншому, треба переводити в інші лікарні.

А є ще болюча тема з мамою загиблої Лізи, з Іриною Дмітрієвою.

— Бабуся хоче, щоб мамі сказали за Лізу, щоб та її похоронила, — говорить Фомін. — Я кажу їй: «Якщо зараз скажу про похорони, ви спочатку поховаєте онуку, а через 15 хвилин — доньку». Я брешу мамі, так. Якщо в мене з нею потім будуть проблеми, я поясню все. Але не зараз.

Тому головний лікар заборонив телефони в реанімації. Усім, і пацієнтам, і лікарям із медсестрами, всім заходити в реанімацію з телефоном заборонено.

— Тому що спочатку Ірина просила телефон, а потім я прийшов і кажу: «Якщо я до вас гарно ставлюся, це не означає, що ви тут будете командувати. В нашій реанімації, телефони, фейсбуки — усе заборонено», — говорить Фомін. — Важко зараз у цьому блоці. Напевне, вона здогадується про все, але ми стоїмо на своєму. Бабусю сьогодні вмовляли, вона мені слово дала.

А вчора тут глядачі зібрались…

— Тут 14 липня пекло було, перших постраждалих поліцейські привозили, потім звичайні вінничани, потім швидкі пішли, і всі спрацювали просто чудово, — говорить лікар. — Заповнили все подвір'я аж до аптеки, яка на в’їзді до лікарні....

І не обійшлося без купи глядачів, які просто стояли й роздивлялися людське горе, каже лікар.

— Я один раз сказав розійтись, ну місця елементарно немає для роботи, другий раз сказав. Аж поки не загнув: «Та **б твою мать, пі***раси…», тоді лишень почали розходитись. Кричу: «куди ж ви, постійте, може підійшли б кров запропонували — бачили ж калюжі». Після цього глядачі розсмоктались, ще й із дуже незадоволеним виглядом.

Сила медична

Загалом, вчора в лікарні швидкої допомоги з жертвами вибуху працювало десь 180 медиків.

— Всі лікарні з’їхалися, хто не черговий, всі приїхали, лікарі, медсестри, санітарки, — говорить Фомін. — Ніхто нікого не кликав, вони почули про вибух і всі були тут. І працювали, як один єдиний організм.

Десь близько десятої вечора, може пів на одинадцяту почало усе заспокоюватись. Тож актив лікарні зібрали всіх лікарів, завідувачів і залишились всі на ніч. Окрім чергової зміни (75 людей), залишилось ще 50, адміністратор залишився. Пережили ніч. Сьогодні лікарі розуміють, що вже можна всім ночувати вдома.

— Тільки на подвір’ї лікарні перед приймальним відділенням працювали близько ста медиків, це і лікарі, які разом з іншими витягували потерпілих із громадських автівок, включаючи з медсестрами і санітарами, — розповідає Фомін. — Ми за 40 хвилин розгорнули 12 операційних, провели 41 операцію. Розходились вчора близько півночі, деяких медиків я просто виганяв. Бо вони мені казали: «ми з вами залишимось». Говорю їм: «я залишаюсь тут, як адміністратор, ідіть відпочиньте». А сьогодні опів на п’яту ранку виходжу на вулицю покурити — стоять засранці курять. Аж плакати хочеться.


Читайте також:

Родичам загиблих ця інформація не потрібна. Вона для тих, хто пакує валізи тікати

У лікарнях міста перебуває 82 поранених внаслідок ракетного обстрілу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач48

    Пан Олександр, Польща з Вами!
  • Надія Безпятчук

    Дякуємо всім лікарям, медперсоналу  за швидку допомогу людям, які постраждали. Хай Бог дарує вам здоров'я, сили та витримки. З таким головним лікарем наша медицина буде завжди на висоті!
  • Tanya Tatyana

    Дякую усім лікарям, усім мед. працівникам, які згуртувавшись, як один механізм рятували життя людей. Подяка і повага нашим медикам. Будьте здорові.
  • valentin vilchynskyy

    Чому швидка допомога не першою  прибула в лікарню  з пораненими , а після поліцейських і небайдужих які привозили травмованих ... ?

    Sergey Grey reply valentin vilchynskyy

    Тому що поліція і цивільні вже були на місці, а швидкій ще треба доїхати через пробки і панікуючих цивільних водіїв.

keyboard_arrow_up